Læsetid: 4 min.

’Jeg ikke er en eller anden hånddukke med et logo bagved’

Kunst og politik går hånd i hånd på popartkunstneren Jan Kleins gave til den nyindsatte EU-kommissær Margrethe Vestager. Det er et modificeret EU-flag overmalet med optimistiske fredsbudskaber. Tirsdag fik Vestager overrakt værket, og det gjorde hende i godt humør
Dette værk vil i fremtiden pryde Margrethe Vestagers kommissær-væg i Bruxelles.

Jamil GS.

5. december 2014

I september måned bad kunstneren Jan Klein en håndfuld forskellige mennesker om at udvælge en sætning, der beskrev deres forhold til EU. Det var blandt andet udsagn som »EU über alles«, »EU eller kaos«, »Fuck EU«, »Strategi = Løgn«, for ikke at nævne de Radikales valgslogan »Jeg tror. På Europa«. Jan Klein – der er født i 1951 og betegner sig selv som »en gammel hippie« – havde nemlig lige set i tv, at Margrethe Vestager var blevet indsat som EU-kommissær. Derfor ville han give den radikale politiker en gave, som hun kunne tage med sig til Bruxelles.

»Det var al den fremmedgørelse,« siger Jan Klein som forklaring på, at han kastede sig over EU som tema. Han var selv meget i tvivl om sin egen holdning til EU og mødte mange negative holdninger. Det gav ham lyst til at skabe et værk, som på en mere positiv og konstruktiv måde fortalte en historie om den europæiske union.

I godt humør

Papirstrimlerne med sætningerne med de modstridende budskaber kom til at indgå i værket Wonderful Colorful EU People – et collagemaleri særligt skabt til den nyindsatte EU-kommissær.

Og overraskende nok for Jan Klein sagde Vestager ja tak til invitationen til at modtage sin gave. Og nu er dagen så kommet, hvor værket skal overrækkes.

»Jeg bliver simpelthen i så godt humør af at kigge på det maleri,« siger Margrethe Vestager muntert.

Hun og kunstneren står fortroligt side om side og nærstuderer maleriet under uformelle omstændigheder i Kleins atelier for enden af Islands Brygge i et af de elementbyggerier i beton og glas, som Ørestaden er så fuld af.

Værket Wonderful Colorful EU People er holdt i popart-collageæstetik som Kleins øvrige værker. Et EU-flag i nylon er spændt ud over en ramme, og oven på de velkendte tolv stjerner og den blå baggrund foregår der en veritabel farveeksplosion. I midten af billedet står ordene »LOVE COLOR REVOLUTION COLOR BY THE PEOPLE« og blinker i ansigtet af beskueren med en affirmativ hurraoptimisme. Og i maleriets spraglede kontekst får EU-flagets administrationsblå farve næsten et helt modernistisk og progressivt skær over sig, som den blå hos Matisse eller Yves Klein.

»Her er håbet om fred,« siger Jan Klein og peger på et af de mange små peacetegn på størrelse med en femkrone, der er ridset op på lærredet med sort maling.

»Og hernede i hjørnet har jeg malet en bamse. Du skal blive ved med at være et legebarn, for det er et alvorligt job. Og her har jeg sat små øjne ind. Så kan folket holde øje med dig,« siger han.

Alle inklusive Vestager griner lidt, som en slags høflig anerkendelse af kunstnerens provokation.

– Margrethe Vestager, hvordan vil du tage værkets budskab med dig i dit politiske arbejde?

»For mig taler billedet helt umiddelbart om alle forskellene mennesker imellem, og hvordan vi så alligevel kan samles,« siger politikeren. Hun fortsætter:

»Det her er en modsætning til EU-flaget, som vi kender det: Det er masser af farver, og det stikker i mange retninger, og alligevel er det én ting. På den måde giver det mere mening og dybde til EU-mottoet ’forenet i forskellighed’, end det blå flag i sig selv gør. Det blå flag er ikke forskelligt, det er bare en stor blå flade med nogle ens stjerner på. Men her kan man mærke hjerteslaget hos de mange, mange mennesker i Europa.«

– Det er jo et kriseramt Europa, vi står over for lige nu. Er der brug for kunst til at skabe netop den samlende effekt, du taler om?

»Jeg synes, der er brug for al slags kunst. Der er ikke brug for, at kunst skal være et program eller træde i tjeneste for det kriseramte Europa. Men for mig er kunst en adgang til selv at tolke på de ting, der foregår rundt om i EU. Jeg synes, det er vigtigt, at den ikke træder i tjeneste, men det skal gøre, at vi kan se os selv, og det vi gør, på en anden måde,« siger Margrethe Vestager.

Hun fortæller som eksempel, at hun for nylig skulle kommentere på en ny stor investeringsplan i et nyhedsprogram via satellitforbindelse. Som baggrund havde man valgt et anonymt lyseblåt logo. »Jeg tænkte: Kunne man ikke i det mindste have Bruxelles som baggrund? Så kan man da se, at det er et menneske, der taler. At jeg ikke er en eller anden hånddukke med et logo bagved.«

– Man taler om, at det er et problem ved EU, at de politiske processer foregår meget fjernt fra folket. Kan sådan et værk få folk til at føle, at de har mere indflydelse?

»Det er nok meget at forlange,« siger Jan Klein tøvende.

»Men jeg tror, at når man snakker om tingene enten gennem kunst eller samtale, så kan man anskueliggøre, at grundlæggende vil alle gerne have fred i hele verden, selv om det måske lyder banalt. Ligesom John Lennon og Yoko Ono: De troede på fred i verden. Og hvis man gør det i dag, så bliver man næsten hånet. Men det bliver man nødt til at tro på,« siger kunstneren.

Jan Klein synes, det kunne være sjovt, hvis nogen en dag bad ham om at komme ned til EU og male alle mændenes jakkesæt i sprælske farver.

»Hvis alting bare er sort-hvidt, så bliver det skidekedeligt,« som han siger.

Kunstneren og politikeren poserer for fotografen, mens de holder maleriet foran sig, så deres hoveder titter frem over kanten. Til højre Jan Kleins halvlange grå manke, og til venstre EU-kommissærens korte klipning.

»Så kan vi gemme os bag det,« siger Margrethe Vestager, og alle ler.

’Wonderful Colorful EU People’ blev overrakt til Margrethe Vest-ager i Art By Klein tirsdag den 2. december. Værket skal fremover hænge på EU-kommissærens kontor i Bruxelles.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu