Det eksklusive skaber myter

Den 35-årige romanforfatter Peder Frederik Jensen foretrækker personligt papirbøger, men tror, e-bogen kan være med til at gøre litteraturen mindre eksklusiv og dermed give den en bredere appel
Kultur
4. august 2014

– Er det godt, at litteraturen bliver bredere og lettere tilgængelig med nye teknologier og distributionsformer?

»Ja, det synes jeg. Litteraturen eller kulturen stagnerer ikke på grund af den teknologiske udvikling. Den der idé om, at vi skulle stå over for kulturens endeligt, tror jeg ikke på, så det er ikke noget, jeg som udgangspunkt kunne finde på at være negativ over for.

– Hvad vinder din litteratur ved at udkomme digitalt?

»Jeg er faktisk i tvivl om, om det har nogen særlig indflydelse på lige netop den litteratur, jeg skriver, og jeg har ikke indtryk af, at de digitale udgaver af mine bøger er særlig meget i omløb. Måske fordi mine bøger har et forholdsvist begrænset publikum, som stadig går på biblioteket eller køber bøgerne i butikker, tror jeg.«

»Det, de vinder, er, at de faktisk findes digitalt og dermed vil være tilgængelige, når almindelige bøger begynder at blive makuleret. På den måde er det slut med udsolgte udgaver. Så i forhold til fremtiden kan det godt blive positivt.«

– Men mister man ikke en stor del af oplevelsen ved at læse, når genstanden mangler det taktile element?

»Nu er jeg selv et menneske, der holder meget af konkrete materialer og helt personligt foretrækker papirbøger, men det er jo bare mig. Min far har f.eks. svært ved at læse store bøger, fordi de er for tunge at sidde med, så for ham er digitale udgaver en fordel. På den måde handler det helt om, hvem man er. Men man kan ikke komme uden om, at man kan vinde noget rent æstetisk ved at lave en fysisk bog fremfor en e-bog.«

»En ulempe er, at man måske bliver mere ufokuseret og zappende ved at læse meget digitalt og i mindre grad bliver ved ét værk. Men det er jo igen bare mig, der siger det. Det kan jo være, at folk, der læser på iPads og e-readers, har en helt anden oplevelse.«

– Hvad betyder det, at litteraturen risikerer at blive mindre eksklusiv?

»Jeg er egentlig ikke særlig optaget af det eksklusive ved litteratur. Den eksklusive aura skaber myter, som gør, at mange mennesker har en negativ forestilling om litteraturen som noget utilgængeligt og ophøjet. Tværtimod er jeg stor tilhænger af, at man får afmytologiseret litteraturen og det her eksklusive syn på litteraturen, som stammer fra et samfund, hvor det at læse var for de fine fra borgerskabet. På den måde kan den teknologiske udvikling bidrage til, at litteraturen bevæger sig væk fra eksklusiviteten, som ikke giver den noget som helst.«

Ånden i bogen

Seneste artikler

 • ’Det vigtigste er, at bøgerne bliver læst’

  29. juli 2014
  Egentlig ville Klaus Rifbjerg gerne have, at det var som i gamle dage. Men han er begejstret for, at litteraturen bliver mere tilgængelig. Hvis folk altså får læst bøgerne
 • Bogen sænker farten og skaber rum om litteraturen

  28. juli 2014
  Det skrevne ord er en levende organisme, og bogen er som dens krop, der skaber intimitet ved læserens berøring. Forsvinder den, kan litteraturen risikere at drukne i internettets støj, mener forfatteren og poeten Christel Wiinblad
 • ’Det er bare vores hoveder, der halter efter’

  26. juli 2014
  Den teknologiske udvikling er uundgåelig, og derfor kan man lige så godt omfavne den, mener den 36-årige romanforfatter Kristian Bang Foss
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her