Læsetid: 6 min.

Hun maler på uranvrede

Kunstneren Bolatta Silis-Høegh oplevede en voldsom fysisk reaktion, da Grønland ophævede forbuddet mod at udvinde uran. I går havde hun fernisering på en udstilling med malerier dækket med akryl og vrede
Da Grønland ophævede forbuddet mod uranudvinding, fik Bolatta Silis-Høegh en voldsom hovedpine, som varede ved i to dage. Vreden over beslutningen har hun brugt i sin kunst.

Da Grønland ophævede forbuddet mod uranudvinding, fik Bolatta Silis-Høegh en voldsom hovedpine, som varede ved i to dage. Vreden over beslutningen har hun brugt i sin kunst.

Tor Birk Trads

16. august 2014

Det hvide gulv og de lyse, gennemsigtige gardiner i Bolatta Silis-Høeghs soloplyste atelier i Skelbækgade danner et afgrænset og tyst lille snelandskab midt i Vesterbros sommervarme. Lokalets lyse udtryk står i skarp kontrast til mørket på de store lærreder, som læner sig op mod væggene.

På lærrederne ulmer en radioaktiv vrede. Skyggen, der lagde sig over Bolatta Silis-Høeghs personlige snelandskab, da det grønlandske landsting ophævede forbuddet mod at udvinde uran i Grønland, har manifesteret sig i hendes kunst.

»Jeg har altid gemt mig bag humor og lyse ting, men nu er det mørket, jeg roder rundt i. I mørket er alle de uhyrligheder, jeg har oplevet igennem min opvækst. Vreden over uranspørgsmålet åbnede op for, at jeg kunne grave ind i det og bruge det i min kunst.«

Bolatta Silis-Høegh retter først og fremmest sin vrede imod det grønlandske samfunds træghed i forhold til at sætte ord på problemerne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Toke Andersen
Toke Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Toke Andersen

Det har jeg stor forståelse for.
Det var ikke sådan at jeg gik rundt og troede at grønlænderne var klogere eller renere end de fleste andre. Men jeg havde nok en illusion om at den tætte kontakt til den fantastiske natur og den føling naturfolk må have med naturens balancer, ville hjælpe grønlænderne til en bedre beslutning.

Det var en kæmpe skuffelse at erkende at grønlænderne er præcis så parate som alle andre til uhæmmet selvprostitution og pisse i bukserne for at holde varmen når der bliver vifte lidt dollars eller renmimbi foran snuden på dem.

De er tydeligvis ikke i nærheden af modne, kloge og ansvarlige nok til at administrere det enorme ansvar der ligger i et bebo og administrere et så skrøbeligt sted som Grønland.
Hvis der bare var den mindste chance for at Danmark ikke ville gøre de samme stupide fejl, kunne man fint argumentere for en gen-kolonisering.