Læsetid: 7 min.

’Alle voksne er papirtigre!’

’Den lille røde bog for skoleelever’, der blev skrevet af tre danske pædagoger i 1969, blev forbudt i Storbritannien på grund af dens opfordring til fri sex og mistro til magthaverne. I denne uge udkommer den. For budskaberne til teenagerne er højaktuelle, mener en britisk forlægger, og Søren Hansen er enig
’Den lille røde bog for skoleelever’ og dens frisindede og antiautoritære holdninger vakte forargelse verden over og blev forbudt i Storbritannien. Men selv om den også var årsag til debat i Danmark, måtte de danske teenagere gerne læse den.

’Den lille røde bog for skoleelever’ og dens frisindede og antiautoritære holdninger vakte forargelse verden over og blev forbudt i Storbritannien. Men selv om den også var årsag til debat i Danmark, måtte de danske teenagere gerne læse den.

Hans Petersen

11. juli 2014

For over 40 år siden skrev tre pædagoger en bog for teenagere, hvis erklærede formål var revolutionere målgruppens holdning til uddannelse, sex, stoffer og alkohol. Bogen blev kaldt Den lille røde bog for skoleelever, og dens frisindede og antiautoritære holdninger vakte forargelse i vide kredse verden over. Den daværende britiske undervisningsminister, Margaret Thatcher, siges at have været særdeles bekymret. Paven fordømte den som helligbrøde, den spanske forlægger fik fire måneder i fængsel, og moralprædikanter som den kristne socialkonservative Mary Whitehouse førte kampagne imod den. I Storbritannien kulminerede hele røret med en retssag, hvis udfald blev, at bogen blev forbudt i henhold til Obscene Publications Act, den daværende britiske lov om usædelige udgivelser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Alan Strandbygaard
 • Heinrich R. Jørgensen
 • Holger Madsen
 • Claus Oreskov
 • Flemming Scheel Andersen
 • Ervin Lazar
 • Carsten Mortensen
 • Jørgen Steen Andersen
 • Jakob Silberbrandt
 • Carsten Søndergaard
 • Martin Åberg
 • Steffen Gliese
Alan Strandbygaard, Heinrich R. Jørgensen, Holger Madsen, Claus Oreskov, Flemming Scheel Andersen, Ervin Lazar, Carsten Mortensen, Jørgen Steen Andersen, Jakob Silberbrandt, Carsten Søndergaard, Martin Åberg og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Korsgaard

God artikel og aktuel læsning.

Jeg stiller mig meget sympatisk overfor Den lille røde bog for skoleelever og megen af den frisind den repræsenterer, men når nu teenagere ifl. Søren Hansen har det meget sværere i dag og er underlagt konkurrencestaten, så er det jo interessant at spørge hvorfra det kommer? Er konkurrencestaten ikke et produkt at netop samme generation som har forfattet Den lille røde bog for skoleelever?

Jeg forsøger ikke at gøre Søren Hansen eller andre ansvarlig, men jeg undre mig over den manglende reflektion over hvordan samfundet har udviklet sig ovenpå de generationer der bryster sig af frisind og opgør mod autoriteter? Medmindre de politiske idéer og vores værdipolitiske spidsborgere er kommet over grænsen midt om natten, så er læserskaren til det første oplæg af Den lille røde en del af de mennesker der har givet os både konkurrencestaten og mere til. Det kunne man måske berøre i det nye forord – måske gør de det allerede, det må jeg vel selv læse for at få tilfredstillet min stille undren ;)

Rasmus Kongshøj, Heinrich R. Jørgensen, Jørgen Steen Andersen, Martin Åberg, Hans Larsen, Karsten Aaen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Henrik Korsgaard, konkurrencestaten er snarere den næste generations sure reaktion på, hvad de selv gik glip af, fornemmelsen af at skulle rydde op og af at være voksen og ansvarlig og gøre alt det rigtigt, som de andre i kådhed pensionerede.

Alan Strandbygaard, Claus Oreskov, Carsten Mortensen, Carsten Søndergaard og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Niels Mosbak

Henrik Korsgaard

Konkurrencestaten er opfundet af alle de dydige og artige, der ikke måtte læse bogen for deres forældre.

Rasmus Kongshøj, Alan Strandbygaard, Steffen Gliese, Niels Duus Nielsen, Holger Madsen, Claus Oreskov, Carsten Mortensen, Eva eldrup, Jakob Silberbrandt, Carsten Søndergaard, lars abildgaard, Lone Christensen, Torben Nielsen, Per Jongberg, Hans Larsen, Lise Lotte Rahbek, Karsten Aaen og Jan Kønig anbefalede denne kommentar
Claus Piculell

Som Marx's yndlingsmotto lød:
TVIVL PÅ ALT!
Også på gamle bøger og profeter.
Samt på nye(re) aviser ... ;-)
vh CP

Alan Strandbygaard, Heinrich R. Jørgensen og Carsten Søndergaard anbefalede denne kommentar
Carsten Søndergaard

Man må undre sig over valget af fotografi til artiklen. Hit House lukkede, året før bogen udkom.

Flemming Scheel Andersen

Ja, det sgu ikke meget vi rykker os i løbet af nogle årtier eller en generation.
Kun sproget ændrer sig.
Er vi så nemme??

Dan Johannesson, Steffen Gliese og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Ja, alle taler om de enorm forandringer, der er sket i verden; men sandheden er jo den, at der stort set ikke er sket nogle forandringer, men at troen på, at der er, desværre fører til helt fejlagtige og angstdrevne politikker.

Flemming Scheel Andersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Vedr. fotoillustrationen - Hit House lukkede ganske rigtigt, før bogen udkom, men stedet tiltrak jo ganske unge mennesker. Store børn. Skoleelever. Ikke de universitetsstuderende ungdomsoprørere. Så de unge der, kunne nok være nogen af datidens læsere.

Man kunne købe sodavandsis i Hit House, men ingen alkohol. Der var søndagsmatiné.

Jeg havde den " Den lille røde bog for skoleelever", som jeg vist var lidt for gammel til dengang - og da jeg ledte før, fandt jeg kun Maos. Og dertil en udgave på kinesisk i et ganske lille format. Det er et svært sprog for enhver aldersgruppe.

Søren Kristensen

De lille røde for skoleelever, Forbandede ungdom (ved godt Rifbjerg gav den et nyt navn) og Punkt 22. Så var man rimeligt godt klædt på, syntes man selv.

Bogen er endnu mere tiltrængt i dag. Frihed, personligt ansvar og anarki har ringe kår.
Der burde tilskrives et par kapitler mere om tidens aktuelle magtforhold og bevidstløst, materialistisk grådighed.