Læsetid: 2 min.

Montanas litteraturpris 2014: 4. nominering

Harald Voetmann for ’Alt under månen’
Kultur
19. november 2014
Harald Voetmann. Foto: Tor Birk Trads

Harald Voetmann. Foto: Tor Birk Trads

Alt under månen er en lille og tætskrevet historisk roman, som bl.a. foregår på øen Hven sidst i 1500-tallet. Vi følger årets gang med de oprindelige vejrudsigter, som Tycho Brahes assistenter noterede ned, som stilfærdig poesi og fast omkvæd til beretningen og de natlige observationer på Uranienborg og Stjerneborg. Mens himmellegemerne kredser om jorden bag tågen og skydækket, kredser optegnelserne om den humørsyge og næseløse Tycho Brahe. Men også – og først og fremmest – hører vi om livet på den lille ø med tugt og utugt, druk og hor, sult og kulde og daglige større og mindre tildragelser og skærmydsler.

Som altid hos Voetmann kommer vi meget tæt på det fysiske, ned i stanken og ned i sølet, der svælges i dunste og legemsvæsker og i den menneskelige elendighed. Men hele tiden er det i fin balance, og fordi det er så præcist og detaljeret og æggende beskrevet – dvs. hylemorsomt! – bliver det historiske nærværende og vedkommende. Voetmann har en udsøgt sans for det kuriøse og latterlige, for tidens fejltagelser og overtro og dårskab, og han gør flittigt og ubesværet brug af renæssancens opstyltede gloser og sprogbrug. Det er en herlig komedie, det her, og helt galt går det for to samtidige adelsmænd og mystikere, vi hører om i nogle sidehistorier. Falk Gøye, som under drøje medgiftsforhandlinger ved Krabbesholm modtager en apokalyptisk vision, hvor verden bliver til glas! Og Erik Lange, som Falk Gøye låner en større sum, så han kan tage på videnskabelig rejse til Tyskland og foretage pyrologiske og alkymistiske studier – men ender med at drikke og hore alle pengene op som sexturist i Bayeren.

Gad vide hvordan en Harald Voetmann i en fjern fremtid vil beskrive vor tids vildfarelser.

Montanas Litteraturpris er indstiftet af Testrup Højskole og Dagbladet Information i 2006 og gives hvert år til en forfatter af aktuel dansk litteratur, som er fornyende eller som formår at fremstille virkeligheden på en ny og overraskende måde.

Prisen er sponseret af Montana og er på 100.000 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her