Klumme
Læsetid: 1 min.

Orakler

Det var rørende på Louisiana at høre Hanne Vibeke Holst skælde ud over Israel og efterlyse større engagement. Hun mente, at nu måtte det være slut med navlepilleri og autofiktion
Kultur
29. august 2014

Der er for tiden tale om, hvorvidt forfatterne skal være orakler. Skal de nødvendigvis have en holdning til politiske konflikter, bare fordi de ofte har ordet i deres magt og forudsættes at være en slags eksistensforskere?

Fordi jeg er ret splittet på det punkt, skrev jeg i tirsdagsavisen en reportage fra weekendens litteraturfestival på Louisiana med et imponerende opbud af nogle af de største internationale forfattere. Som et eksperiment var jeg udelukkende gået efter forfatternes udsagn om verden lige nu og havde på den måde gjort dem til små orakler. Selvom forfatterne i stor udstrækning talte ud fra deres værker, så slap der indimellem også udsagn ud om Islamisk Stat, Israels fremfærd i Gaza, Ferguson og Ukraine. Ofte til publikums store bifald, men hånden på hjertet, så var det, forfatterne sagde, ret banalt. Måske lyder det bare bedre og klogere, når en stor forfatter eksempelvis harcelerer over Israels fremfærd, men i virkeligheden er det ikke en tøddel mere originalt, end hvad en gennemsnitsborger kunne have formuleret om den sag.

Det var således rørende på Louisiana at høre Hanne Vibeke Holst skælde ud over Israel og efterlyse større engagement. Hun mente, at nu måtte det være slut med navlepilleri og autofiktion, og at forfatterne måtte se at komme ud af busken og skrive om verden, for, som hun meget malende udtrykte det, »den knager virkelig i hængslerne«. Men hvad der helt præcist skulle ske, stod lidt mere uklart.

Det bliver ofte banalt, når forfatterne forsøger at være eksplicit politiske. Forfatternes originalitet ligger nemlig et andet sted. Selvfølgelig findes der reportageforfattere, der har bragt helt nyt om verden, men ellers er forfatterne generelt bedre til at skildre, hvad det vil sige at være menneske og være underkastet udviklingen. Det tager ofte lang tid for litteraturen at forstå og bearbejde disse ændringer af livsvilkår, til gengæld er det ofte i litteraturen, man bliver klogere på vores tid. Med forsinkelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her