Klumme
Læsetid: 2 min.

Bliver racismedebatten hvidvasket?

Det er kritisabelt og fordrejer racisme-debatten, når ikkehvide danskere ikke får taletid. Det mener formanden for African Empowerment Center Denmark, der sagde ja til at deltage i paneldebat om kolonihistorie og racisme, men blev fravalgt til fordel for et panel udelukkende bestående af hvide deltagere
Kultur
7. januar 2015

Søndag aften kunne man i Deadline på DR2 se et panel bestående af tre hvide mennesker diskutere racisme, kolonihistorie og kolonialvarers æstetik: historiker og direktør for kulturfestivalen Golden Days Ulla Tofte, forfatter og kommentator David Trads og journalist og debattør Søren Villemoes fra Weekendavisen.

Formanden for African Empowerment Center Denmark, Josef Wolfugang Nielsen, havde ellers takket ja til at deltage, da han blev ringet op af Deadlines redaktion tidligere på dagen, men efter kort tid ringede redaktionen tilbage og sagde, at den nu havde sammensat sit panel, og at der alligevel ikke var blevet plads til ham. Under indslaget, som varede cirka 20 minutter, afspillede man dog et 40 sekunder langt telefoninterview, som var blevet lavet med ham tidligere, men han fik ikke mulighed for at deltage i selve debatten.

DR mener selv, at man havde sammensat det bedst mulige panel til den konkrete debat: »Deadline er i al sin enkelthed optaget af debatten, perspektivet og pluralismen i synspunkterne. Vi vælger derfor de til enhver tid stærkeste debattører uden nødvendigvis at skele til køn, hudfarve eller andre individuelle forhold,« skriver Journalistisk chef for DR Nyheder Heidi Robdrup i en mail til Information. »I det konkrete tilfælde oplever jeg ganske enkelt ikke, at debatten bliver skæv, eller at der er argumentationsrækker, der ikke bliver hørt,« tilføjer hun.

Der mangler en stemme

Det er Josef Wolfugang Nielsen, som i kraft af sin position som formand for A.E.C. Denmark holder oplysningsmøder om racisme og afrofobi, og som er en aktiv stemme i debatten på nettet, ikke enig i. Han mener, at det er kritisabelt, og at det fordrejer debatten, at det igen er ikkeberørte, der har definitionsretten.

Debatten i Deadline handlede blandt andet om politisk korrekthed i forbindelse med designet på emballagen til kolonialvarer, og hvilke ord man bruger om bestemte befolkningsgrupper. Men den handlede også om, hvordan man som ikke-hvid person oplever de ting. Og der ville Josef Wolfugang Nielsen have kunnet bidrage med noget, som paneldeltagerne ikke kunne bidrage med:

»Vi mangler at høre en stemme i denne her paneldebat,« siger han til Information. »En stemme, som kan fortælle, hvordan det er at være ikkehvid i det danske samfund. Og det er ærgerligt, at DR fravælger den stemme, for på den måde ender en debat, der burde have handlet om, hvordan vi opnår ligestilling, hvordan vi opnår et bedre samfund for alle, med at handle om, hvorvidt vi bør lade være med at spise Skipper Mix eller ej,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jette Møller SOS mod Racisme

Det, der gjorde den pågældende "paneldebat" endnu mere pinlig, var, at DR2 havde inviteret to hvide danskere, der var rørende enige om, at det var noget værre pjat :o(
De, der var uenige, David Trads og Josef W. Nielsen, måtte nøjes med at kommentere over skype, Josef fik som den neste afrodansker kun 40 sekunders taletid.
Det er slet ikke OK!

Jamen, det er jo ret praktisk: Så kan politikerne bagefter med sindsro hævde, at der ikke er noget at komme efter mht. evt. racisme. Lidt som udsendelsen, hvor alle arbejdsløse pludselig kunne hænges ud på baggrund af få personers udtalelser.

Curt Sørensen

DR2 er følgagtig overfor magthaverne, og bukker op efter og sparker nedefter. En maskine for vedvarende højredrejet hjernevask

Vibeke Rasmussen

… og man kan overvære debatter om kvinders (evt. lige)stilling med et panel bestående udelukkende af mænd. Debatter om arbejdsløshed med et panel bestående udelukkende af (sikkert højtlønnede) arbejdsaktive. Debatter om homofobi med et panel bestående udelukkende af heteroseksuelle. Debatter om taleradio med et panel uden repræsentanter fra Radio24syv. Debatter om hvad som helst med et panel bestående udelukkende af Tordenskjolds soldater … som desuden ikke sjældent er ansatte fra dagbladet Politiken.

Man skulle måske hellere med et forfærdeligt, og forfærdelig populært, udtryk, hæve sig lidt op i helikopteren og se på DR helt overordnet og på DR2 mere generelt. Og måske især på (selvfede) Deadline og deres (ifølge udsendelsens Facebookside) 'instruktør', Heidi Robdrup?

Henrik Nielsen, erling jensen og Svend-Erik Hansen anbefalede denne kommentar

Hvis man inviterede negere og andre farvede til racismedebat, ville man jo ikke få det resultat man ønsker...