Læsetid: 2 min.

Hus og hjem

25. september 2014

Nogle gange er det, vi kigger mest intenst på, også det, der bliver mest utydeligt for os. Boligprogrammer er et godt eksempel. De er blandt de mest sete på tv og har stort set været det, siden Hammerslag for første gang blev vist for 20 år siden. I dag kan man dårligt tænde fjernsynet uden at støde ind i udsendelser, der skiftevis hedder enten Fra skrot til slot, Liebhaverne, Han, hun og huset, Hjem bedre hjem, Hjerterum, Husvild eller Kender du typen? – og ja, det gør vi jo så efterhånden.

Programmerne har i årenes løb udvidet vores vokabular med ord som »lånevilkår«, »markedsværdi«, »indretningstips«, »beliggenhed« og »vurderingspris«, og med tiden er vi ligefrem begyndt at tale om vores egne hjem, som var vi professionelle ejendomsmæglere; boligprogrammernes retorik er blevet vores allesammens sprog.

Men har de skærpet vores syn på boligen som fænomen – eller har de i virkeligheden bare sløret det? Den slags ser man først rigtigt, når man tilbydes et alternativt perspektiv, og det er lige præcis, hvad en ny programserie på DR K leverer.

I Danskernes Bolig kaster vært Victoria Diemer et nysgerrigt antropologisk blik på de hjem, vi efterhånden har vænnet os til at betragte igennem ejendomsmæglernes og designernes øjne, men som altid også er meget mere end bare varer, der skal sælges, eller boliger, der skal indrettes. De er også hjem. De er også meningsfulde, fysiske rammer om det, vi elsker og holder af.

Hvert afsnit i programrækken er bygget op omkring én bestemt boligtype, som sættes ind i både en social, kulturel og historisk kontekst. Vi kommer på besøg hos forskellige danskere og hører om deres boligdrømme og hverdagsritualer og ikke mindst om deres forhold til det at skabe et hjem, som først og fremmest handler om at skabe sig selv.

Som tv betragtet er det oplysende uden at være kedeligt, rørende uden at være tårevædet, nysgerrigt uden at være snagende. Og så tilbydes vi et anderledes blik på et fænomen, som vi måske troede, vi havde gennemskuet – men som vi bare havde stirret os blinde på.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu