Baggrund
Læsetid: 4 min.

De røde djævle med de dunede kinder

Det belgiske lands-hold er efter 12 års ørkenvandring på banen med en ung, fremadstormende spillertrup, der tippes som slutrundens positive overraskelse og outsider til titlen
Kultur
17. juni 2014

Det har ikke været mig forundt at se det aktuelle belgiske landshold før i aften, hvor det møder Algeriet i Gruppe H. Men i de år, jeg boede i Beirut, fulgte jeg kernen i det belgiske hold weekend efter weekend og undertiden midt i ugen, når al-Jazeeras 10 sportskanaler sendte fra Premier League og de to europæiske pokalturneringer. Enten fra lænestolen, men ofte i The Greedy Goose, en pub med storskærm på et hjørne i den kristne bydel, Ashrafieh, hvor det eneste libanesiske islæt stort set var valutaen, der blev langet over bardisken ved endnu en fadøl. Så jeg er om ikke ekspert, så dog rimeligt opdateret på spillere som Chelsea’s Eden Hazard og Romelu Lukaku, Manchester Citys Vincent Kompany, Liverpools Simon Mignolet, Arsenals Thomas Vermaelen og de andre i det dusin fra den belgiske trup, der tjener deres penge i England. Også Thibaut Courtois, målmanden i Atlético Madrid, blev pø om pø paratviden efterhånden, som den militant spillende Madrid-opkomling slog sig igennem til et spansk mesterskab og Champions League-finalen.

Den 22-årige Courtois er i øvrigt et eksempel på topklubbernes investeringspraksis, eftersom han i lighed med Lukaku (21 år udlejet til Everton i den forgangne sæson) og Wolfsburgs Kevin De Bruyne (25), er eller har været udlejet af Chelsea, der med Eden Hazard i egen spillerstab reelt ejer fremtiden i en belgisk trup med en gennemsnitsalder på 25,4 år, hvor kun en enkelt, den 36-årige Bayern-forsvarer Daniel van Buyten, ikke er i tyverne eller, som to af spillerne, teenager.

Var længe marginaliseret

At dette hold har vakt mere end almindelig opsigt, skyldes ikke dets ungdom, men den kendsgerning, at det gik ubesejret gennem kvalifikationens 10 kampe med otte sejre og to uafgjorte (mod Kroatien og Wales), efter Belgien ikke har set så meget som fligen af en slutrunde siden 2002, hvor Brasilien satte et 2-0-punktum for den ’gyldne periode’. Den begyndte med en andenplads ved EM i 1980 og fortsatte med uafbrudt kvalifikation til samtlige VM-slutrunder fra 1982. De største belgiske klubber gjorde sig gældende i de europæiske turneringer, ofte med danske aktører, bl.a. stod målmanden Birger Jensen en brandkamp for Club Brügge, da Liverpool knebent vandt den daværende Europacup-finale, og i Bruxelles-klubben Anderlecht spillede kompetente danskere som Morten Olsen, Per Frimann, Kenneth Brylle og Frank Arnesen. Danske fodboldinteresserede over en vis alder vil huske dramaet i 3-2-kampen mod Belgien i 1984-EM-slutrunden, hvor René van der Eycken sparkede sin Anderlecht-kollega, Frank Arnesen, ned med en brutalitet, der fik den ellers så kontrollerede Morten Olsen til at lange belgieren en lige højre. Senere blev samme van der Eycken chef for det belgiske landshold fra 2005 til 2009 uden det hjalp på præstationerne – Belgien var en marginaliseret fodboldmagt, der på et tidspunkt sank helt ned som nr. nr. 71 på FIFAs rangliste.

Den multietniske faktor

At belgierne nu har rejst sig og af mange regnes for dark horse i denne slutrunde, skyldes flere ting: At det belgiske fodboldforbund i begyndelse af dette århundrede iværksatte en talentudvikling med dannelse af fodboldakademier i alle landets amter.

At der er fred og fordragelighed på et hold, der op gennem 00’erne var plaget af stridigheder mellem truppens wallonere og flamlændere. De modsætninger er ikke længere problemet på et landshold, hvor kun tre af spillerne kommer fra belgiske klubber – de øvrige spiller fortrinsvis i England, men også i Tyskland, Frankrig, Portugal, Italien og Rusland. Anføreren Axel Witsel er ikke den mest kendte på landsholdet, men nok blandt de dyreste, da han blev solgt til Skt. Petersborg-klubben Zenit for 350 millioner kr.

En anden grund til succesen er, at landstræneren siden 2012, den gamle landsholdsstjerne, Marc Wilmots, praktiserer en faderlig, men efter sigende benhård disciplin. Den tredje – og vel nok vigtigste – grund er, at de fleste toneangivende spillere ikke er etniske belgiere, men har afrikansk, arabisk (marokkansk) eller – for det 19-årige Manchester United-talent Adnan Januzajs vedkommende – kosovo-albansk baggrund.

Disse spillere har altså ikke nogen andel i de trivielle stridigheder mellem de fransktalende og flamsktalende belgiere, der i årevis kan lamme noget så relativt enkelt som en regeringsdannelse, og som jævnligt udarter i skingre krav om total adskillelse for tid og evighed.

Det belgiske hold, formentlig slutrundens mest multietniske, synliggør også på den led, dels at det lader sig gøre at fungere i en fælles ramme, in casu en fodboldbanes 120 gange 90 meter, dels elitefodbolden som den tillokkende karriere-mulighed for sønnerne af indvandrere, der er vokset op de seneste tiår. Mange af de belgiske landsholdsspillere ’med anden etnisk baggrund’, som det hedder, er desuden rundet af deres egen fodboldadel, eksempelvis Vincent Kompany, hvis far spillede for DR Congo og Romelu Lukaku, hvis far var på Zaires landshold.

Om disse belgiere og nybelgiere kan overraske i denne slutrunde skal vise sig, men med en akse bestående af den modnede målmand, Courtois, forsvarsklippen Vincent Kompany, Axel Witsel på midtbanen og Lukaku (Wilmots foretrukne angriber er faktisk Christian Benteke fra Aston Villa, men han er langtidsskadet) i front med de to kantspillere Eden Hazard og Kevin De Bruyne på hver side, kan det ikke gå helt galt. Også fordi holdet tæller Manchester Uniteds Maurouane Fallaini og Tottenhams Naser Chadli, en yderst kapabel reservemålmand i Mignolet og spændende jokere i de to teenagere, Adnan Januzaj, der kan minde om Hazards brasilianske makker i Chelsea, Oscar, og angriberen Divock Origi – hvis far i øvrigt har spillet på Malis nationalhold. Han synes nok, at sønnike har gjort det bedre karrieremæssigt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her