Interview
Læsetid: 2 min.

Håbets julekalender – 20. december

Hver dag i december beder Information en række samfundskritiske personer om at tænde et håb for læserne
Kultur
20. december 2014

Peter Viggo Jakobsen, Ph.D og lektor ved Forsvarsakademiet

– Hvad er det mest positive, der er sket i Danmark i 2014?

»I Danmark ligefrem? Hvis det ikke skal være inden for mit eget felt, så er det, at politikerne med Togfonden endelig har fattet, at vi skal have ordentlig kollektiv transport, der virker. Så må vi bare håbe, at de får banket olieprisen op, så de også kan finansiere det. Og vi må se, om det kan overleve den næste regering.«

– Hvad er det mest positive, der er sket i verden i 2014?

»Man skal hæfte sig ved, at der trods alle ulykkerne i Syrien og andre steder er færre og færre mennesker, som dør af krigsrelaterede årsager. Og selvom mange ikke tror det, så går det den rigtige vej i Afrika med at hive folk ud af fattigdom. Det kommer selvfølgelig til at tage tid, men hvis man fremskriver den udvikling, så er Afrika på vej væk fra være den her evindelige krigszone.«

– Hvad giver dig håb?

»At vi trods Ukraine og andre ting ikke har haft krig mellem stormagterne siden Korea-krigen. Man kan diskutere, om Ukraine-Rusland skal tælle som en krig, men det gør den ikke rigtig, fordi det foregår indirekte.«

– Hvilke personer repræsenterer håbet?

»Folk, der trods svære odds bliver ved med at arbejde for at skubbe tingene i den rigtige retning. I Danmark kan jeg pege på Danmark Kamm fra Dansk Flygtningehjælp og generalsekretæren for Røde Kors (Anders Ladekarl, red.). Det er dem, der stadig knokler i de værste områder, for eksempel Syrien.«

– Hvad gør dig rigtig glad?

»Når AGF vinder deres hjemmekamp. Og det er jo ikke ret tit. Så det er faktisk også håb. Vi har vundet de sidste fire!«

– Hvordan gør du andre mennesker glade?

»Jeg render rundt og træner et fodboldhold. Og så synes jeg faktisk, at hver eneste gang jeg bliver kontaktet af en folkeskoleelev eller en journalist, så prøver jeg at hjælpe dem med at løse deres opgave. Det er vist sådan jeg bruger det, jeg kan, til at gøre folk klogere og gladere.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her