Læsetid: 7 min.

Hvad taler svenskerne (ikke) om?

Radio24syv sender hen over sommeren et program til svenskerne. Her får de lov at diskutere alt det, der ikke må diskuteres i deres egne medier. På den anden side af sundet føler man dog ikke, at mundkurven sidder så tæt, og spørger i stedet, hvorfor vi i Danmark er så fascinerede af tabu-Sverige
Radio24syv har sat sig for at gøre op med de tabuer, der hæmmer debatten på den anden side af Øresund.

Sven Halling

30. juni 2014

Nogle gange er det vigtige ikke, hvad der bliver sagt, men hvad der ikke bliver sagt. Det er sidstnævnte kategori, som radioprogrammet Danmarks Röst fra i dag vil tage fat på. Alt det, man ikke pratar om i Sverige.

Diagnosen er klar: Svenskerne fortier vigtige problematikker og synspunkter, så kun aktører udefra kan behandle de tabubelagte emner. Radio24syv vil derfor skifte sprog et par timer og over FM-bånd, apps og internet nå de svenskere, der ikke kan få taletid på egne breddegrader.

Vært på programmet er historiker og debattør Mikael Jalving, der tidligere har skrevet bogen Absolut Sverige – En rejse i tavshedens rige, og som ikke er i tvivl om at have stof nok til sine programmer:

»Der er lagt op til, at vi kan behandle alle de svenske tabuer, som vi kan stable oven på hinanden, indtil de vælter som legoklodser,« siger Jalving.

De mange tabuer mener han sættes i spil af folk i de øverste samfundslag, der har sat grænsen for acceptable ytringer:

»Det kommer fra de politiske, kulturelle og industrielle eliter, der mere end i noget andet europæisk land er sammenfiltrede i Sverige. Og det gør, at det, der er rigtigt at sige det ene sted, også hurtigt bliver normen andre steder. Tabuiseringen får en selvforstærkende effekt. Der mangler medier, som beskæftiger sig med den reelle virkelighed, og ikke den pseudovirkelighed, der er bygget op.«

Under overfladen

Men medierne og eliten er ikke de eneste, der former holdninger. Uden for de store kommunikationskanaler findes der andre stemmer, og det er dem, Jalving bl.a. vil give plads i sit program:

»Der findes mere og mere en kritik nedefra, som man ser på nettet og i de sene nattetimer på blogs og i kommentarfelter, mens nye medier er kommet op til overfladen. Det er en alternativ offentlighed, som opstår i periferien og ikke i hovedstaden og de pæne aviser.«

– Er det den undergrund, I gerne vil give stemme?

»Ja, det er det jo. Programmet er en slags hjælp til dem. Det er en måde at fortælle dem, at der er nogen herude, som lytter til, hvad de siger, og gerne vil høre fra dem. For vi er nogle, som godt kunne tænke os, at Sverige blev et europæisk land uden den konfliktskyhed og højmoral, du ikke finder andre steder på kontinentet.«

På Sveriges Radio er kulturchef Mattias Hermansson nærmest forbløffet over, at programmet overhovedet bliver lavet:

»Vi kunne ikke lave det samme program her i Sverige under public service. Ikke med en politisk vært i sædet. Så på den måde er jeg spændt på, hvordan det spænder af.«

Han mener dog ikke, at der er det store grundlag for et program om tabuer i Sverige, selv om han har forståelse for, at der kan være folk i samfundet, der føler sig gjort tavse:

»De forandringer, der sker i samfundet med modernisering og indvandring, skaber noget uro og nogle konflikter, der kan være svære at håndtere. Den frustration kan skabe nogle holdninger hos folk, som måske føler sig censureret. Men tabuerne er en idé, ikke realiteten. Måns Mosesson [journalist ved Sveriges Radio, red.] lavede f.eks. et vældigt interessant program, der gav taletid til de stemmer.«

Hermansson hentyder til radiodokumentaren Rädda Sverige, hvor Mosesson over tre afsnit tog rundt og talte med folk, der ville stemme på Sverigedemokraterna – et parti, der ofte beskrives som fremmedfjendtligt – for at høre, hvad der var vigtigt for dem, og hvordan deres verdensbillede så ud. Et program, der blev sendt på Sveriges P1.

Den neutrale position

Et land bliver ikke tabubelagt på en dag. Jalving mener, at man skal helt tilbage til Anden Verdenskrig for at finde kimen til en aversion mod diskussion i Sverige:

»Tabuiseringen er accelereret de senere år, og den oplevelse, svenskerne kom ud af krigen med, har været central. Denne forestilling om, at neutralitet altid er det gode, der trumfer indblanding. Det er en særlig svensk opdagelse, at man kan klare sig uden om problemer, diskussioner og konflikter ved hjælp af en kollektiv samvittighed, der lægger en fernis ud over den rå virkelighed. Men i nogle sager nytter det ikke at være neutral, i nogle sager er man nødt til at tage stilling i stedet for at foregive, at alt er okay.«

Jalving nævner sager som indvandring, det multikulturelle samfund, prostitution og autoritet i skolerne.

Lars Dencik, professor ved Roskilde Universitet og tilknyttet Uppsala Universitet i Sverige, er enig i, at svenskerne har værdsat at holde sig politisk neutrale, men at konsekvensen snarere har været et stærkt forsvar for menneskerettigheder, hvor end de bliver krænket:

»Sverige har været tilbageholdende med at træde ind i både EU og NATO og ville have FN’s godkendelse for at gå i krig i Irak, men det er ikke en holdningsløs neutralitet. I dag er det f.eks. Carl Bildt, der markerer sig klart over for Putin og Rusland ved konflikten i Ukraine, mens de danske udmeldinger stod svagere. Og nu er det så Helle Thorning-Schmidt og ikke Carl Bildt, der bliver nævnt i forbindelse med en toppost i EU. Hun overholdt de diplomatiske regler.«

Skammens tale

Dencik har selv mødt Mikael Jalving i debatter og mener på det grundlag ikke, at Danmarks Röst får problemer med at finde tabuer at tale om.

»Jeg betvivler ikke Jalvings fantasi til at finde på emner, som han tror er tabu i Sverige.«

– Men er der da ikke tabuer i Sverige?

»Jo. Alle samfund har tabuer, men det kan også være gavnligt. Et tabu er jo ikke det, som det er forbudt at sige, men det, som er skamfuldt. Skammen er et udtryk for, hvad der er respekt for, og den træder ind, når respekten brydes. Tabuer skifter også med den respekt. Hvor det f.eks. engang var tabu at sige, man var homoseksuel, er det nu tabu at tale nedladende om homoseksuelle i Sverige. Et tabu kan være til for at beskytte magthaverne, men i andre tilfælde være med til at beskytte etniske minoriteter eller svage befolkningsgrupper mod nedsættende bemærkninger. Der er forskel på tabuer.«

– Bliver det så ikke svært at diskutere eventuelle problemer med f.eks. indvandring?

»I Sverige er det tabu at tale respektløst om andre befolkningsgrupper, men ikke at have en diskussion om reelle problemer. Jeg er egentlig mest spændt på, hvilke svenskere der stiller op i programmet. Ethvert samfund vil have sine tosser, der føler, de bliver tiet ihjel, men hvorfor skulle man være nødt til at respektere og give spalteplads til en gruppe folk, der er få, rabiate og besatte? Hvis det er folk som dem, han får fat i til programmet, så skyder han sig selv i foden.«

Den danske vinkel

Mikael Jalving er stadig ved at forberede programmerne og finde gæster, men han har allerede en idé om, at emnerne kommer til at strække sig fra indvandring til prostitution, multikultur og autoritetsmangel i skolen. Men hvad er det, vi kan tilbyde svenskerne her fra Danmark? Er de ikke i stand til at bryde de nødvendige tabuer selv?

»Det ville jo lyde patroniserende, hvis jeg sagde, at det kan de ikke selv klare, men det ser ikke ud til at gå så godt. Det kan godt være, at de vil løse det om 50 år, men jeg er interesseret i vores naboland og optaget af, at der måske kunne opstå en større forståelse hen over Øresund, og at Danmark kunne præge Sverige i en mere europæisk retning. Danmark er jo en bro til Europa både geografisk og kulturelt for Sverige, og det er en bro, vi prøver at bygge i løbet af den måned, som programmet kører.«

– Er Danmark i en unik position til at hjælpe svenskerne?

»Ja, det synes jeg. Finnerne taler de jo aldrig om, og det er altid danskerne, de skælder ud på. Så det er den udskældte bro, der bliver bygget nu, og så kan vi forhåbentlig få nogle svenskere i tale.«

Mattias Hermansson fra Sveriges Radio siger underspillet om danskernes ønske om at tale om problemerne i Sverige:

»Nogle gange, når man taler om andre, taler man i virkeligheden om sig selv.«

Lars Dencik ser ydermere en dansk lyst til at tale grimt om svenskerne:

»Jeg har bemærket, at man i den danske offentlighed ynder at tale dårligt om en del svenske forhold. Der er nærmest gået sport i det. Men det er på samme måde i Sverige, hvor man gerne overdriver lidt, hvad Dansk Folkeparti har gjort ved Danmark, og kalder det et fascistisk parti. Men jeg synes fascinationen er stærkere i Danmark. Det er ikke kun for at svine Sverige til, men også for at retfærdiggøre forhold, som man har ondt i røven over i Danmark. Det er en forsvarsposition, hvor man bruger tesen, at angreb er den bedste måde at beskytte sig, og her kan jeg formode, at Jalvings program i virkeligheden er et forsøg på at forsvare dårligdomme i Danmark.«

Det er muligt for både danskere og svenskere at følge med i ’Danmarks Röst’ fra i dag kl. 10.05 på Radio24syv

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er nogle absurde påstande, der kommer her, at danskerne skulle have lyst til, at tale ondt om svenskerne. Sagen er jo, at de svenske medier jo ikke vil skriver om mange ting. Man har i Sverige haft en debatbog om invandring højt på bestsellerlisterne som ingen avis har villet anmelde. I Sverige er politiske blogs oppe på daglige besøgstal som er på højde med de etableret aviser -man finder intet lignende i Europa. Se f.eks avpixlat.info eller friatider.se . Det er et spørgsmål om tid før disse har flere besøg end aviserne. De vokser med 20-25% året og avisernes besøg falder tilsvarede.

Viktor Knudsen, Maja Såby, Jan Eskildsen, Kaj Spangenberg, Per Torbensen, Morten Pedersen og Kristoffer Larsen anbefalede denne kommentar

Det er da egentlig en god idé at se nærmere på, hvile tabuer der findes i et land og om de har deres berettigelse.

Men hvorfor ikke lave radioprogrammer om danske tabuer? Kongehuset, historieforfalskning, hemmelighedskræmmeri i poltik og erhverslivet, venskabstjeneste blandt politikere og erhvervsfolk, udlændingefjendtlighed, i sær diskriminering af udlændige på arbejdsmarkedet, dansk højreekstremisme og - popularisme, manglende konkurrence i flere vigtige erhvervsområder, tolereringspolitik overfor rockerbander og mm. var da temaer, man kunne fylde agurketid (og de øvrige årstider) med.

Men fordi de er tabutemaer i Danmark, er jo kun "naturligt", at man ikke tør røre ved dem og i stedet for prøver at anvende de egne helt skæve synsvinkler på andere lande...

Glenn Lynge Andersen, Morten Balling, Peter Hansen, Peter Poulsen, Tino Rozzo, Hans Hansen, Torben Nielsen, Ervin Lazar, lars abildgaard, Dan Johannesson, Christel Gruner-Olesen, Carsten Mortensen, Steffen Gliese, Sven Felsby, Karsten Aaen, Rasmus Kongshøj, Rune Petersen og Katrine Visby anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Svensk radio kunne lave en tilsvarende serie om Danmark, hvis det var tilladt.
De danske tabuer er bare mindst delvist nogle andre end de svenske. Mens Sverige muligvis har nogle tabuer i forhold til indvandring, har Danmark nogle tabuer i forhold til økonomi, arbejdsindsats og erhvervsliv.
Fx. læste jeg for nylig en påstand, der ikke er til debat, om, at kun 10% af den danske arbejdsstyrke er beskæftiget i eksporterhverv, som bidrager med 50% af BNP. Med den nuværende 5% arbejdsløshed, må det være 85% af arbejdsstyrken, der ikke bidrager til eksport.

"I dag er det f.eks. Carl Bildt, der markerer sig klart over for Putin og Rusland ved konflikten i Ukraine, mens de danske udmeldinger stod svagere. "

Det er jeg ikke enig i. Martin Lidegaards udmeldinger supplerede Danmarks militære engagement i de baltiske lande, så de danske udmeldinger i forhold til Putin og Rusland næsten var så klare, de kunne blive uden at blive trusler om krig.

Peter Jensen

"»Ja, det er det jo. Programmet er en slags hjælp til dem. Det er en måde at fortælle dem, at der er nogen herude, som lytter til, hvad de siger, og gerne vil høre fra dem. For vi er nogle, som godt kunne tænke os, at Sverige blev et europæisk land uden den konfliktskyhed og højmoral, du ikke finder andre steder på kontinentet.«"

Ja, for i Danmark lytter man nemlig meget til minoriteter og andereds tænkende; hér i Dannevang har vi det fedt - og svenskerne er tåbelige moralister. En slags forkerte europæere, lad os da endelig demonstrere vort storsind, vort debatterende vid og bid - fuldstændigt blottet for moral. Den er gal i Sverige, se selv. Og hold blikket fast rettet over sundet; så er det liiiige før at vi kan segennem bjælkerne under vore tunge, selvtilfredse øjenlåg.

Glenn Lynge Andersen, Peter Hansen, Malan Helge, lars abildgaard, Carsten Mortensen, Steffen Gliese, Karsten Aaen, Steffen Nielsen, Rasmus Kongshøj, Rune Petersen og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Har ikke meget fidus til denne Jalving. Han vil lave et helt folk om, jamen dog - hvad bilder han sig ind. Han bryder sig nok ikke om indvandrere, og andre kulturer, der ikke spiser korv och potatismos. Hans to sidste angrebspunkter - prostitution og disciplin i skolerne - er det uklart, hvad han mener med. Han må have et gammelt nag at gøre op med hele den svenske nation, noget af en opgave, og mærkeligt, at det kan blive sendt på en offentligt betalt kanal - på den anden side, hvem hører Radio24Syv? - den useriøse og hemmelige kanal, så det går nok.

Malan Helge, lars abildgaard, Carsten Mortensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig kan disse underlige statsbetalte tumlinge altid finde noget på andre nationer. Det kan de sikker også, hvis de gider at analysere det danske samfund, og det var måske mere relevant for dem.

Om Sverige kan i hvert fald siges, at det er et stort land med flere kulturer. Og det, der er verdagens små problemer for borgere i Skåne-landene behøver ikke at sætte dagsordenen andre steder. Og så er det jo underligt, at det netop er i Skånelandene racismen florerer.

Når vi kommer på vores årlige Danmarks-besøg, bliver vi slået af den totale useriøse fremmedhad der helt åbent findes i det danske samfund. Samtidig blarmerer danskerne sig i bedste bodega-stil med deres totale fordummende uvidenhed om verden udenfor Danmark og om andre kulture. Ja, man får ligefrem indtrykket af, at mange selv tror på det de siger.

I øvrigt er det som om, at danske politikere har adopteret al dette i forsøg på at kabre vælgere tilbage fra den sorte reaktion. Så måske bør disse ånds-amøber i stedet rettte deres skatteyderbetalte opmærksomhed indad, for der er rigeligt at tage fat på.

Og sig nu ikke, at jeg ikke ved noget om Sverige. Jeg har hus der, og opholder mig der flere gange om året, og rejser heldigvis udenom Danmark. Jeg er meget opmærksom på, hvad der foregår, og i mine øjne er Sverige et land, som borgerne kan være stolte af. - Kan nogen sige det samme om Danmark?

Peter Hansen, Eva Bertram, Torben Nielsen, S E, Carsten Mortensen, Steffen Gliese, Kristian Rikard, Karsten Aaen, Esben Nielsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Gert Romme- tænk man kan skrive så meget og sige så lidt. En masse æstetiske floskler uden indhold.

Jørn Boye, Viktor Knudsen, Maja Såby, Kaj Spangenberg, Jens Haushøj, Kim Olsen, Sven Felsby, René Pedersen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Mads Brügger

Hej Michael Kongstad Nielsen - flere og flere faktisk; omtrent 400.000 danskere lyttere med på FM om ugen, og når det gælder tidsforskudt lytning (podcast og streaming), sender vi nu 750.000 timers radio afsted om måneden til danskerne. Så Radio24syv er altså ikke så hemmelig som du gør den til. Fortsat god sommer, mvh, Mads Brügger, programchef, Radio24syv

Niels-Holger Nielsen, Niels Ebbesen, Jan Eskildsen, Jens Haushøj, Christian Harder, Morten Pedersen, Vibeke Rasmussen, René Pedersen, Kristoffer Larsen, Jens Cini og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Med hensyn det svenske fornemmer jeg, at der er sket noget de sidste 10-20 år. Bevægelsen væk fra neutralitet er kommet med de borgerlige regeringer, hvor socialdemokraterne har tabt pusten, men står til et comeback. Den nuværende borgerlige regering er meget upopulær i det svenske "folkhem". Socialdemokratierne var større og stærkere i Sverige i sin tid, selvom, eller måske netop fordi, storindustrien og de få store, kapitalkoncentrationer og virksomheder havde så stor magt, og det er sikkert rigtigt, at de sidste var sammensvorne med den kulturelle og intellektuelle elite i et vist omfang. Ikke alle, man husker en Oluf Palme, der selv var af borgerlig opvækst, men blev socialdemokrat, og hadet for det i borgerlige kredse, men han stod måske for noget udbredt og udpræget svensk: tolerance og balance, neutral modstand mod overmagten.

Peter Jensen

Der kan nok være noget om, at mange danskere er lovligt meget optagede af at forholde sig til Sverige, hvad enten de ser landet som et forbillede, eller et afskrækkende eksempel. Men det er trods alt et fænomen som også kendes den modsatte vej, endda med mere ensidig fokus på det afskrækkende, og ikke kun vedrørende Dansk Folkeparti. Vi så det f.eks. også i forbindelse med den nylige debat om svinevelfærd, der fik visse svenskere til at gå amok i angreb på Danmark. Selvom sagen måske ikke var uden et reelt grundlag, blev kritikken hurtigt helt unuanceret og generaliseret, og selvfølgelig uden at sammenligne kritisk med egne forhold. Det gav den svenske forfatter Herman Lindqvist anledning til at omtale danskerhad som en stolt tradition i Sverige. Selvom det er længe siden vi var i krig med hinanden er arvefjendskabet ikke bare glemt. De nordiske lande er så nærtstående som en familie, men med skeletter i skabene, og det skal man også huske.

Karakteristisk nok, er anledningen til, fra dansk side, at forholde sig kritisk til Sverige, ikke bare bundet op på en bestemt placering på højre-venstre skalaen. Således er det ikke kun multikulturel og feministisk politisk korrekthed man kan være skeptisk overfor ved Sverige. Sverige er også længere fremme i skoene end os, når det gælder sådan noget som sociale nedskæringer og Working Poors. Hvis Sverige tidligere blev set som et forbillede ved opbygningen af den skandinaviske velfærdsmodel, er landet i dag et afskrækkende eksempel på sammes afvikling.

Det er nok rimeligt at overlade det til svenskerne, hvordan de vil have at deres land skal være indrettet. Dér hvor der for alvor er grund til at være på vagt, er når nogle danskere fremhæver Sverige som et forbillede vi bør indrette os efter. Til gengæld er det bare trættende, når eksildanskere (eller forhenværende danskere, eller hvordan det nu er) gerne vil orientere os om, hvor meget de hader vores land. Hvis man helst rejser uden om Danmark, er det lidt underligt at man overhovedet er interesseret i at blande sig i dansk debat.

Jørn Boye, Niels Ebbesen, Maja Såby, Jens Haushøj, Christian Harder, Per Torbensen og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Enig med Peter Jensen et stykke, ja, det går begge veje. Svenskerne har også et ambivalent forhold til danskerne, på den ene side beundres vi for vores frisind og friske frivolitet, København er smuk og fræk og indgangen til Europa, og sandstrandene er løsslupne alternativer til skærgårdens stilighed. Men samtidig tages afstand fra vores mangel på alvor og balance, ro og værdighed.
Og netop de sociale nedskæringer sender de borgerlige til tælling i meningsmålingerne

Kristian Rikard

»Nogle gange, når man taler om andre, taler man i virkeligheden om sig selv.« :)
Een meget stor forskel (blandt mange) mellem Sverige og Danmark er at ganske mange svenskere er/har været aktionærer i de store svenske virksomheder. Ikke blot VOLVO, men også skovene og Vattenfall m.f.
Og vil man se regionale forskelle, kan jeg anbefale en tur med Inlandsbanan.

Karsten Aaen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Skulle man nu ikke lige gi' Danmarks Röst en chance – ahem, eventuelt først lytte til en enkelt udsendelse eller to? – inden man farer i tastaturet med sin fordømmelse. Det virker på mig oprigtig talt også noget skizofrent, sådan helt generelt, både at ville foretrække, at man så på danske forhold/fordomme, samtidig med at 'dansken' evindeligt bliver beskyldt for at være navlebeskuende. Her skuer Radio24syv så ud, endda til en af vores nærmeste, men ofte ret oversete, naboer, og så er det også forkert.

Da udsendelsen blev annonceret i Journalisten, skrev flere svenskere, at de glædede sig til at lytte med og takkede for initiativet. :)

http://journalisten.dk/comment/24359#comment-24359

Og som Mads Brügger nævner i artiklen:
"»Det er en sjov ide at lave et program til svenskerne. Vi har hyret Sveriges bedste taleradio-producer, Ina Jönsson, som kommer til København og producerer programmet i hele juli. Hun elsker ideen.«

Mikael Jalving taler oven i købet et rimeligt svensk i udsendelsen! Ikke bare det sædvanlige svanske = dansk tilsat nogle få svensklydende ord.

Så op med humøret alle I, uanset alder, 'gamle sure mænd'. Inklusive de i artiklen nævnte gnavpotter. Gi' nu først initiativet en ærlig chance. :)

Niels Ebbesen, Maja Såby, Christian Harder, Peter Jensen, Jens Cini og Morten Pedersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hvorfor danskerne vælger en pubertær og Rasmus Modsatagtig holdning til andre mennesker og den almindelige mangfoldighed, kan man undre sig længe over.
Det bliver slemt, når vi nu føjer den værste pøbelstemning og afskaffer det sociale sikkerhedsnet lidt efter lidt - for i Danmark har det været en nødvendighed, da der absolut ingen forståelse og empati imellem mennesker kan spores, selvom myterne siger det modsatte.

Vibeke Rasmussen

Hvis man i øvrigt lytter til det meget anbefalelsesværdige kulturprogram AK24syv, vil man opleve, at der – bl.a. dér – ofte bliver henvist til artikler og omtalt medarbejdere fra … Information! Repræsentanter fra medarbejderstaben bliver sågar til tider inviteret i studiet! :)

Steffen Gliese

Vibeke Rasmussen, den danske dumhed består i, at man tror, at man udefra kan betragte en kultur og rette kritik imod den. Det kan man bare ikke. En kultur er man nødt til at leve i for at kunne forholde sig nøgternt til dens udfoldelsesformer: hvad der virker irrationelt, har som regel dybe rødder i almene erfaringer og forhåbninger.
Ville nogen dog bare rejse denne debat, gerne i kreativ sammenhæng, i Danmark! F.eks. en filmatisering af Peter Høegs suveræne "Forestillinger om det 20. århundrede".

Michael Kongstad Nielsen

Selvfølgelig taler Jalving svensk - ellers havde han ikke udviklet et så alvorligt (mis)forhold til landet. Han må være blevet stødt på manchetterne, har fået horn i siden på Du gamla, Du fria, må være blevet trådt på, fået følelserne gennem vridemaskinen - forsmået kærlighed måske - hvorfor dog ellers gå så ihærdigt til værks med at nedgøre vores kernesunde naboland.

Peter Jensen

@ Michael Kongstad Nielsen
Man kan få den mistanke, at den borgerlige regering i Sverige på forhånd betragtede den poltiske korrekthed som så grundfæstet i svensk politisk kultur, at man i stedet for at arbejde for borgerlige holdninger på dette område, kynisk valgte at koncentrere sig om nedbrydelsen af velfærdsstaten. På denne måde kunne det se ud som om, at Sverige i dag står med det værste fra begge sider. Og angående København versus Stockholm: Selvom der bor endog temmelig mange indvandrere i Stockholm, virker det som om, at de i langt højere grad dominerer bestemte bydele, mens København reelt er mere multikulturelt, i betydningen kosmopolitisk.

Spørgsmålet er, om denne planlagte udsendelse også ville være blevet mødt med kritik, hvis den havde været udformet som en hyldest til Sverige, eller havde taget udgangspunkt i Sverige som et forbillede?

Det kunne da være interessant hvis svenskerne lavede et lignende program om danskerne. Men med Mikael Jalving som vært på det danske program, kan man kan desværre frygte at de ville føle sig forpligtede til også at skulle finde et eller andet tågehorn som vært til deres.

Michael Kongstad Nielsen

Peter Jensen - jeg ved det ikke, og forstår ikke helt, hvad du mener, men måske er der bare flere indvandrere i Stockholm end i København, ligesom Sverige jo har tage imod flere de senere år.

Vibeke Rasmussen - ja, selvfølgelig skal man give det en chance. Men når forhåndsomtalen vil promovere, så må vi også have lov til at kommentere - på forhånd.

Peter Jensen

Jeg mener at der ofte er forskellige perspektiver på forholdene. Politisk korrekthed er ikke nødvendigvis altid ubetinget til gavn for dem den omfatter. Og den mere frimodige politiske kultur i Danmark er ikke kun til fordel for Dansk Folkeparti, eller hvem der ellers i Danmark kan mobilisere en lignende svensk misbilligelse. Vore hovedstæder symboliserer måske lidt sådanne forskelle, med et mere løssluppent miljø i vores. Christiania havde f.eks. næppe været mulig i Stockholm, i hvert fald havde der været tale om en anderledes kontrolleret form for socialt eksperiment.

Kære jens Cini,

Jeg er faktisk glad for, at du kommenterer mit indlæg, for det giver mig mulighed for at gøre opmærksom på, danskerne for tiden sammen med borgerne i Vlaam og Ungarn er de mest racistiske i Europa - og det på en aldeles useriøs måde. I øvrigt var det bevidst, at jeg ikke medtog Grækenland i dette "fine" selskab.

Videre. Når du, med dit åbenbart store kendskab, henviser til den "politiske blogs daglige besøgstal, www.avpixlat.info, giver du mig samtidig mulighed for at indplacere dig rent politisk. For som du nok ved, er www.avpixlat.info faktisk en ren nazistisk/facistisk hjemmeside, der udbreder fuldstændig udokumenterede hadske skrøner om mennesker fra andre kulture.

Og hvis der var blot det mindste sandhed i det www.avpixlat.info fremfører, har Sverige faktisk en åben og kritisk presse, der hele tiden leder efter "gode" emner.

Nike Forsander Lorentsen, Peter Hansen, Karsten Aaen, Torben Nielsen, Christel Gruner-Olesen, Steffen Gliese og S E anbefalede denne kommentar
Peter B. Jensen

Det er nu en lidt mærkelig præmis for programmet, at benytte en politisk agitator til at bedømme hvad der er tabu hos vores broderfolk. Det ender vist let med at blive propaganda pakket ind i den, for tiden så populære, offermentalitet - at man taler de umælendes sag, eller peger på et problem som andre forsager.
Men oftest kommer man jo aldrig længere end til at påpege problemet, da man jo hverken har løsninger eller bedre alternativer - og så virker det bare nedladende og hult selvforherligende. Det bliver let som med Muhammedkrisen, hvor begge parter viste sig ret sarte over at få krænket deres helligdomme.

Og så vidner det måske noget om mediernes narcissisme, at de tror det er tabu fordi de ikke beskæftiger sig med det. Enten har de bare ikke helt affundet sig med at de ikke længere har monopol på den mellemfolkelige kommunikation, eller også lever de i deres eget parallelsamfund.
Skulle man vurdere Danmark på samme måde, så går vi vist kun op i indvandring, aktiekurser og politisk magtkamp - og hverken de unge, de arbejdsløse eller andre uden for den kronikskrivende kreds har en mening om noget som helst.

Men som Vibeke siger, så er det lidt tidligt at dømme før den første udsendelse er gået i kablerne.

Egon Maltzon

@Gert Romme:
Jeg går ud fra at du kan dokumentere din påstande om Danmark som hørende til blandt de 3 mest rascistiske lande/regioner.
Med hensyn til www.avpixlat.info skulle du måske tænke lidt over, hvorfor den får så mange læsere i modsætning til den danske side som vel er den der kommer tættest på (Snaphanen.dk).

Morten Pedersen, Maja Såby og Jens Cini anbefalede denne kommentar

Med de forbehold man altid skal tage, er der her resultat af en undersøgelse foretaget af World Value Survey fra 2013 over de mest/mindst racistiske lande i verden:

http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2013/05/15/a-fascinati...

Iflg. den er Albanien det mest racistiske land i Europa.

NB: Racisme skal her opfattes som den rigtige betydning af ordet, og ikke den ofte misbrugte, hvor nogle vil stigmatisere modstandere af egne meninger på indvandrer- og asylområderne, da man er ude af stand til ellers at argumentere fornuftigt for sine meninger.

Peter Olesen

Gert Romme:

Kan du ikke lige udpege nazismen/fascismen samt de "... fuldstændig udokumenterede hadske skrøner...", på Avpixlat?

Lige udmiddelbart synes jeg, at de fleste af deres artiklers indhold, med lethed kan verificeres i andre medier. Kaldet til nazist/fascist-revolutionen, er ligeledes svær at få øje på.

Men måske er jeg ikke trænet nok udi racisme-spotting?

Jens Cini, Per Torbensen og Jens Haushøj anbefalede denne kommentar
Jens Haushøj

"Jeg er faktisk glad for, at du kommenterer mit indlæg, for det giver mig mulighed for at gøre opmærksom på, danskerne for tiden sammen med borgerne i Vlaam og Ungarn er de mest racistiske i Europa - og det på en aldeles useriøs måde."

Hvordan og hvorledes måles dog disse fantastiske tal? Formoder der må være god empirisk viden bag den slags hyggebemærkninger!

Ydermere fordrer det spørgsmålet om hvordan man i grunden er en SERIØS racist?

Kaj Spangenberg

Jeg vil ikke anklages for "rascisme", fordi jeg peger på et faktum - nemlig, at indvandringen af en særlig gruppe mennesker bliver et af Sveriges største problemer om få år, hvis udviklingen fortsætter. Tag en tur over Sundet til Københavns gamle søsterby, Malmø, og bemærk mængden af fremmede ansigter. Især hvis du besøger Rosengården, hvor kulturen hverken er svensk eller nordisk. Det giver problemer og har givet problemer, som imidlertid aldrig i svensk offentlighed omtales ved rette navn, men anonymiseres. Ædelt nok for at beskytte de mindretalgrupper, som forårsager problemerne. Men er det klogt?
Skåninge og svenskere er jo ikke dumme folk. De har øjne og øren. De ser, hvordan samfundet forandres gradvist og følger en filosofi, som jeg allerede i 1970 blev bekendt med, da jeg for Politiken var i Stockholm for at interviewe direktøren for Statens Invandrarverk, Kjell Öberg. Han fastslog, at Sverige med sit enorme område er et indvandrerland, der sagtens havde plads til "50-60 millioner mennesker".
Han kritiserede samtidig de danske myndigheder for ikke at ville se i øjnene, at de såkaldte "gæstearbejdere" er indvandrere. Det fik han jo ret i. Danmark har hidtil ført en ret så naiv indvandrerpolitik - eller mangel på samme, hvor Sverige med åbne øjne kalder asylansøger hid.
Denne tabuisering skaber frustration og kalder på højrekræfterne. Og blandt dem vokser en nazistisk inspireret bevægelse frem med vold mod indvandrere på programmet. Det igen fører til mere ekstreme grupperinger blandt indvandrerne.
I Danmark kan vi - uagtet dæmoniseringen af partiet i de politisk korrekte kredse - takke Dansk Folkeparti for, at emnerne omkring uheldig indvandring og mislykket integration kommer på bordet. Vi kan diskutere det.
Velan, der er naturligvis grupperinger, der udtrykker et uhæmmet fremmedhad som eksempelvis den lukkede gruppe på Facebook: "Nej - til kriminelle indvandrere, halal og islam", hvor jeg i mine forsøg på at moderere tone og argumenter blev en så stor torn i øjet på administratoren, at hun (Mitty K. Olsen) til slut lukkede mig ude med ordene: "Du er bare en simpel landsforrædder".
Synd nok har jeg endnu ikke kunne identificere hende, for en injuriesag ligger jo lige for.

Viktor Knudsen, Morten Pedersen, Jens Cini og Jan Eskildsen anbefalede denne kommentar

Danskerne er som en lillebror, der gør alt for at påkalde sig storesøsters opmærksomhed. Men storesøster lugter ikke kun bedre, hun har også en højere moral, og mere veludviklet etik. Lillebror kan ikke forstå hende, og ender med at lave perfide, og usammenhængende drillerier.

Lillebror har også en tvilling. Det er resten af europa, syd for grænsen, hvor drillerierne tenderer (også historisk) at udvikle sig til bøllestreger, hvor dem man ikke forstår skal nedgøres, og i slutenden smides i gaskammeret.

Jens Haushøj

Jon Papini - Hvordan ser verden ud deroppe når man er SÅ højt til hest?

Ikke desto mindre har du vækket min nysgerrighed.

Kunne du mon lokkes til at belyse for os perfide danskere hvor den så høje svenske moral og etik skal findes? - I sammenligning med vores skal det forståes.

Forefindes den eksempelvis i den enddog meget store svenske våbenindustri?

Jens Haushøj.

Min pointe er, at danskerne ikke er nået så langt hvad angår udviklingen af deres etik. De mangler at få afklaret sin principielle holdning til spørgsmålet om godt og ondt.

Hvad angår moralen, altså de daglige gerningers karakter, så vil jeg nok mene, at de to lande ligger tættere på hinanden, end hvad man skulle kunne tro. Blandt andet skyldes det, at de store beslutninger der føres ud i livet, f.eks. den svenske våbeneksport, eller danmarks deltagelse i imperiale krige, træffes af moralforladte mennesker. Disse findes som bekendt alle steder.

En diskussion om forholdet mellem den danske og svenske moral giver derfor ikke altid mening. Her er det så, at jeg konstaterer, at en dansk uovervejet journalist vil lave en hel række udsendelser baseret på en fejlagtig præmis. I mine øjne er dette noget der sker igen, og igen i DK, og det er om noget dårlig moral i mine øjne.

Jan Eskildsen

Jeg kan anbefale, at man lytter til programmet, så kan man udtale sig med en vægt, der ikke ses at være til stede her i tråden. Genraliseringer kan ikke bruges til noget, uanset om afsenderen hedder
Papini eller Haushøj.
http://www.radio24syv.dk

Morten Pedersen

Jeg drømmer om den dag hvor man ikke er racist, fordi man mener der bør være en øvre grænse for den muslimske andel af befolkningen. Jeg krydser fingre for Malmø, der inden længe er første europæiske storby med muslimsk flertal. OBS OBS trods dette indlæg er jeg ikke racist, ved godt at muslimer ikke er ens, har muslimer i min omgangskreds, mener de der er her skal have samme rettigheder osv etc mm zzzzz

Karsten Aaen

I synes vist alle at have glemt at i Sverige bor der finlands-svenskere (cirka 1 million mennesker), der bor samere højt mod nord og i helt oppe i Nordsverige (Norrbotton) har man et eget sprog. Jeg underviste engang 2 svenskere som kom fra Nordsverige - de lød som nordmænd næsten. Og det var fordi de kom deroppefra et sted - altså et sted i Nordsverige. Og de fortalte mig at i dette område er der folk som taler en blanding af norsk og svensk - ligesom der er folk som taler en blanding af finsk norsk og svensk. Og der bliver selvfølgelig også talt samisk. Og lander man i byen Överkalix ja så tales der altså et sprog som minder ekstremt meget om det dansk man talte i 1600tallet eller måske 1800tallet. Og i synes vist at glemme at i 1940erne, efter 2. verdenskrig, kom de første udlændinge til Sverige, det var bl.a. finner og italienerne, som tog til Volvo og Husqarna og arbejdede på fabrikkerne der.
Svenskerne har altså mindst 70 års erfaring med at integrere folk fra andre kulturer end den svenske - og måske snarere 90 års erfaring med dette. (finlands-svenskere kom vist til Sverige efter 1. verdenskrig, omkring 1920) Svenskerne ved altså hvordan man gør! I modsætning til danskerne, som først skal til at lære det - her 40-45 år - efter de første tyrkere og pakistanenee kom til landet.

En anden ting er dette: Nu kan jeg se svensk tv. Og i svensk TV er der (heldigvis stadigvæk) noget der hedder UR (utbildingsradion). Og det både i radio og TV. Og jeg så en udsendelse om en svensk lærer i en 0.klasse eller 1.klasse. Og her bliver jeg nødt til at sige, at denne dame var meget markant og tydelig i sine krav til elever. Hun krævede det samme af alle sine elever, uanset hvor de kom fra. Og hvis de ikke kunne det de skulle, så fik de hjælp. De skulle bl.a. lave flag fra de lande hvor de kom fra. Og synge national-sangen. Og her var der 1 eller 2, måske 3 af eleverne, der vrængede på næsen af nogle af de andre elevers nationalsange. Og her var denne skarpe lærerdame helt klar: det ville hun ikke finde sig i. Og sagde til de de 1-2 af eleverne der gjorde det, at man skulle vise respekt for alle og også for deres nationalflag samt nationalsang. Så ja, det kan godt være, at f.eks. i Rosenhøj i Malmö er der flertal af udlændinge (ikke-vestlige, muslimer) men såfremt der i Rosenhöj er så dygtige pædagoger som er så tydelige og klare i mælet som den pædagog/lærer der var i udsendelse, jeg så, mon ikke det går så - også om 5 eller 10 år. Og som indvandrerlærer i dansk som andetsprog ved jeg tilfældigvis at der i Sverige er lagt et mere centralt program for hvad eleverne skal igennem når de går på sprogskole. Og der bliver holdt nøje øje med at eleverne når de opstillede lærings og færdighedsmål...

@ Kaj Spangenberg: Netop det at Sverige allerede i 1970 havde den klare holdning at gæstearbejderne fra dengang var eller blev til indvandrere med tiden har betydet en hel del for integrationen af udlændinge, uanset hvor de kommer fra. Det har helt sikkert betydet at man i Sverige allerede i 1970erne og 1980erne begyndte at stille visse krav til de udlændinge, der kom til Sverige. Og nu er Sverige altså et land hvor der er mere plads end i Danmark; der er store skov og bjergområder, hvor der godt kan bo flere folk end der gør nu. I Sverige bor der cirka 11 millioner mennesker - i Danmark bor der cirka 5,5 millioner mennesker. Sverige har 449000 km2, mens DK har 43000 km2. Og i Holland bor der altså 3 gange så mange mennesker som i DK på samme areal - sådan cirka. Og på cirka det samme areal som det svenske (500.000 km2) bor der altså cirka 47 millioner mennesker - i Spanien. Pointen er at ja, i Sverige kan der altså godt bo flere mennesker end der gør nu....

Karsten Aaen

@ Morten Petersen

Nå, du mener ikke du er racist. Hvad nu hvis du ville have en øvre grænse for hvor mange sorte mennesker, hvor mange jøder, hvor mange bøsser eller hvor mange polakker der skulle være i befolkningen eller hvor mange rødhårede eller hvor mange folk med briller der skulle være i befolkningen. (og nej, eksemplet med briller er ikke taget ud af fantasien - de røde khmerer i Kampuchea (eller Cambodja) gik målrettet efter folk med briller....)

Og hvor ved du fra at Malmö bliver den første europæiske by med muslimsk flertal, Morten ? Er det måske ikke snarere Marseille i Frankrig?

Morten Pedersen

@ Karsten aaen. Ok, jeg fik ikke lov til at slippe for at blive regnet for racist. Hvis der var nogle hundredetusinder højrefløjskristne, der flyttede til Danmark og skubbede til samfundet på mange områder, så ville jeg også mene at det nok var bedre for vores lille lands udvikling at vi tog en slapper med at lukke flere ind. Da islam er en politisk ideologi og den politiske kultur i arabiske lande er meget lidt anbefalelsesværdig tillader jeg mig det synspunkt at man bør dosere i rette doser. At du dribler ud i de røde Khmeres drab på bl.a. intellektuelle i denne tråd viser lidt at de gode argumenter ikke hænger på træerne. Og please, ikke flere analoger om at jeg ikke vil lade rødhårede, venstrehåndede ordblinde polakker komme ind i landet. Det er jo temmeligt konkret at der er en stor muslimsk indvandring og dermed påvirkning fra islam, hvis politiske kultur er dybt ubehagelig med mord og overfald af kritikere til følge - ligesom nazister har tradition for. Samtidigt vil jeg ønske vi var langt bedre i stand til at mødes med dem der er her, og det vil være nemmere hvis der blev sat prop i og vi i stedet støttede de arabiske lande med lokal støtte. Har du ikke nogen øvre grænse for hvad du mener er holdbart? Er du uden grænser for indvandring? Det med Malmø læste jeg, måske her http://kulturkloeften.dk/2009/01/14/befolkningsvækst-malmø-bliver-europas-første-by-med-muslimsk-flertal/

Kristian Rikard

Morten Pedersen,
Det er da muligt at tallene for Københavns Kommune alene ser ud som Kulturkløften siger. Men det er altså kun 10% af befolkningen. Det ville da være langt rimeligere at se på f.ekst begreb som Storkøbenhavn eller Hovedstadsområdet. Så du kan (for nu at være diplomatisk) stikke Kulturkløften skråt op.
Og alene det faktum, at det påstås at samlet fertilitet for "etniske" danske kvinder er 1,3 viser jo netop, hvor tåbeligt tallene er. Den samlede fertilitet i Danmark er 1,7x.
Iøvrigt troede jeg at vi beskæftigede os med Sverige og ikke 600.000 københavnere?

Michael Kongstad Nielsen

Nu er Sverige jo andet end Malmø, og den påståede tabuisering andet end indvandrerproblemer. Jeg håber, udsendelserne bliver om andet end det. Ellers er det ren Muhammed-halløj om igen, og skulle vi ikke snart videre. Men det vil tiden vise. Jeg har på fornemmelsen af, at når folk råber "tabu" af andre, så er det disse andres ulyst til at give råberne ret. Altså uenighed bliver mødt med et sidste argument, nemlig at modparten har tabuiseret den rette forståelse. Denne retorik er i familie med "Janteloven", som man bruger til at få ret. Hvis du ikke er enig, er du offer for Janteloven, og det vil folk helst ikke være, ligesom de helst ikke vil være offer for tabuer.

Kristian Rikard

Michael Kongstad Nielsen,
Ok, men når man nu slynger om sig med tal, som de gør i kulturkløften, kunne man vel i det mindste kræve at de omgås tal med en form for seriøsitet!

Karsten Aaen

Som jeg skrev i det første indlæg: jeg er lærer i dansk som andetsprog for voksne, af nogen kaldet indvandrerlærer. Og ved derfor at det folk kalder for den store 'muslimske indvandring' er en myte. Ja, netop en myte! I dag kommer de fleste udlændinge fra Polen, Rumænien, Bulgarien, Letland, Litauen, Tyskland, Thailand, Filipinerne, Indien, USA og Rusland. Og mange, mange flere lande. Og ja, der kommer nogle få syrere til landet. Men de er altså flygtninge fra et brutalt diktatur - og ofte er de enlige, unge syriske mænd.

Og nej, islam er aldeles ikke en politisk ideologi. Islam er en religion på line med alle andre religioner. Og nu kommer alverdens muslimer altså ikke alle sammen fra Mellemøsten, eller Arabien, vel. Og alligevel dømmer du implicit (skjult) alle verdens muslimer med de her ord: "Det er jo temmeligt konkret at der er en stor muslimsk indvandring og dermed påvirkning fra islam, hvis politiske kultur er dybt ubehagelig med mord og overfald af kritikere til følge - ligesom nazister har tradition for." Her siger du jo indirekte (hvis ikke direkte) at alle muslimer pga. deres oprindelse i Arabien er parat til at begå 'mord og overfald'.

Og det er sådan set det jeg reagerer imod: du dømmer andre mennesker på baggrund af deres religion, du dømmer de her mennesker på forhånd. Ud fra deres religion: islam. Og det mener jeg ganske enkelt ikke man kan....især dit eksempel med 'nogle hundredtusind højrefløjskristne' viser dette. Du synes automatisk at gå ud at alle hundredtusinde muslimer i DK vil skubbe til (eller er i stand til) at skubbe til det danske samfund 'på mange områder'. Og sådan kan man altså aldeles ikke anskue det - ud fra mit udsigtstårn.

Det, vi oplever nu, ift. muslimer og islam er dette: Nu er det børnebørnenes tid. Nu er det børnebørnene af de tyrkere og pakistanere, der kom til DK i i tiden fra 1966-1976 der løfter deres stemmer. Og vil være med til at bestemme hvordan det danske samfund skal indrettes - det er nemlig deres demokratiske ret. Det har de nemlig lært i den folkeskole hvor en af formålsparagraffer lyder: "Stk. 3. Folkeskolen skal forberede eleverne til deltagelse, medansvar, rettigheder og pligter i et samfund med frihed og folkestyre. Skolens virke skal derfor være præget af åndsfrihed, ligeværd og demokrati." kilde:
http://uvm.dk/Uddannelser/Folkeskolen/Faelles-Maal/Folkeskolens-formaals...

Kigger vi på hvor mange af de cirka 200.000 muslimer der er i DK som vil noget andet end det vi forstår ved demokrati (det borgerligt liberale demokrati), så er det måske nok omkring 2.000 muslimer, måske 20.000 muslimer, altså et klart mindretal af samtlige muslimer i DK. Og derfor kan man ikke sige at alle muslimer mener, at det demokrati i har i DK er dårligt og skal afskaffes.
Og selvom de gør de, er det altså deres demokratiske ret at gøre dette jvf. citatet fra folkeskolelovens formålsparagraf. Til gengæld kan vi andre så bruge vores demokratiske ret til at sige, at vi synes, det er en dårlig ide med et kalifat f.eks.

Karsten Aaen

http://meritwager.wordpress.com/2014/07/01/om-det-forsta-programmet-i-ra...

Her kan man læse Merit Wagers opfattelse af dette program:

Og vi tager et lille citat:

"Det jag slogs mest av när jag lyssnade var tonen hos programledaren, så olik den ofta lätt hätska och grötmyndiga tonen hos svenska program- och debattledare. Och avsaknaden av det lite svårdefinierbara begreppet ”politisk korrekthet”, helt enkel avsaknaden av underliggande politiska hänsyn och ”fingrar-i-luften”. Tonen och atmosfären var en helt annan än i svenska motsvarande program (oavsett ämne). Det fanns en respekt för den medverkande och en genuin nyfikenhet hos Mikael Jalving, som man alltför sällan upplever i svensk radio (däremot i finsk och finlandssvensk). Han lät Gunnar Sandelin tala till punkt och avbröt inte hela tiden på ett oartigt och abrupt sätt som svenska journalister och programledare så ofta gör (för att de hellre vill höra sina egna röster?). Mikael Jalving var också, till skillnad från väldigt många av sina svenska kollegor, ordentligt påläst."

Jeg er dybt, dybt uenig med Merit Wager. Nu kan jeg se svensk tv...og her er det helt klart og tydeligt, at programværterne har forberedt sig, ved hvad de taler om, og er yderst kompetente. I modsætning til de danske værter, både i radio og i tv, som afbryder gæsten, ikke lader gæsten tale ud, men bare er interesseret i at promovere deres egen dagsorden ift. et emne. Måske skulle Merit Wager begynde at se programmet Min Sanning fra SVT2....(kan findes på svt's netside - svt.se )

Vibeke Rasmussen

Karsten Aaen, prøver du at belære Merit Wager om, hvordan hun skal opfatte Sverige og svenske forhold? Seriøst?

Som hun også skriver:

"Den som vill kan ställa in öronen på förutsättningslös lyssning och efter att ha hört programmet själv bilda sig en egen uppfattning om det. Det är ju lättare att ha en uppfattning efter att man har hört det än att, som recensenten i Aftonbladet, ha starka åsikter om det innan det ens sänts…"

Mange flere end blot 'recensenten i Aftonbladet' kunne med fordel tage den opfordring til sig.

Michael Kongstad Nielsen

Hvis man ikke må have meninger om det, inden det sendes, kunne man så ikke lukke ned for markedsføringsartiklerne, og bare vente på, at det sendes.

Ordet racist er et forsøg på, at ideologisere et træk ind den menneskelige natur. Mennesker søger fællesskaber hos dem der ligner demselv og har svært ved, at indleve sig i andre der er forskellige fra demselv. Det er trak som man ser allierede hos spædbørn ned 3.måneders alderen. Det er derfor nemt for f.eks hvide, at udnytte sorte som slaver -da man ikke kan indleve sig idem. At dette er afskaffet betyder jo ikke at hvide og sorte nu kan dele et fungere social fællesskab? Der er både i den possimtiviske socialpsykologi, i den evolutionære psykologi samt i sociologien data for dette og det multietniske "samfund" vil aldrig virke. Den menneskelige natur står i vejen som den har gjort ved andre utopier for den. Folk der bruger ordret racist er intimiderende mennesker som hylder en socialkonstruktivistisk menneskesyn hvor der er intet i den menneskelige natur -alt ved mennesket er læring eller ideologi. Hvis folk siger, at deres følelse af fremmedgørelse i samfundet som flg af indvandring -ja, som er de racister. Vi ved fra det støste studie af multikulturalisme som er lavet af Robert Putnam, at mennesker i sådanne samfund bliver meget antisociale -nærmest psykopatiske. Så endestationen for det humanistiske menneske er det psykopatiske menneske. Sådan går det når man trækker menneskeret længere ud end dens natur kan bære. Man tror man med en rationalitet kan få en større etik -men man ender i et sammenbrud. Det er sikkert en meget stor narcissistisk tilfredsstillelse, at tro man er god og råbe skældsord efter andre der ikke kan se etikken i et sammenbrud. Blot fordi man tror på en stor utopi er ikke det sammen som at have en stor etik -det modsatte er i reglen tilfældet.