Læsetid: 9 min.

Pigerne efter drengene på Byskolen

Forfatter Kristina Nya Glaffey og skribent ved Information Anders Haahr Rasmussen delte fire års folkeskoletid i slut-80’ernes Frederiksværk. Her husker de tilbage
Klassebillede fra en udflugt til Rundetårn i femte klasse. Kristina og Anders sidder i røde jakker. Privatfoto

Klassebillede fra en udflugt til Rundetårn i femte klasse. Kristina og Anders sidder i røde jakker. Privatfoto

26. juli 2014

Hende: Jeg kan huske at være overbevist om, at jeg var verdens klogeste barn, fordi de andre i klassen hverken kunne stave eller regne og spiste trestjernet salami og chokolademadder på toastbrød, mens jeg læste Cecil Bødker og spiste min mors hjemmebagte fuldkornsboller med humus. Der var mig og læreren, som var nogenlunde lige kloge, og når alle lærerne engang blev gamle og døde, ville der kun være mig tilbage blandt en flok af hundehoveder, og så ville jeg sikkert blive statsminister eller dronning.

Jeg kan huske, da du startede i vores klasse efter sommerferien, og jeg tænkte, at der måtte være sket en fejl, fordi du var den mindste dreng på otte år, jeg nogensinde havde set. Du sad over for mig i hesteskoen og så meget lidt bange og genert ud, da Jytte Jensen præsenterede dig for klassen. Selv præsenterede du dig guddødemig på engelsk. My name is Anders. I live on Strandgade 20. I have two brothers. Og spillede skak. Og løste matematikopgaver, hurtigere end Anders And kunne nå at falde i en bananskræl. En enkelt skoledag, fire sølle timer oven på en sommerferie, og mit planlagte enevælde sank i grus.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Mosbak
  • Niels Roed
  • Martin Åberg
  • Katrine Hornstrup Yde
Niels Mosbak, Niels Roed, Martin Åberg og Katrine Hornstrup Yde anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ham : "Jeg kan huske, at du hjalp mig med at skrive et klagebrev til inspektøren over, at Hr. Madsen havde givet Lars Bo og mig en lussing i formningstimen."
Hvad mon der kom ud af den klage?
Bekendtgørelse af 14.juni 1967 § 8 "Legemlig straf må ikke anvendes." Ad §8 : "Overtrædelser af forbudet mod at anvende legemlig straf må betragtes som tjenesteforseelser..."

Carsten Mortensen

Joo, den korporlige afstraffelse fortsatte, uden konsekvenser.
Bortset fra en enkelt, ..... men konsekvensen faldt først mange år senere - da en af eleverne var blevet ældre -og med rygmærke og uden skrupler :-) opsøgte den lærer som havde knækket pegepinde i hovedet på os - gud ved om han, og andre angrer?

Lars Kirkegaard

Elitære og frastødende skolebørn i byskolen, hvor er den modne selvreflektion, og hvad skal jeg med det hele?