Interview
Læsetid: 2 min.

Håbets julekalender - 17. december

Hver dag i december beder Information en række samfundskritiske personer om at tænde et håb for læserne
Kultur
17. december 2014

Carsten Jensen
Forfatter

– Hvad er det mest positive, der er sket i Danmark i 2014?

»Klimaaftalen mellem USA og Kina. Det er altid en begyndelse, og i USA var der omfattende demonstrationer mod den passivitet, politikere verden over udviser.«

– Hvad er dit største håb for 2015?

» Jeg håber helt urealistisk, at den globale olieindustri nedlægger sig selv, og dens enorme overskud i stedet bliver investeret i udviklingen af bæredygtig energi. Tænk, hvis 2015 blev det år, hvor forandringen til en bedre verden begynder med samme dramatiske pludselighed, som normalt er forbeholdt krige og katastrofer.«

– Hvad giver dig håb i hverdagen?

»Det voksende antal cyklister i Københavns gader. En cykeltur om morgenen klokken otte, hvor cykelstierne svømmer over med mennesker på vej til arbejde. De stadig flere bagere, der tager tunge, solide brød ud af ovnen, som smager uimodståeligt. En ekspeditrice i en kuffertbutik på Trianglen. Da jeg kommer med min rullekuffert for at klage over et defekt håndtag, indvilger hun ikke med en træt mine i at sende den retur til fabrikanten. I stedet finder hun sin helt egen private værktøjskasse frem, skiller kufferten ad og har på mindre end fem minutter repareret den. Mennesker, der med stolthed går op i deres arbejde.«

– Hvordan gør du andre mennesker glade?

» Jeg skal bare være mig selv, så bliver de glade. Min datters mobil er fyldt med videooptagelser, hvor jeg taber hele måltider ned i skødet, går ind i dørkarme, gaber eller tygger mad på opsigtsvækkende måder eller ser opgivende på Cola-dåser, fordi åbnemekanismen overstiger mine intellektuelle evner. Hun ser dem hver gang, hun trænger til at le. Min renseridame bryder ud i et stort smil, når jeg træder ind i hendes butik krumbøjet under vægten af de jakker, bukser, bluser og skjorter, jeg siden mit besøg et par dage tidligere har formået af plette på ny.

For syv år siden bestod fik jeg efter 72 timer kørekort. Jeg dumpede fire gange. Da det lykkedes i femte forsøg, udbrød min kørelærer spontant: ’Dette er den største dag i mit liv!’.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg er 100% sikker på at du også gør andre end mig glad når du som ved demonstrationen mod asylstramninger forleden fyrer en kolossal flot tale af!