Læsetid: 10 min.

’Træk lyset ind og pust al lortet ud’

Efter 44 år er Thylejren et fristed og et flugtsted. Lejrens ukronede konge suser rundt, turister stirrer på ’de primitive’. De vil altid vide det samme: Hvor går I i bad? Hvordan holder I varmen? Går jeres børn i skole? Og hvor er Lucy fra X-Factor? Information er flyttet til Thylejren
Nikolaj er på besøg i Thylejren med sin søn, Marvin. Henrik sørger for musik til børnene

Nikolaj er på besøg i Thylejren med sin søn, Marvin. Henrik sørger for musik til børnene

Astrid Dalum

24. juli 2014

Fredag formiddag tropper jeg op til yoga i aktivitetshuset sammen med Liv og Birgitte. Det er Birgitte, der står for øvelserne i dag. Vi bøjer og strækker, ned og op og rundt. Solen står ind gennem det sekskantede rums glaspartier og rammer de stablede malerier, som Julie Schantz har malet og prøver at sælge på Lauritz.com. Lidt herfra, bag træerne, sidder unge og gamle ved bænke og borde foran Svampen, Thylejrens værtshus, og nyder morgenkaffe, morgenøl, morgenjoints. Vi lægger os ned på vores måtter med håndfladerne for øjnene, vi former små huler af mørke, og vi puster ud. Ind. Og ud.

»Træk lyset ind og pust al lortet ud,« hvisker Liv.

Jeg er rykket ind på de fire fodboldbaner tæt på Frøstrup i Nordjylland, der udgør Thylejren, i fire varme sommerdage. Begge mine forældre er fra Thy, men ingen af dem har nogensinde været i Thylejren. For nogle inkarnerer lejren drømmen om ro og fællesskab, for andre står den som et mareridt om socialt forfald. Thylejren er en modsætning til det Thy af landmænd og købmænd, jeg besøgte som lille.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Michael Perlmutter
  • Allan Ⓐ Anarchos
  • Ervin Lazar
  • Jesper Wendt
  • Catarina Nedertoft Jessen
Michael Perlmutter, Allan Ⓐ Anarchos, Ervin Lazar, Jesper Wendt og Catarina Nedertoft Jessen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anders Sørensen

Det må være underligt at bo i en Zoo og være menneske. Blive kigget på som en abe i bur. En abe med sin banan. Et menneske med sin fed.

Jesper Wendt

Sjovt som folk flest foragter de indbyggede fejl, der ligger i det borgerlige Danmark, og endnu mere - når de konfronteres med konsekvenserne af deres magtmonopol.

Hvis Christiansborg nu droppede kokainen, så er jeg sikker på der var flere der ville besøge dem.

Kjeld Hansen

Thy lejeren og for den sags skyld Christiania er ikke enestående i Danmark.

- Vi har f.eks. whisky bæltet nord for København og vi har Gentofte.

Men er mangfoldighed ikke dejligt? Alle skal have lov til at leve som det vil. Her i Sønderjylland kunne vi godt bruge et fristed som Thy lejeren. Nogen som har ideer, hvor den kunne etableres?

Kjeld Hansen

Når ja, der er jo også "skeje ud" Skagen i nord Jylland og Tisvildeleje på nord Sjælland...

Det jeg godt kan lide ved disse alternative "samfund" er, at det vender det etableret samfund ryggen-samtigt med de er dybt afhængige af det. Mange modtager en overførsels indkomst, hvis folk bliver syge skal det etableret samfund hjælpe dem. Det er svært, at se oprøret. De kunne ikke gøre det de gør uden det samfund de hævder de gør oprør imod ikke var der. Folk i nord-sjælland lever måske i en ghetto men de betaler til samfundet. Engelske tal viser , at 1% betaler 24% af indkomstskatten, 9% de næste 29,2%, de næste 40% betaler 31,1%. De rasterende 50% betaler 11,6 % af indkomst skatten.

Viggo Okholm

Jens Cini: Ja ghettoer betaler til ghettoer og hvad så? jeg betaler også til militæret selv om jeg er pacifist, jeg vælger fortsat at være medlem af folkekirken og betale der selv om jeg er buddhist og betaler der. Skønt at Thy lejren stadig eksisterer, har aldrig været der. Ved Odense ligger et mini Thy lejr Hesbjerg, desværre forfalder "slottet"

Kjeld Hansen

Jens Cini
24. juli, 2014 - 23:32

Gab... gab... gab...

- Men det er da godt nogen har styr på moralen og tallene.

Viggo Holm: Jeg har ikke noget imod de modtager penge. Jeg har noget imod de tror, de er et oprør mod det etableret samfund -for det er de ikke, de er dybt afhængige af det. Vedrørende pacifisme. Jeg var på en efterskole tilbage i 1983 og skoles leder var metodist og præst. Han var pacifist. Han kunne godt li mig da han hørte min mor stod for en lokalafd. af "Nej til Atomvåben". Da jeg sagde Sovjet var en imperialistisk stat og vi måtte have et defensivt forsvar gik han moralsk amok. Vi skulle ikke bruge vold og hvis vi blev invaderet skulle vi dække kaffebord op til soldaterne. En dag kom han op, at skændes med en elev og slog eleven- Jeg gik forbi ham lige efter og sagde; "Pacifist, han skulle jo have kaffe og kage -og så slog du ham".

Klejd Hansen: Dette har intet med moral, at gøre -et samfund skal hænge økonomisk sammen. Du kan sikkert ikke lide det forhold, at 50% bidrager med 90% . Det er konkret og intet gab i det.

Kjeld Hansen

I øvrigt er Thylejren betalt af private midler tilbage i 1970. Thylejren ejes af foreningen "Det Ny Samfund" DNS. Den har sogar sin egen lov vedtaget af folketinget - Lov om anvendelse af
Frøstruplejren LOV nr 410 af 14/06/1995 (Gældende).

- Så der er styr på sagerne i Thy ;-)

Det kan man vist ikke lige sige om whisky bæltet, som rummer flere økonomiske kriminelle elementer.

Kjeld Hansen

Jens Cini
25. juli, 2014 - 00:27

Ja, det siger man jo.

- Det gælder dog ikke USA, som sidder på verdens valutaen Dollar. De kan bare sætte mere fut på seddel presseren.

Med hensyn til din påstand om 50% betaler 90%, så lyder det for mig som om 50% tjener alt alt for lidt... Eller at de 50% du omtaler tjener alt alt for meget.

Alle disse tal. Gab... gab... gab

Kjeld Hansen; Såvel Christiana og Thylejren blev besat tilbage i 70 erne og var ulovlige indtil for nylig. Vedrørende kriminelle elementer i nord-sjælland så må du dokumentere dette. Der foregår sikkert en skattetænkning specielt med hensyn til generationsskifte i mange familier med virksomheder og formue. Der er intet ulovligt i dette og de midler som trækkes ud af virksomhederne bliver normalt beskattet.

Kjeld Hansen. De 50% som tjerner alt for lidt arbejder i reglen ikke. De, der gør modtager en mindsteløn som er meget høj sammenlignet med andre lande. Deres personfradrag gør de betaler en lille skat. Den skat de betaler kan slet ikke modsvarer de træk de laver på det offenlige system-slet ikke hvis de har børn. Lad være med, at bringe USA ind i dette - jeg kender mange fra USA og udviklingslande, der ikke kan forstå Danmark har en ventrefløj der er så utilfreds når vi har hvad andre drømmer om.

Kjeld Hansen

Gab... gab... gab... Jeg kan ikke holde ud, at læse mere. Så jeg går i seng og overlader scenen til kyndige revisorer, jurister, bankfolk og verdensfarende med indsigt. Godnat.

Sören Tolsgaard

Ja, nogle tjener penge via vellønnet arbejde, andre er født til arve enorme formuer, mens atter andre er født armod og invaliditet. I USA (og andre rige lande, hvor Dk er godt med) tjenes der flere penge via arv, end via arbejde. Den andel, som anvendes til spekulation og juridisk spekulation, stiger ofte i takt med rigdommmene, idet lovgivningen ændres i retning af at handle om, hvorledes de nedarvede formuer og privilegier kan styrkes. Det er derfor, at det amerikansk dominerede "verdenssamfund" i stigende grad beror sig på patentrettigheder, hvis udløbsdato konstant forlænges, mens det er i den fattige verdens interesse at afskaffe disse barrierer for fattige menneskers muligheder.

Det er en konstant kamp, som naturligvis også foregår i DK. De muligheder, som de fattigere klasser har tilkæmpet sig, mister de hurtigt, når overkalssens indflydelse stiger, som det er sket i de senere årtier, hvor det er lykkedes at udmanøvrere den fagbevægelse, som for 30 år siden havde sejret ad helvede til, men som nu er på vej til at ligge i ruiner. De rige tiltager sig stadig flere rettigheder, mens de fattige mister deres, og de yngre generationer i dag end ikke husker eller har kendt til de kampe, som engang blev kæmpet for større solidaritet.

Thylejren har forlængst købt og betalt deres jord. Problemerne har handlet om manglende overholdelse af byggevedtægter, samt anvendelse og salg af euforiserende stoffer. Igen nogle regler, som er vedtaget af samfundets elite, men ikke anerkendes eller overholdes af mange almindelige mennesker. Mange thyboer er således blevet gode venner med Thylejren, fordi de der genfinder den herdags-anarkisme, som de selv praktiserer, når de i det små foretager en ikke-godkendt tilbygning eller ryger en bønne for sjovs skyld.

Den politiske elite foretager i stigende grad indgreb i det relativt velfungerende demokratiske samfund, som vi har kendt, der udelukkende tjener det formål at øge overklassens magt og rigdom. Dette vil fortsætte indtil der kommer et oprør nedefra, hvilket dog ikke er til at få øje på, idet store dele af den endnu relativt velstående middelklasse er indoktrineret af en ensidig presse til at tro på politikernes floskler, som til stadighed lover os bedre forhold, hvis blot vi fortsætter med at afvikle velfærdsstaten og i stedet skabe en konkurrencestat, hvor alle skal konkurrere med alle fra vugge til grav, idet taberne naturligvis skal dømmes til stadig ringere livsbetingelser og hårdere straffe.

Flemming Koefoed, Carsten Søndergaard, Jakob Silberbrandt, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Aaen, Benny Larsen, Carsten Mortensen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar

Søren Tolsgård.- Du har helt sikkert ret i, at formuer i mange vestlige lande beskattes for lav og der er mange smuthuller-specielt i USA. Der er på selvskabsskats området specielt i USA en massiv skattetænkning hvor store selvskaber ikke betaler skat. Der er mange forskelle mellem rige og fattiges vilkår i Danmark og USA. Hvad angår den sociale arv så er den nok mere tung end man hidtil har troet. Den sociale arv og even for et samfund til, at bryde den har været det, der har legitimeret meget politik. I USA har myten om alle kunne hvis de ville været det der legitimeret den store ulighed. Det viser sig, at den sociale arv og even til, at bryde den er meget konstant i de fleste samfundsmodeller også historisk. Så ingen ideologi eller system kan sige, at de er i stand til, at bryde den bedre end andre.

Rasmus Larsen

Hele min familie har ophav i Frøstrup. Nogle bor stadig i byen, andre er flyttet væk, men mange bor stadig nordenfjords. Ingen af dem har boet i lejren, men min fars generation har dog været derude i dens unge dage. Oppe i byen kommer man vist fint ud af det med lejren ud over, at der har været nogle problemer med, at lejrens børn ikke altid kom i skole og i stedet blev sendt op til den lokale daglig brugs efter bajere til deres forældre. Sådan er det dog ikke rigtig længere.

Jeg har kun været der en gang for små ti år siden. Der syntes jeg, at det virkede som et lidt sølle sted, hvor de fleste af beboerne gik rundt i en ordentlig koger, og tiden stod helt stille (på den dårlige måde). Men det kan da godt være, at man skulle kigge forbi igen for at se om tingene har ændret sig.

Thylejren har leveret en masse kreativitet til samfundet gennem de mennesker, der har boet deroppe og er flyttet ud i "det normale samfund". Måske fordi de fik tid til at finde ud af, hvad de virkelig ønskede sig og får et stort held og lykke til deres projekter.

Michael Perlmutter

De er knapt så primitive som tidligere, da vi hverken havde indlagt vand eller elektricitet. I de første år (1975-76) var der kun EN der havde et tv. Nu har (næsten) alle fladskærme, pc'er, mobilos osv. osv. DENGANG besøgte vi hinanden, nu ringer man! I øvrigt har jeg skrevet en bog "Mit liv i Thylejren" som Information så vidt jeg ved aldrig har anmeldt eller omtalt og så længe de ikke gør det og støtter mig, støtter jeg heller ikke avisen ved at tegne et abonnement :) https://web.facebook.com/groups/Mit.Liv.i.Thylejren/

Michael Perlmutter

Jens Cini: Det passer simpelthen ikke, at Thylejren som Christiania i 1971 blev besat i 1970! Grunden hvorpå den første Thylejr blev arrangeret, blev købt og betalt af Det Ny Samfund i forårret 1970. Det kalder man efter mine begreber IKKE en besættelse. At noget af det byggeri der blev opført senere så var i strid med by- og lamdzoneloven, er en anden sag.

Jeg har som mange af dem der bor - både på Christiania, på Hesbjerg og i Thylejren, også levet af en overførselsindkomst siden 1987 - og hvad så? Alle os på overførselsindkomst betaler så vidt jeg ved en del af den i skat og vi betaler alle uden undtagelse moms når vi køber både mad og forbrugsgoder, så hvorfor vi så ikke skulle have adgang til det gamle samfunds goder, har jeg aldrig forstået, for hvis det var tilfældet, skulle alle os på overførsels-indkomst udstyres med et specielt kort der fritog os for skat og moms :D