Læsetid: 9 min.

Digitale modstandsfolk søger tilflugt i Berlin

Tysklands strenge love om privatlivets fred gør landet til en oplagt destination for dem, der bliver jagtet af sikkerhedstjenester. I Berlin har Carole Cadwalladr mødt Laura Poitras, instruktøren af Snowden-filmen ’Citizenfour’, og et voksende miljø af overvågnings-modstandsfolk
Berlins fortid med Stasi og Nazismen har gjort byen særligt sensitiv overfor overvågning.

Björn Kietzmann

12. november 2014

Det er uvisheden, der er det værste, siger Laura Poitras. »Ikke at vide, om jeg befinder mig i et privat rum eller ej.«

At være under overvågning gør arbejdet som journalist »vanskeligt, men ikke umuligt«. Det er i privatlivet, at overvågningen går hende på nerverne.

»Jeg forsøger at holde det på afstand, men … jeg ved ikke, om mit hjem er privat. Så hvis jeg virkelig vil tale fortroligt med nogen, går jeg udenfor.«

Poitras dokumentarfilm om whistlebloweren Edward Snowden, Citizenfour, er netop kommet i biograferne. I en periode var hun den eneste i verden, der havde kontakt til Snowden, den eneste, der anede, at han fandtes. Før hun fik Glenn Greenwald og avisen The Guardian med på projektet, var det blot hende selv, der – elektronisk – talte med den mand, hun kendte som Citizenfour.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Jacob Sparre Andersen
 • Jakob Silberbrandt
 • Niels Duus Nielsen
 • Toke Andersen
 • Katrine Visby
 • Kurt Nielsen
 • Tom Paamand 
 • Britta Hansen
 • Anne-Marie Krogsbøll
 • Lise Lotte Rahbek
Jacob Sparre Andersen, Jakob Silberbrandt, Niels Duus Nielsen, Toke Andersen, Katrine Visby, Kurt Nielsen, Tom Paamand , Britta Hansen, Anne-Marie Krogsbøll og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det sidste afsnit virker forstyrrende på mig: »Det afgørende er ikke, om du bliver overvåget eller ej,« siger Poitras. »Det afgørende er, at du ikke ved, om du bliver overvåget. Og i det øjeblik begynder du at internalisere statens autoritet.«

Naturligvis kan selve truslen om eventuel overvågning udløse stor usikkerhed, og det må være fornægtelsen af realiteten, at jeg stadigvæk skriver og siger hvad jeg tænker - offentligt, via skype og på alle medier jeg bruger. Nok fordi jeg stadig mangler at se eksempler på sanktioner - når en sådan indtræder for mig eller en anden er det nok slut med at være så blåøjet.

Alligevel anser jeg omstændigheden AT der aflyttes bredt for at være afgørende og som det muligvis største brud på befolkningens demokratiske rettigheder.

Jacob Sparre Andersen, Kurt Nielsen, Jakob Silberbrandt, Lise Lotte Rahbek og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Niels-Arne Nørgaard Knudsen

jeg syntes det er ret sjovt at min vpn ender med et ip nummer i England. jeg bruger typisk Hollandske og Canadiske servere grundet lempelig lovgivning på området. showip viser mig en kirke i Westminter. har det noget med overvågning at gøre? jeg tror det :-)