Interview
Læsetid: 2 min.

Håbets julekalender - 23. december

Hver dag i december beder Information en række samfundskritiske personer om at tænde et håb for læserne
Kultur
23. december 2014
Johannes Riis 
 Litterær direktør for Gyldendal

Hvad er det mest positive, der er sket i verden i år?

» At menneskeheden – på trods af krige og klimaforandringer, ebola, hungersnød, religiøs fanatisme, flygtningestrømme, finansskandaler, underslæb og valutakriser, brudte løfter, dobbeltmoral og dommedagsprofetier, massakrer på børn og andre uskyldige, skuffelse over Det Arabiske Forår og præsident Obama, olie- og giftudslip – at menneskeheden er blevet ved med at sætte børn i verden og opdrage dem til at tage hensyn til andre end sig selv, er blevet ved med at passe deres arbejde og gøre deres bedste, plante træer og sætte blomsterløg, bygge broer og kystværn, anlægge rensningsanlæg, lufthavne og cykelstier, blevet ved med at leve og handle i troen på, at der findes en fremtid og et håb.«

Hvad gør dig rigtigt glad?

»Når konen og børnene og hele familien er sunde og raske og trives med hinanden og omverdenen, og vi alle sidder samlet om bordet og snakken går; når et barnebarn sender mig et uforbeholdent, tandløst smil eller siger noget helt ubegribelig begavet; når jeg ser, at ting lykkes; når en forfatter siger, at han synes, han har fået en god og professionel behandling af forlaget; når jeg første gang læser et fuldstændig fremragende manuskript: når en bog får den gode modtagelse, den fortjener; når samarbejdet med kollegerne går, som vi alle sammen synes, det skal; når et valgresultat et eller andet sted i verden kunne tyde på, at udviklingen vil få et skub i den rigtige retning; når jeg opdager, at en bog, en koncert, en film eller et teaterstykke for en tid har hensat mig til en anden verden; når jeg plukker kvæder; når georginerne blomstrer, og alle rødbederne ikke er blevet ædt af mosegrisene; når der kommer en politisk aftale i stand, der kunne tyde på at ville kunne bidrage til, at Jorden fortsat vil eksistere, så vi alle sammen kan fortsætte med eller komme til at leve det liv, vi hver især gerne vil.«

Hvordan gør du andre mennesker glade?

»Ved at gøre mig umage.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her