Læsetid: 2 min.

Montanas litteraturpris 2014: 1. nominering

Christian Yde Frostholm for ’Paris en brugsanvisning’
Kultur
18. november 2014
Christian Yde Frostholm. Foto: Tor Birk Trads

Christian Yde Frostholm. Foto: Tor Birk Trads

Christian Yde Frostholm har skrevet en forbilledlig optegnelse og rejsebog om Paris, en tekst – fotografier er en del af den – man kan læse og bruge, dels som en guide til et litterært ophold i Byernes By, men også som indføring i og anbefaling af Georges Perecs forfatterskab, som CYF citerer generøst og også låner metode fra.

Teksten opstår ud fra regler, som Perec har skrevet efter i værket Espèces d’espaces. Fx regel nr. 2: »Ikke forsøge for hurtigt at finde en definition på byen.« Eller regel nr. 3: »Først lave en inventarliste over det, man kan se.« Eller regel nr. 8: »Tvinge sig selv til at skrive det, som ikke har nogen interesse, det mest åbenlyse, det simple, det mest kedelige.«

Det handler om at tage ind og notere sig, registrere, at opdage de små ting, uspektakulære detaljer: en ordveksling på et gadehjørne eller en tun, der ligger på et fortov. En gammel indskrift på en butiksvæg. Telefonbokse.

Det handler også om at befinde sig i en by, man har besøgt før, som man husker, og som har forandret sig, siden man var der sidst. Om forholdet mellem erindring og nutid.

Alligevel kan Paris en brugsanvisning læses, selvom man ikke kender Paris særlig godt, aldrig har været der eller slet ikke har læst Georges Perec og Joe Brainard, som også citeres. CYF leverer og diskuterer sine forlæg præcist, han lægger dem frem på en overskuelig og ubesværet måde. Teksten bliver aldrig docerende og indforstået. Selvom der er mange nedslag, geografiske og litterære, væves et klart og smidigt forløb sammen.

Man får simpelthen lyst til at læse af bogen, Perec og Brainard i særdeleshed, men litteratur i det hele taget, bogen demonstrerer et litterært blik på verden, at man kan leve med og i litteratur.

Og så får man virkelig rejselyst, man vil af sted til Paris, med denne bog i lommen.

Montanas Litteraturpris er indstiftet af Testrup Højskole og Dagbladet Information i 2006 og gives hvert år til en forfatter af aktuel dansk litteratur, som er fornyende eller som formår at fremstille virkeligheden på en ny og overraskende måde.

Prisen er sponseret af Montana og er på 100.000 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her