’Det er bare vores hoveder, der halter efter’

Den teknologiske udvikling er uundgåelig, og derfor kan man lige så godt omfavne den, mener den 36-årige romanforfatter Kristian Bang Foss
Kultur
26. juli 2014

– Er det godt, at litteraturen bliver bredere og lettere tilgængelig med nye teknologier og distributionsformer?

»Ja, det synes jeg. Generelt er jeg ret positivt indstillet over for, at både musik og litteratur bliver mere tilgængeligt for alle.«

– Hvad vinder din litteratur ved at udkomme digitalt?

»Min litteratur bliver umiddelbart tilgængelig, uden man skal omkring en boghandel. Samtidig synes jeg, det er en fantastisk tanke, at alle mennesker har mulighed for at downloade min bog, også selv om de gør det gratis. Men det er også et lidt let standpunkt for mig at have, fordi jeg har et forlag, der kæmper for, at forfatteren skal have nogle penge ud af at udgive digitalt også. De gør det beskidte arbejde.«

– Men mister man ikke en stor del af oplevelsen ved at læse, når materialet mangler det taktile element?

»Jeg tror bare, det er vores hoveder, der halter lidt bagefter. Selvfølgelig er der noget lækkert ved en papirbog, men i sidste ende vil en ny teknik på et tidspunkt vinde over papirbogen. Man kunne også forestille sig, at der i fremtiden vil være en mere taktil fornemmelse ved e-bøger; at man for eksempel kan få den fornemmelse af hastig bladren og tilfældigt opslag, som papirbogen har, og at man måske ville kunne tage noter på en mere umiddelbar måde inde i dokumentet, sætte ringe i teksten etc. E-bogsteknologien er jo på den måde stadig forholdsvis primitiv.«

Nye krav til værket

– Er der ikke en risiko for, at vi bliver zappende og ligeglade, hvis vi har en uendelig adgang til tekster?

»Der er selvfølgelig en mindre forpligtelse over for det enkelte værk, men jeg ved ikke, om det nødvendigvis er dårligt. Måske slipper folk faktisk for at spilde tid på at læse dårlige bøger færdig, fordi de føler sig forpligtede til det, når de nu har investeret i dem. En ny form kunne også komme til at kræve noget andet af værket, hvis det skal fastholde læseren. Man ser allerede en tendens mod et højere fortælletempo i litteraturen, og måske vil den udvikling eskalere, i takt med at e-bøgerne bliver udbredte.«

– Hvordan har du det med, at litteraturens eksklusivitet undergraves?

»Jeg har aldrig brudt mig om den eksklusivitet, der omgiver litteraturen, så det synes jeg er fint. Eksklusivitet bliver ofte noget, man kan gemme sig bag som forfatter. Det ville være fint at få pillet noget af den forædlings- og dannelseskultur, der omgiver litteratur, væk. Så kunne man måske også snakke mere om indholdet af bøgerne i stedet for bare at konstatere, at det er godt, at folk bare læser.«

– Hvordan tror du, at fremtidens bøger ser ud?

»På et tidspunkt vil papirbøger nok bare være kuriosum, og på den måde er det egentlig kun et spørgsmål om, hvor længe man kan holde udviklingen tilbage for stadig at tjene penge på den gamle model. Jeg glædes egentlig bare ved tanken om, at folk læser mine bøger, og hvis der kommer flere læsere på digitale platforme, vil der måske opstå nye muligheder for at tjene penge. Der ligger jo en magt i, at folk læser, hvad man skriver, og jo flere læsere, man har, jo nemmere er det at kapitalisere på.«

Ånden i bogen

Seneste artikler

 • Det eksklusive skaber myter

  4. august 2014
  Den 35-årige romanforfatter Peder Frederik Jensen foretrækker personligt papirbøger, men tror, e-bogen kan være med til at gøre litteraturen mindre eksklusiv og dermed give den en bredere appel
 • ’Det vigtigste er, at bøgerne bliver læst’

  29. juli 2014
  Egentlig ville Klaus Rifbjerg gerne have, at det var som i gamle dage. Men han er begejstret for, at litteraturen bliver mere tilgængelig. Hvis folk altså får læst bøgerne
 • Bogen sænker farten og skaber rum om litteraturen

  28. juli 2014
  Det skrevne ord er en levende organisme, og bogen er som dens krop, der skaber intimitet ved læserens berøring. Forsvinder den, kan litteraturen risikere at drukne i internettets støj, mener forfatteren og poeten Christel Wiinblad

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her