Læsetid: 5 min.

Selv hans streg var et autoritetsopgør

Georges Wolinskis henkastede streg fik i 1980’erne den danske venstrefløj til at trække på det smilebånd, som ellers ikke var overbelastet. Rablende anarkist, hensynsløs humorist og radikal humanist, siger de, der mødte ham dengang, om ham. Ingen gik fri for hans satire – heller ikke den venstrefløj, der omfavnede ham, eller den kvindekamp, han ellers støttede. Selvhøjtidelighed og hykleri alle steder var til grin. Der var brug for ham dengang – og det er der stadig
Georges Wolinskis henkastede streg fik i 1980’erne den danske venstrefløj til at trække på det smilebånd, som ellers ikke var overbelastet. Rablende anarkist, hensynsløs humorist og radikal humanist, siger de, der mødte ham dengang, om ham. Ingen gik fri for hans satire – heller ikke den venstrefløj, der omfavnede ham, eller den kvindekamp, han ellers støttede. Selvhøjtidelighed og hykleri alle steder var til grin. Der var brug for ham dengang – og det er der stadig
9. januar 2015

Onsdag aften offentliggjorde Georges Wolinskis datter Elsa Wolinski et billede af sin fars tomme arbejdsværelse. »Far er væk, ikke Wolinski.« står der under billedet af et tegnebord, bogreoler fra gulv til loft, en slidt pude på en stol og en blyant skødesløst henkastet på et stykke hvidt papir. Det ser vitterligt ud, som om han lige er gået. Georges Wolinski var én af de tegnere, der onsdag formiddag blev dræbt på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris.

I løbet af sine 80 år tegnede han for adskillige aviser og magasiner: Liberation, l’Humanité, Le Nouvel Observateur og Paris Match blandt andre. Han vandt priser og var i Frankrig en meningsdanner, der blev lyttet til. Det var ikke kun Charlie Hebdo, der nød godt af hans anarkisme.

I 1984 sad han på en café og tegnede Søren Vinterberg og fotograf Ernst Nielsen på en serviet. Søren Vinterberg, der i dag er anmelder på Politiken, var dengang på Information og interviewede Wolinski, da han besøgte København i forbindelse med en udgivelse af sine tegninger på dansk. Dengang fik han stor betydning for den nye venstrefløj i Danmark, fortæller Søren Vinterberg:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Mihail Larsen
 • Steen Sohn
 • Britt Kristensen
 • Vibeke Rasmussen
 • Henning Pedersen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Tom Paamand
 • Kurt Nielsen
 • Jon Jørgensen
Mihail Larsen, Steen Sohn, Britt Kristensen, Vibeke Rasmussen, Henning Pedersen, Lise Lotte Rahbek, Tom Paamand, Kurt Nielsen og Jon Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu