Læsetid: 14 min.

Hvor det nøgne, sårbare menneske gemmer sig

I sin nye film, ’Stille hjerte’, stiller Bille August vigtige spørgsmål om menneskets forhold til døden. Det mener den danske instruktør er en af hans store opgaver, og med hver ny film forsøger han at trænge dybere ind i de hemmelige kamre, hvor det nøgne, sårbare menneske gemmer sig
Bille August fortæller, at han indimellem sniger sig ind i en biograf for at opleve sine film sammen med et publikum. ’Man kan mærke på åndedrættet i salen, på stemningen, om publikum er med eller ej. Især de steder i filmen, der også er morsomme – om de forstår det. Når de gør, er det belønningen på en eller anden måde,’ siger han.

Bille August fortæller, at han indimellem sniger sig ind i en biograf for at opleve sine film sammen med et publikum. ’Man kan mærke på åndedrættet i salen, på stemningen, om publikum er med eller ej. Især de steder i filmen, der også er morsomme – om de forstår det. Når de gør, er det belønningen på en eller anden måde,’ siger han.

Sigrid Nygaard

30. oktober 2014

Det er de stille eksistenser – helt almindelige mennesker – der interesserer Bille August. Det er dem, han ynder at lave film om, og ser man tilbage på hans efterhånden ganske omfattende værk – 16 spillefilm plus det løse – er det et af de gennemgående temaer: Hvordan reagerer et almindeligt menneske, når det havner i en ekstraordinær situation?

»Det er tit det, der er den gode historie,« siger den danske instruktør, da vi sidder over for hinanden i hans og hustruen, skuespilleren Sara-Marie Malthas, kridhvide hus med udsigt over Øresund.

»I bund og grund har det noget at gøre med, at min identifikation ligger hos de stille eksistenser. Dem, der ikke råber allerhøjest. Og der har den ligget lige siden Honning måne (debutfilmen fra 1978, red.). Det er sikkert en rød tråd.«

En tråd, man også genfinder i Bille Augusts nye film, dramaet Stille hjerte, der snart har dansk premiere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Vibeke Rasmussen
Vibeke Rasmussen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen Malmgren

Den film lyder så interessant, at jeg faktisk har lyst til at se den og jeg er ellers ikke meget for danske film. Men da jeg er alvorligt syg, så gør jeg mig indlysende også nogle tanker om døden.

Michael Kongstad Nielsen

Og jeg mener, at han skulle have holdt fast i egne årer, fremfor at falde for den internationale virak, der udfoldede sig efter Oscar-belønningen. Den internationale film-magi passer ikke til herren psyke, så hvorfor lade sig indrullere i dette pengeværk. Og hvorfor filmen om den underskønne hustru til P. S. Krøyer på Skagens sønderstrand?
http://www.kunstnyt.dk/krosprin.htm
Ren pjat.

Søren Kristensen

Alle film, ja, al kunst er på en eller anden måde et selvportræt. Skrev jeg allerede før jeg havde læst artiklen og så er det jo bare fint, at den giver mig ret. Eller at de giver mig ret, for der jo tale om to artikler: en om den nye film Stille Hjerte og en om Bille Augusts karriere.

Henrik Brøndum

Er noegenheden nu blevet en fast fase som de modne mandlige filminstruktoerer skal igennem? Foerst Joergen Leth og nu Bille August? Der maa skrives nogle phd-afhandlinger!

Michael Kongstad Nielsen

Det flotteste var "Den gode vilje", synes jeg. Tyst, nordisk, fuld af kontrolleret temperament og kærligheds prøvelse, - han fik en omfavnelse af mesteren, Ingmar Bergman, som tak, måske mere værd end en Oscar.

Vibeke Rasmussen

… og "Honningmåne"! Sammen med "Den gode vilje" er det, efter min mening, det bedste, det mest ægte gribende, han har lavet.