Læsetid: 2 min.

Montanas litteraturpris 2014: 6. nominering

Peter Højrup for ’Island’
Kultur
20. november 2014
Peter Højrup. Foto: Tor Birk Trads

Peter Højrup. Foto: Tor Birk Trads

»Litteraturen kan ikke redde os,« siger hovedperson og forfatter sidst i Peter Højrups roman Island. Han siger det flere gange. Han står på scenen i Forum til overrækkelsen af Danske Banks Litteraturpris. For en gangs skyld siger han faktisk noget i stedet for blot at tænke, men det er som om det ikke rigtigt bliver modtaget, derfor er han nødt til at gentage: »Litteraturen kan ikke redde os.«

Den navnløse forfatterfortæller er sjældent rigtig til stede der, hvor han nu er og fortæller fra, svævende i et fly på vej til Island. Passagerne tager ophold igen og igen ved ordene ’tænkte jeg’ på en linje for sig selv. Forfatterens tanker fører ham andre steder hen, til andre personer – dem han savner – andre end dem, han tilfældigvis er sammen med. Men dér ved uddelingen af Danske Banks Litteraturpris blev hykleriet og flosklerne måske alligevel for meget, så han måtte sige det – og gentage det: »Litteraturen kan ikke redde os.«

Og det kan litteraturen naturligvis ikke, men med en roman som Island kunne jeg i det mindste være parat til at stille mig op på både bogmesse og Rådhusplads og erklære, at der findes litteratur, som vi ikke kan undvære. Nemlig den litteratur, der vil være andet end en vare, ’et stykke sæbe’ eller ’et underholdningsprodukt’. Den litteratur, der ikke vil være som Norge, »et museum for håb og svundne tider.» En litteratur, der ikke vil fejres med priser og hæder. Derfor er det også ganske paradoksalt at nominere Island til en litterær pris, men livet og litteraturen og Island er fyldt med paradokser, så sådan må det være: »Jeg elsker Norge, selvom jeg hader Norge, ligesom jeg elsker litteraturen, selvom jeg også hader og har opgvivet den, fordi den ikke vil slippe mig. Det er irrationelt at hade,/tænkte jeg,/men det er også irrationelt at elske.«

Montanas Litteraturpris er indstiftet af Testrup Højskole og Dagbladet Information i 2006 og gives hvert år til en forfatter af aktuel dansk litteratur, som er fornyende eller som formår at fremstille virkeligheden på en ny og overraskende måde.

Prisen er sponseret af Montana og er på 100.000 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her