Læsetid: 7 min.

Kunsten at være fan

Fans vil ikke være passive tilskuere, men tegner og maler karakterer fra deres favoritserier ind i nye sammenhænge. Den moderne fan er ikke medlem af en småhysterisk sekt, men udveksler tanker og kunst i et aktivt fællesskab. Selv når serierne stopper står fansene stadig tilbage
Karaktererne fra serien ’Game of Thrones’ er nogle af de fiktive figurer, der bliver flittigt tegnet og videreudviklet på fansites på nettet. Her er det Majo Herrero, der har tegnet Tyrion Lannister. Illustration: Majo Herrero
7. juni 2014

Forleden lagde Buzzfeed – en af de bedste aktører til at få opmærksomhed på nettet – en række tegninger op. Kunstneren var en brasilianer ved navn Fernando Mendoca, men det var ikke så meget hans navn, som motiverne, der havde folks interesse. Tegningerne forestillede karakterer fra hitserien Game of Thrones tegnet i Disneys grafiske stil. En sjov blanding af fiktive universer, der er blevet set over 600.000 gange på nettet. Over en halv million mennesker har altså både haft et indgående kendskab til tv-seriens karakterer og Disneys særlige streg og været interesseret nok i begge kulturprodukter, til at en tilfældig kunstners tegninger gik viralt.

Mendocas stil kaldes Fan Art, og ligesom fanfiktion er det en genre, der omformulerer andres fiktive universer, og som har opnået stor popularitet. En popularitet, der bl.a. udmøntede sig i E.L. James’ erotiske sællert, Fifty Shades of Grey, som oprindeligt var skrevet som Twilight fanfiktion. Men hvad er det, som driver fansene?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anders Feder

Majo Herreros tegning, "der er blevet set over 600.000 gange på nettet", er med al sandsynlighed brud på HBO's ophavsret. Herroro står således i gæld til HBO for at have reklameret gratis for deres produkt til en halv million mennesker.