Læsetid: 10 min.

Litterære 1-2-afleveringer om fodbolden og livet

Karl Ove Knausgård elsker fodbold, men fodbold fylder ikke meget i hans romansuite, ’Min Kamp’. Nu har den norske forfatter skrevet en murstensbog af et supplement – en slags ’Min Kamp 7’ – hvor han sammen med sin forfatterkollega Fredrik Ekelund analyserer VM i fodbold, litteratur, kulturdebat og verden
Der er altid en risiko, når man skriver, og specielt når man skriver om fodbold, at det ikke bliver vedkommende, mener Karl Ove Knausgård. Fodbold fører ikke til noget, forandrer ikke noget og skaber heller ikke noget, fordi alt er borte i samme sekund, som det udspiller sig.

Magnus Sjöholm

5. december 2014

Kun den, som selv har skrevet rigtig meget og virkeligt anstrengt sig, kan forstå og værdsætte indledningen til Virginia Woolfs Mrs. Dalloway. Sådan er det også med fodbold. Man må være fortrolig med de grundlæggende regler og rammer og kende sin egen krops begrænsninger,« siger Karl Ove Knausgård. »Hvis man har spillet på midtbanen i mange år og slået afleveringer til sine holdkammerater – helt almindelige afleveringer – erobret bolde og prøvet at skyde på mål, så ved man også med hver en fiber af sig selv, hvor magisk, umulig, unik og chokerende uventet Maradonas spillestil var.«

Og han spørger så sig selv: »Men hvorfor skal man beundre det? Det er jo kun fodbold?«

En efterårsdag i en næsten mennesketom café nordøst for Ystad sidder Karl Ove Knausgård i selskab med den evige forward Fredrik Ekelund. Svenske Ekelund har ved siden af 20 romaner, skuespil og digte også skrevet bøger om fodbold og fodboldkultur. Holdkammeraten ved hans side har til gengæld skrevet 4.000 sider om sig selv, men stort set uden at nævne ordet ’fodbold’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu