Læsetid: 2 min.

Montanas litteraturpris 2014: 3. nominering

Glenn Christian for ’Mudret sol’
Kultur
19. november 2014
Glenn Christian. Foto: Tor Birk Trads

Glenn Christian. Foto: Tor Birk Trads

Billedkunstneren Louis Marcussen, der gav sig selv navnet Ovartaci er en samlende figur i Glenn Christians digtsamling Mudret sol. Ovartaci, der brutalt kastrerede sig selv med et stemmejern. Det er vildt at stoppe op et øjeblik, lukke øjnene og forsøge at forestille sig den blodige handling, inden man så læser videre i Mudret sol og går ind i den forestilling, der slippes løs her. Først under overskriften ’En skakt i scrotum’. Eller rettere sagt: Skriften kan ikke vente med at komme i gang, så den begynder allerede på omslaget med bl.a.: »Jeg er et kæmpe øje & kvinde & mand! Ovartaci« og »Kroppens lange galskab!«

Det er et hårdt og ubehageligt sted at opholde sig, men det er samtidig frisættende. Glenn Christian opererer ikke med faste afgrænsninger og modsætninger, og som det fremgår af citatet altså heller ikke med modsætningen mellem mand og kvinde. Med Ovartaci bliver køn et spektrum.

Det er som om Mudret sol tror på sproget som en skabende kraft. Ikke et sprog, der fejrer sig selv i storslåethed, men et sprog, der er i stand til at skildre og skabe en virkelighed. Man kan gå tilbage til Ovartaci. Hans fysiske rum var ret begrænset, idet han var indlagt på det psykiatriske hospital i Risskov i 56 år på grund af skizofreni, men hans billeder viser, at han var i stand til at foretage nogle vilde rejser i sindet. Mudret sol foretager sine egne rejser. Den slynger om sig med metaforer, undergangsvisioner og ødelagt kød. Den undersøger politiske strategier gennem den franske by Tarnac. Den er udspændt mellem det næsten platte og det politiske, mellem død og ikke-liv, mellem det flertydige og det befalende: »Se!« og »Knæl!«

Og så slutter Mudret sol alligevel afmægtigt i tavsheden med kz-lejrbarnet Hurbinek, der aldrig lærte at tale: »Din tale/sproget/som sten i halsen//Dine tre år er gået.«

Montanas Litteraturpris er indstiftet af Testrup Højskole og Dagbladet Information i 2006 og gives hvert år til en forfatter af aktuel dansk litteratur, som er fornyende eller som formår at fremstille virkeligheden på en ny og overraskende måde.

Prisen er sponseret af Montana og er på 100.000 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her