Læsetid: 6 min.

Bedstemor kræver Hornsleth tilbage!

Den danske kunstner Kristian von Hornsleth udløste en mindre diplomatisk krise, da han i 2006 tilbød beboerne i en ugandisk landsby en gris eller ged i bytte for, at den tog navneforandring til Hornsleth. Hvordan er det gået for hans ”Hornsleth Village” betragtet ikke som ”provo-kunst”, men som udviklingsprojekt?
Indbyggerne i Hornsleths landsby i Uganda var glade for at få grise, men de havde ingen erfaring med dyrehold, så mange af grisene døde. Nu otte år efter er en dyrlæge blandt dem uddannet, og de ejer et kæmpe dyrehold. Men regeringen forbød dem at hedde Hornsleth.

Indbyggerne i Hornsleths landsby i Uganda var glade for at få grise, men de havde ingen erfaring med dyrehold, så mange af grisene døde. Nu otte år efter er en dyrlæge blandt dem uddannet, og de ejer et kæmpe dyrehold. Men regeringen forbød dem at hedde Hornsleth.

Jakob Jakobsen

10. oktober 2014

Hvis Hornsleth Village var et kunstværk, ville paletten være himmelblå, palmegrøn og lerhytterød. Men den er en rigtig landsby. Og jeg er kørt dertil sammen med den 36-årige Richard Mulondo, der blev tilknyttet projektet som frivillig, dengang den danske kunstner kom til byen i 2006.

Han fortæller, at det er regeringen, der har fjernet det karakteristiske skilt med teksten ’Hornsleth Village’ i Ugandas nationalfarver rød, gul og sort, som Hornsleth plantede i grøftekanten, hvor asfalten slutter, og jordvejen begynder. Som erstatning har de opført et tjekpoint, der giver associationer til de gamle grænseovergange mellem Danmark og Tyskland. De kraftige metalpigge til at punktere bildæk er skubbet til side i dag.

»Regeringen regnede sig frem til, at projektet ville få fem millioner ugandere til at skifte navn til Hornsleth på fem år,« griner Richard.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Andreas Konggård-Andersen
 • Ole Hilby
 • randi christiansen
 • Bente Simonsen
 • Finn Årup Nielsen
 • Anders Hald
 • curt jensen
Andreas Konggård-Andersen, Ole Hilby, randi christiansen, Bente Simonsen, Finn Årup Nielsen, Anders Hald og curt jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Se det her er jo egentlig hvad en værdi debat burde handle om. At vi netop ikke har de samme værdier og at det faktisk er en god ting
.

Sjovt og tankevækkende.
Et kunstværk der er overgået sig selv, forlyder det nærmest, idet det har udviklet sin egen dynamik ikke mindst igennem den venlige medvirken af den Ugandiske regering og dens sikkerhedstjeneste.

Man kunne prøve at tænke sig ind i, hvis det nu var en dansk udkantslandsby der skulle få et kinesisk eller arabisk navn, mon ikke PET og FET så ville udrykke med det samme?

Dan Johannesson

Tak til journalist Jacob Jacobsen, for at gøre resultaterne af Hornsleths kunstværk tilgængelige, og dermed selv aktivt blive en væsentlig del af den samlede installation. Og hertil tak for at vise at seriøs journalistik også kan være særdeles morsom.

Vi er nemlig blot et fantastisk og meget morsomt skridt fra rokokoposten, men bare bedre, fordi at der her er tale om virkelige begivenheder, hvilket tilfører et vidunderligt grotesk og absurd strøg til den samlede fortælling.

Tak for at starte min dag med et godt grin, og en bekræftelse i min tro på at et menneske (og et par grise!) KAN gøre en forskel.

Thomas Borghus, curt jensen og Claus Madsen anbefalede denne kommentar
Niki Dan Berthelsen

Jeg syntes egentlig at det er det samme vi gør på facebook .... vi sælger noget af vores person for at få en service til gengæld.

Forskellen er vel at den service vi får kan bruges imod os og forrentes for ejerne løbende, imens de fik noget konkret, en gris for noget næsten ligegyldigt - et efternavn.

Jacob Lorensen

Tjoh. Det er muligvis etisk lidt diskutabelt at betale fattige for at skifte navn. Jeg ved ikke hvor meget mit navn ville være værd, men for en 50% reduktion af gæld i hus eller lignende ville det vel ikke gøre så meget at skifte navn til Hornsleth.

Jeg synes egentlig det etiske aspekt er til at overse, men selvfølgelig værd en diskussion eller to.

Til sammenligning må man sige at der - vist bl.a. - i Uganda foregår en omskæringskampagne. Der er beretninger - også på internationale konferencer (nej ejg kan ikke finde henvisningerne, øv), om effekten af at oprette fodboldklubber og lokke mindreårige drenge til omskæring hvis de vil deltage i kampenen, have fodboldstøvler og andet udstyr. Omskæringskampagner hvor voksken bliver lokket med et godt måltid mad, hvis blot de vil lade sig omskære.

Alt fordi de frivillige programmer ikke rigtig giver de ønskede resultater.

Dér kan man tale om etiske problemer.

randi christiansen

Kristian birungis happening satte fokus på den korrupte ressourceadministration verden lider under - han gjorde det så på en måde, som ikke medførte noget overvældende overgreb på landsbyboerne men tværtimod gavnede dem. Man kan næsten sige, han adopterede dem - og de savner ham . I og med kristian også tager deres navn, bliver det jo en familiefest.