Klumme
Læsetid: 2 min.

Tingenes magt

Når programmerne taler selvudviklingens sprog, rummer de sjældent nogen indsigter i vareøkonomiens samfundsmæssige karakter. At stå af forbrugsræset er ikke andet end en detox
Kultur
22. januar 2015

Finanskrisen i 2008 har ikke kun rystet vores verdensbillede, men også tv-skærmene. I en slags kollektiv bodsgang har programmer som Luksusfælden og Kræsne Købere forsøgt at placere skylden for, at vi ikke længere kan vide os sikre på evig velstand og grænseløst forbrug.

Der er i sig selv noget interessant i, at vores religiøse forhold til livløse genstande – hvilket Marx kaldte varens fetichkarakter – bliver genstand for underholdning. Det er ikke blevet mindre interessant med søsættelsen af DR3’s Klædt Af. »Hvem er du uden dine ting?« spørger realityserien, der præsenterer sig som et »socialt eksperiment«. Vi møder deltagerne splitterravende nøgne i deres tomme lejlighed. I en måned fratages de alle deres ejendele, som er opbevaret i en container, og herfra må de hente én genstand om dagen.

Der er en vis utopisk dimension i eksperimentet. Man får flashbacks til 80’er-filmen Den blå lagune, når bofællerne Max og Anna fnisende og nøgne vover sig ud i efterårsnatten – Anna med det lange hår udslået, så det ærbart dækker hendes bryster. Attraktionen er en idyllisk fantasi om, hvad der ville ske, hvis vi skrællede alle civilisationenens lag væk. At møde hinanden som nøgne mennesker, konkret og metaforisk.

Men problemet er, at den type programmer tit har en kristen-moralsk undertone: Er vi for grådige? Bør vi forsage alle jordiske fristelser? »Jeg lever et stresset liv, og jeg er typen, der har brug for at evaluere mit liv,« siger Anna som begrundelse for at have meldt sig til programmet. »Jeg håber, at jeg kan få ud af det her program, at jeg faktisk ikke er så afhængig af mine ting. At jeg måske lærer, at jeg er smuk uden 70 lag sminke,« siger Katharina og piller sine extensions ud af håret.

Når programmerne taler selvudviklingens sprog, rummer de sjældent nogen indsigter i vareøkonomiens samfundsmæssige karakter. At stå af forbrugsræset er ikke andet end en detox, hvormed vi kan rense organismen for tingslig afhængighed. En slags katarsis, hvor vi som seere via identifikation med deltagerne kan få syndsforladelse for vores syndige begær efter ting. Og så er vi lige vidt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her