Læsetid: 8 min.

Hvis tiden kun gik for de andre

Den islandske forfatter og miljøaktivist Andri Snær Magnason har skrevet en børnebog om konger, prinsesser, dværge og ansvarsløse politikere. Ved at bruge myternes metaforer peger han på, at det kan have mytologiske konsekvenser at lægge sig ud med elementerne og håbe, at andre løser de problemer, man selv har skabt
I mere end ti år har Andri Snær Magnason beskæftiget sig med miljøaktivisme og kapitalismekritik. Samtidig har han skrevet digte og adskillige debat- og børnebøger, og de to sider af hans virke smelter sammen.

Kristine Kiilerich

17. oktober 2014

Andri Snær Magnasons bedsteforældre var gletsjerforskere. De kortlagde de islandske højlande og målte snetykkelsen på gletsjerne. Gletsjere er altid i bevægelse. Da de i 1936 tog på bryllupsrejse til en gletsjer bevægede den sig umærkeligt og langsomt mod havet – et meget lille stykke på måske 500 år. »Nu vil nogle af de gletsjere helt forsvinde blot i løbet af levetiden for en person, der bliver født i dag,« siger Andri Snær Magnason. Han er miljøaktivist og en kendt og anerkendt forfatter og debattør i Island – og internationalt. Dagen efter vores samtale i Reykjavik, skal han flyve til Hamburg for at holde en keynote speech om fremtidsperspektiver og klimaproblematik ved en konference arrangeret af ZEIT-Stiftung. Men vi skal tale om hans børnebog Tidskisten, der er nomineret til Nordisk Råds Børne- og ungdomslitteraturpris.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • randi christiansen
randi christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

randi christiansen

Den sædvanlige gamle historie om dumhed og kortsynethed - og om den langsynede i udkigsposten som de dumme ikke vil lytte til. Naturcrundlaget er fredhelligt og bør erklæres for verdens arv. Udnyttelse til human overlevelse må kun ske på bæredygtig vis > balanceret input/output. Men nej, tåberne hersker - hvorledes detronisere dem fra deres terrorregime? Græsrøddernes oprør - eller dø. Fat det dog.