Læsetid: 3 min.

Med skønlitteraturens kikkertsigte

Blandt adskillige bemærkelsesværdige træk ved den franske økonom Thomas Pikettys værk er hans – for økonomer usædvanlige – brug af skønlitteratur som empirisk materiale
Hos Jane Austens helte var det eneste vigtige størrelsen af formuen, hvad enten den var opnået via arv eller giftermål. Spørgsmål om arbejde opstod slet ikke. Og sådan var det faktisk overalt før Første Verdenskrig, skriver Piketty. Illustration fra Jane Austens ’Fornuft og følelse’: Hugh Thomson (1860-1920)

Hos Jane Austens helte var det eneste vigtige størrelsen af formuen, hvad enten den var opnået via arv eller giftermål. Spørgsmål om arbejde opstod slet ikke. Og sådan var det faktisk overalt før Første Verdenskrig, skriver Piketty. Illustration fra Jane Austens ’Fornuft og følelse’: Hugh Thomson (1860-1920)

Scanpix

2. maj 2014

Der er masser at bemærke om øjeblikkets mest omdiskuterede økonom, franske Thomas Piketty, og det bliver også gjort. Et bestemt aspekt springer imidlertid i øjnene set fra en litterær synsvinkel, nemlig at økonomen går til romaner for at finde sit eksempelmateriale. Piketty læser det tidlige 1800-tals økonomiske orden ud af landsmanden Honoré de Balzacs (1799-1850) og engelske Jane Austens (1775-1817) værker.

Her finder han belæg for en af sine hovedpointer: At man tidligere kunne tjene meget mere på at leve af sine rentepenge end ved at uddanne sig og arbejde for en løn. Men også at det er ved at blive sådan igen.

Giftermål bedre end uddannelse

I to århundreder, før seddelpressen fik magten, og den aldrig siden ophørte inflation satte ind, var pengenes værdi bundet til guld eller sølv, og en bestemt sums købekraft uforanderlig. Samfundene bestod af en lille, formuende overklasse og en stor underklasse, der måtte arbejde for en ussel løn og forblive fattig. Dette afspejles i litteraturen:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Benno Hansen
  • Erik Nissen
Benno Hansen og Erik Nissen anbefalede denne artikel

Kommentarer