Nyhed
Læsetid: 4 min.

’Fri os fra den radiofoniske tankegang’

I USA taler man om podcastens nye guldalder, som udforsker og fornyer radiofortællingen. Men i Danmark er vi bagud, fordi store mediehuse som DR og Radio24syv ikke griber podcastens potentiale, mener flere danske radiofolk
Kultur
1. december 2014

Det er ikke længere dækkende at tale om en guldalder for den auditive historiefortælling, som man gjorde for to år siden på festivalen Third Coast i Chicago.

»Nu kan vi nærmest tale om en eksplosion,« sagde leder af festivalen Johanna Zorn i år under festivalen, som hylder nye og begejstrede måder at fortælle gennem lyd til et voksende publikum af podcast- og radioentusiaster. I USA er serien Serial om et mord i 1999 den p.t. mest lyttede og omdiskuterede podcast, og mange danskere lytter også med. Måske fordi podcastens guldalder endnu ikke er kommet her til landet. I Danmark er lydbilledet stadig domineret af en flowradio af korte indslag, livedialog og aktualitetsstof. Og det, der ender på podcast, er blot indhold produceret til flow og så ’skovlet’ ind på podcast, fortæller digital medieekspert Christian Schade, der har en fortid i DR.

»Generelt følger danske medieinstitutioner et ’shovel ware’-koncept, hvor de tager et produkt fra radioen og lægger det ud som podcast. På den måde udbytter de hverken podcastmediets fortælletekniske muligheder eller tilpasser sig brugerens situation,« siger Christian Schade.

Han sammenligner det med dengang for over 10 år siden, hvor nyhedsmedier bare tog indholdet fra avisen og smed det uredigeret på nettet. Med den fremgangsmåde risikerer dansk radio at komme til at stå i stampe. »Det er helt misforstået,« siger han.

Spørgsmålet er, hvordan de store mediehuse som DR og Radio24syv vil lave lydfortællinger til en ung generation, som er vokset op med nettet og forventer adgang til langtidsholdbare medieprodukter, hvor og hvornår de ønsker det?

Forandring fryder

Tim Hinman er redaktør for den danske podcastproducent Third Ear og har ligeledes en fortid i DR. Han mener bestemt, der er et dansk publikum for podcastfortællinger og fremhæver initiativer som Radiobiografen og RadioØen, der har viljen til at satse på holdbare digitale fortællinger. Samme engagement savner han hos de store danske radioproducenter.

»Det ville være en god idé, hvis DR og andre satsede alvorligt på podcasten som et selvstændigt medie og designede fortællinger til folk, som kun lytter on-demand, frem for på fortællinger, som skal passe ind i et flow« siger Tim Hinman. »Fri os fra den radiofoniske tankegang.«

Engang havde DR platforme som Dokumentarzonen, herunder montageafdelingen, med fokus på den gode radiofortælling. Den blev nedlagt i 2007. I efteråret omlagde P1 sin sendeflade med mere fokus på aktualitet og flow. I den forbindelse skrev tidligere chef for DR Radio Jesper Grunwald i Journalisten, at forandringerne er så få, at det er svært at få øje på, hvordan P1 vil fange nye generationer af lyttere.

»Jeg kan godt være bekymret for, at det går ud over en fornyelse af radioens fortællekunst, når man fokuserer på at fastholde den brede masse og de trofaste lyttere. I højere grad bør et sted som DR være moderne, digital og lave noget, man ikke kan få andre steder.«

Jesper Grunwald understreger politikernes ansvar. Kontrakten mellem Danmarks største mediehus og staten må indeholde et punkt, som forpligter DR til at lave digitale og smalle lydfortællinger med inspiration fra USA.

Med på bølgen?

Programchef på Radio24syv Mads Brügger afviser, at kanalen er bagudskuende. Han mener, at Radio24syv har fingeren på pulsen og har godt fat i den unge generation af lyttere med produktioner, der har ’stedsegrøn kvalitet’ som »Dødsruten« fra Tingbjerg og kanalens ugentlige eksperimenterende dokumentarradio.

»Der ér en podcastbølge i Danmark, som er eksploderet. Ellers ville vi ikke have fordoblet antallet af timer, vi hver måned sender af sted som podcasts, på bare et år,« understreger han.

– Hvilke fremtidsplaner har I om at udnytte podcastens potentiale?

»Jeg har svært ved at se, hvordan vi kan gøre mere, end vi allerede gør. Vi laver ikke programmer decideret med podcast for øje. For os er det ligegyldigt, om publikum lytter på FM eller tidsforskudt. Bare de lytter,« siger Mads Brügger og sender aben videre til DR’s Radiodrama, som ifølge ham har gode forudsætninger for at tage føringen i udviklingen af dansk podcastfortælling.

Ikke et medie i sig selv

Kanalchef på DR’s P1 Anders Kinch-Jensen finder lydbølgen i USA imponerende og inspirerende. Og P1 kunne godt blive bedre til at lave længere, fascinerende og tidløse serier, men det kræver den helt rigtige historie til at slå igennem uden for radioen. Anders Kinch-Jensen ville f.eks. ønske, at han havde fået tilbudt Serial, som han kalder »en elementært spændende fortælling«.

»Vores serier og specialmagasiner er ofte i en journalistisk og fokuseret kontekst, fordi lytterne finder det mest interessant. Hovedopgaven er at give kernelyttere på flowkanalen et oplysende og perspektiverende tilbud hver dag. I modsætning til rene podcastudbydere har P1 både en flowkanal og et podcasttilbud, hvor samme type fortælling fungerer lige godt.«

– Hvorfor er det ikke jeres hovedopgave at gå forrest i udviklingen af genrer og det langtidsholdbare på nettet?

»Det, synes jeg også, vi gør med programmer som Radiofortællinger, Panorama og P1feature. Men det er en udfordring, at lytterne bevæger sig i to forskellige retninger,« siger kanalchefen.

Hvor kernelytterne førhen lyttede til P1, når der var ro omkring dem, bruger de nu i stigende grad P1, når de er travle. Her er flow-radio velegnet. Men den nye generation af lyttere går ’tilbage til de gamle dyder’ og foretrækker P1, når de har tid til en større fortælling i sofaen eller på løbeturen.

– Vil P1 fremover lave mere specifikt indhold til nettet?

»Lige nu er podcasten ikke et særegent medie, det er en platform. I det gode radioprodukt, som vi går efter, er der ikke forskel på, om det er en del af et flow eller som podcast. Det ene udelukker ikke det andet«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der må da være vigtigere sager for undgommen end gratis underholdning og fri hash?