Læsetid: 7 min.

Når danskerne vil hjælpe, virker det som skæld ud

Efter et år i Danmark har britiske Helen Russell i sin bog skarpt indfanget og prøvet at afkode vores sære liv, omgangsform, vaner og jagt på lykken
Det er f.eks. fuldstændig fremmed for briter, at man tit kan være færdig med at arbejde kl. 16. Hvor har man dog masser af fritid i Danmark, tænker de.

Pia Hansen

23. januar 2015

Før du kommer i gang med at læse Helen Russells The Year of Living Danishly, skal der lyde en advarsel: Forfatteren til bogen, der for nylig blev udgivet i Storbritannien, afslører, hvor mange danskere, der regelmæssigt bytter ægtefælle (90.000, red.), gør grin med regler, for brugen af Dannebrog, og at hun kalder nisser for ugly elves.

Som brite bosiddende i Danmark var jeg spændt på at læse bogen – en humoristisk fortælling – om journalist Helen Russells første år her i landet.

Den begynder i London forud for hendes ankomst til Danmark en iskold januardag og slutter med hendes graviditet i december måned. Den kommer omkring alle de sjove overraskelser og mange frustrationer, man kan forvente ved en flytning fra et land til et andet. Til gengæld maler hun et noget forenklet billede af Danmark, der til tider må siges at være unuanceret og misvisende.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels P Sønderskov
Niels P Sønderskov anbefalede denne artikel

Kommentarer

Erling Lindkvist

Meget fin og nuanceret boganmeldelse af en herboende udlænding. Dog synes jeg, at den generaliserende titel i artiklen - "Når danskerne vil..." føjer sig til en kedelig trend i tiden, hvor enkelte segmenter af danskere ofte generaliseres til at dreje sig om alle danskere.

I forhold til selve bogen, så finder jeg den nok mest interessant at læse ud fra de humoristiske indslag, man som læser kan forvente skildret i bogen over (visse) danskere, jf. anmeldelsen ovenfor. På den led er anmelderens brug af "Feel Good" som begreb passende i denne sammenhæng. Bogen er dog ikke andet end ét individuelt indlæg med én indfaldsvinkel på de lettere og muntre sider af et levet liv i Danmark, og det er da sandelig også helt i orden.

Dog - i forhold til selve emnet for bogen, håber jeg, at der godt kunne komme flere - gerne lidt skæve bøger med flere autentiske beskrivelser om danskhed og danskere fra andre udlændinge, som f.eks. netop dem, der i tidens løb har fravalgt Danmark efter nogle få års ophold, og som skiftende regeringer netop søgte at tiltrække og fastholde som ressourcestærke nye indbyggere her i landet. Det ville i hvert fald give flere facetter på, hvordan vi - som danskere - opfattes af andre end os selv. Og måske får vi bedre greb om den i tiden så højt besungne danskhed - både dens lyse og dens mere skyggefulde sider.

At danskerne generelt er svære at komme ind på livet af for udlændinge eller tilflyttere er ikke nogen nyhed. Derudover, anses danskerne - af mange europærer - at forekomme overfladiske og køllige i deres tilgængelighed og åbenhed.

Derfor, rammer Helen Russell nok ikke helt ved siden af med sine iagttagelser.

Herman Hansen

Helen Russells The Year of Living Danishly lyder lige så fjollet som når en københavner forsøger, at gøre sig klog på Jylland.

jens peter hansen

Denne tilgang fører desværre til konklusioner, der nogle gange er misvisende og en gang imellem direkte forkerte. Læserne får eksempelvis fortalt, at alle danskere har det fint med at betale (høj) skat, og hun roser jer for at være stærke modstandere af nazismen, da hun opdager, at det lykkedes op mod 90 pct. af landets jøder at flygte ud af landet under Anden Verdenskrig.

Hvad menes der. Er danskerne pronazistiske, lykkedes det ikke 93% af alle jøder at flygte til Sverige og hader alle danskere at betale skat.
Svar udbedes !

Britta Hansen

Sjovt, vittigt eller alvorligt ment - én ting er gennemgående for det helt store flertal af mennesker, der flytter til Danmark: det er hammer-svært at komme 'ind på livet' af de herboende. Her bliver især højtiderne som jul og påske en svær tid for tilflytterne, der måske ikke lige har egen familie ved hånden: der er lukket for adgang i 99% af tilfældene (tallet er på basis af egne oplevelser og andres fortællinger og er ikke udtryk for en statistisk undersøgelse). Det kan endda gå så langt, at 'den fremmede' bliver eksviteret fra en familiesammenkomst med den begrundelse, at familien ikke kender vedkommende godt nok! I troede ikke, at man kan blive 'eksviteret'? Jo, man kan. I Danmark. Det er sket for mig!

Heldigvis kender jeg personligt 1 (én) familie, der bor langt fra byen på en af øerne i det sydfynske øhav, der er udsædvanligt åben og omfavnende. Jeg har tilbragt juleaftener, påskedage m.v. der og vil være evigt taknemmelig. Det har hjulpet mig til at holde ud.

Ahmed Mannouti

Det er en morsom og tit rammende bog, men hun skøjter også let hen over skyggesiderne.

Er danskerne glade for at betale skat?? Sikke noget pis. Om det så er integrationskonsulenterne så har de en stribe ideer i baglommen så vi fra start lærte at maksimere de offentlige ydelser og minimere skatten. Dybt råddent system.

Herman Hansen

Jeg er dansk har arbejdet siden jeg var 15 år, er vellønnet og betaler gerne skat. Hvis du synes Danmark er dybt råddent, hvorfor har du så nogensinde sat din fod her?

Men tak for oplysningen om dit syn på Danmark.

Ahmed Mannouti

Herman

Jeg synes ikke Danmark er råddent men dele af jeres systemer er. Jeg har været dybt taknemmelig for de år jeg har levet i Danmark og især da jeg flyttede til Sønderjylland har jeg mange gode minder. Men som jeg har sagt før har i en masse problemer , en politiske kultur på både højre- og venstrefløj der benægter eller nægter at løse problemer, en folkeskole der går under i ansvarsløshed og konsekvensløshed og et enormt kommunal-stat bureukrati der er mere interesseret i sig selv end at tjene borgerne.

Det er ikke værre end i de fleste andre lande og det er ikke værre end at det kan løses, men VILJEN til det er minimal. Højrefløjen lukker pengekassen og venstrefløjen lukker øjnene.

Herman Hansen

Ahmed. Nej, du synes Danmark er dybt råddent. Din arrogante holdning over for værdier du ikke forstår overrasker mig ikke og bekræfter kun, hvad jeg allerede ved, at integration er en umulighed, selv efter mange års ophold i vesten og sandsynligvis gennem generationer.

Igen, tak for din oplysning.

Torben Nielsen

Ahmed Mannouti. Hvorfor skriver du "I" og ikke "vi" ? "Jeres" og ikke "vores"?

Jeg er for så vidt enig i din kritik.

Herman lyder til gengæld som en gammel racist, der bare venter på lejlighed til at hælde sit lort ud!

Britta Hansen

For en, der ikke tænker/skriver i 'vi' men i 'i'-formen, bander du da ret godt på 'vores' sprog, Ahmet Mannouti!

Og naturligvis vil jeg medgive, at du fremfører dine synspunkter med heftigt temperament, hvilket (under alle omstændigheder) kan virke provokerende.

Ellers vil jeg sige, at alle, der lever i DK har ret til at ytre sig om dets system. Og at aflede en generel afvisning af landet og dets befolkning til trods for, at kommentatoren forsikrer det modsatte, er fuldkommen hen i vejret og finder nok sin begrundelse i Torben Nielsens konklusion.

Jens Thaarup Nyberg

@Hermann Hansen
Er det hér,
"Er danskerne glade for at betale skat?? Sikke noget pis. Om det så er integrationskonsulenterne så har de en stribe ideer i baglommen så vi fra start lærte at maksimere de offentlige ydelser og minimere skatten. Dybt råddent system."
Ahmed viser sin arrogante holdning over for værdier han ikke forstår uden at overrasker dig, men bekræfter, hvad jeg allerede ved, at integration er en umulighed, selv efter mange års ophold i vesten og sandsynligvis gennem generationer.

@Ahmed Mannouti
Integrationskonsulenterne har næppe undervist i noget ulovligt, men i mulige veje til maksimering af de offentlige ydelser, om nødvendigt.

Ahmed Mannouti

Torben Nielsen

Jeg er ikke dansk statsborger. Jeg er bosat i Moskva i dag (røvskidt timing på mange punkter, men også en by og et land som jeg holder af selvom jeg afskyr Putin-styret). Jeg har været rigtigt glad for min tid i Danmark - og så er jeg også dansk gift... .:) Men der er for mange ting som jeg ikke kunne forliges med.

På nogle områder er i i verdensklasse - jeg har mange gange nævnt grænseaftalen mellem Danmark og Tyskland og jeres respektive minoritetsbeskyttelser som forbilledet for resten af verden for hvordan man gør den slags, men andre områder som er der en indbygget råddenskab som ødelægger meget godt.