Klumme
Læsetid: 1 min.

Magtskifte

Kultur
21. november 2014

Så er de nominerede klar til årets Montanas Litteraturpris 2014. Vi har i udvælgelseskomiteen ikke skulle tage hensyn til ydre faktorer som genre, marked eller popularitet, så derfor er her på de følgende sider forfatterne til nogle af årets litterært set bedste bøger.

Med det udvalg af titler lever prisen for det første op til det, der i udgangspunktet var hensigten med prisen, nemlig om at honorere den kvalitetslitteratur, som har det svært på markedsvilkår. Der er selvsagt ikke altid uoverensstemmelse mellem litterær kvalitet og popularitet, hvilket også fremgår af nogle af de tidligere års vindere.

For det andet viser årets nominerede med al tydelighed, at der er ved at ske et magtskifte i forlagsverdenen, hvad angår den danske kvalitetslitteratur – et skifte, som har været undervejs i nogle år ikke mindst foranlediget af en række små forlags ihærdige indsats.

Hvor der tidligere år med næsten statistisk sikkerhed var 3-5 titler fra Gyldendal blandt de nominerede, er der i år ’kun’ to. Af de øvrige udkommer to fra forlaget Basilisk, en fra Arena og en fra forlaget *[asterisk]. Det viser, at de små dedikerede forlag har vundet afgørende terræn fra de store forlag med hensyn til at opdage og udvikle de gode danske forfattere.

Når man samtidig ved, at flere dygtige skønlitterære redaktører inden for de seneste par måneder har holdt flyttedag, så er der grund til at stoppe op, og gøre status og komme med den her profeti: 2015 bliver et voldsomt spændende litteraturår med en masse nye tiltag og vigtige forfattere, der søger nye veje. Vi skal alle til at tænke nyt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her