Klumme
Læsetid: 2 min.

Sig det med filer

Kultur
18. december 2014

Vi skal have en 18-årig med til bords juleaften. Og da min mor ikke vil give ham det eneste, der virkelig interesserer ham: sprut og letlevende damer, forsøgte hun lidt desperat: »Hvad med en cd? En dvd?« Da det er jul – og der næsten ikke findes noget mere patetisk end 42-årige kvinder, der opfører sig, som om de er 12 år over for deres mødre – undlod jeg et alt for nedladende fnys. Det blev til et af den lette slags til ideen om at pakke noget ind i papir og bånd, der er produceret med 500 kemikalier og et par ædelmetaller, transporteret fra den anden ende af kloden for at blive spillet, til den får ridser eller er gået af mode og derfor skal destrueres. Når nu den musik eller den film, der ligger på dimsen, bare kan hentes ned fra nettet og nydes øjeblikkeligt.

2014 blev året, hvor den omfattende digitalisering for alvor ramte filmbranchen. Det drastisk dalende salg af dvd’er gør ondt og kom flere gange på banen under de dramatiske forhandlinger om et nyt filmforlig. Det stod klart for os på sidelinjen, at der ingen vej er uden om, at dem, der skaber indholdet, samarbejder med dem, der i dag distribuerer det: teleselskaberne.

Da vi sidst gik på juleferie, sad jeg i denne stol, i det samme rod, med lidt færre grå hår og skrev, at 2013 blev streamingtjenesternes år. Netflix havde indtaget det danske marked, og modtagelsen må have oversteget selv de største forventninger hos giganten. Siden kom HBO og gav den gas med kvalitetsserier. Jeg er netop brudt sammen og har fået Viaplay. Skal jeg tro min nærmeste omgangskreds, har vi også abonnement på Amazon Prime, inden 2015 er omme. Vi svømmer i streamingtjenester.

Er det en udfordring for filmbranchen? Selvfølgelig er det det. Er det en uoverstigelig udfordring? Ingenlunde. Jeg tror, at jeg, hvis jeg – om f.eks. Ganesh vil – sidder her næste år og skriver juleklumme, vil glæde mig over, at man fandt en løsning. Der er jo intet andet alternativ.

Og jeg tror på, at alternativet har gode sideeffekter. F.eks. at vi kan nyde en jul uden så meget gavepapir, der skal slæbes ned. Den 18-årige kan selv købe sig et streamingabonnement. Men hvad med at give hele banden en biografbillet til den film, du glæder dig mest til i det nye år? Film skal jo ses der.

Rigtig god jul fra redaktionen på FILM & FJERNSYN.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her