Læsetid: 6 min.

Den ultimative selvrealisering er arbejde

Også i tv har netværket erstattet samlebåndet. De sidste 15 år har den postindustrielle arbejdsplads dannet rammen om serier som ’Silicon Valley’, ’The Office’ og ’Sex and the City’, der portrætterer vidensarbejdere på et konstant omskifteligt jobmarked. Og de behandler emnet med både hurraoptimisme og kritisk distance
Også i tv har netværket erstattet samlebåndet. De sidste 15 år har den postindustrielle arbejdsplads dannet rammen om serier som ’Silicon Valley’, ’The Office’ og ’Sex and the City’, der portrætterer vidensarbejdere på et konstant omskifteligt jobmarked. Og de behandler emnet med både hurraoptimisme og kritisk distance

Sofie Holm Larsen/iBureauet

29. januar 2015

I en scene i tv-serien Silicon Valley forsøger den nervøse it-nørd Richard at formulere målsætningen for sit nystartede firma:

»Det her firma skal ikke være en eller anden business-sekt, der tilbyder frivillige meditationslejre, som i virkeligheden er obligatoriske, og som påstår at gøre verden til et bedre sted. ’Let’s just think differently’,« siger Richard – og opdager så, at han lige har citeret Apples slogan. »Let’s just do it«, prøver han i stedet, hvilket viser sig at være Nikes slogan. Han affinder sig så med »Let’s make it happen«, men pointen er allerede mejslet ind: Trods deres gode intentioner og veludviklede bullshit-detektorer er Richard og hans programmørvenner allerede så inficerede af klichéfyldt managementtænkning, at det nærmest er umuligt at definere deres projekt på egne præmisser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

georg christensen

Tak for dit indlæg , den "ultimative" livs oplevelse er fornøjelsen af, med "arbejde" at skabe , (et eller andet), forståeligt for mig , uforståelig for dig måske, hvis (viljen dertil , måske bare , er en mangelvare) .#

Hvad "appel problematikken ", angår, udnyttelsen af "arbejds værdi ydelsen", en ydelse som så gerne bag lukkede døre fordeles eller tilskrives børsnoteres.

Appel er i min verden for længst afskrevet "KINESERNE" , kan sagtens klare opgaven, og forbedre den hvis ikke disse forskellige "eneretsfornemmelser" standsede udviklings processen. Patentlovgivningen, som også mine danske lovgivere, på demokratisk vis valgte politikere kun ønsker at sætte udviklings processen i stå.

Politisk/religiøst dumhed regerer overalt i verdenssamfundet. Det er fuldstændig umuligt at opfinde noget som ikke var. Patentering er kun en form for eneretten til ændring, fuldstændig "ulogisk" , her har Kineserne fuldstændig ret. Patent på noget som var og kun med illusionen i en anden, kombineres alt for ofte i "eneretsfornemmelser", fornemmelser som kun skader udviklings processen i "enevældens" magtbegær.

NB: Denne latterlige kamp , mod hinanden er ikke andet, som et sygeligt tegn på, at vi folkene overalt har valgt "egocentriske" hængerøve, til at bestyre vores egen "LIV", og fuldstændig umuliggjort værdibedømmelsen af "arbejdet", som så bestyres og forhandles på "børsen".

For eller imod, der er altid en forsikring til rådighedhed, for både for ,som imod.
I grunden narrer vi os selv, Verdensfolket er endnu ikke veloplyste nok, eller mangler der måske bare veloplyste "lærer".

Majbritt Nielsen

Hey, hvad med The IT-Crowd? Hvad har de gjort siden de ikke kan komme med på denne kanon-liste?

Nå men de kan da heldigvis tale for dem selv. ;)

Som jeg forstår forfatteren, antyder han vel, at verden efterhånden har reduceret sig til arbejde. Den består ikke af andet. Det kan man da kalde et fattigt liv.

Vi mødes jo konstant med mantraet, hjernevaskningen om arbejde som eneste frelse for os. Politikerne taler ikke om andet. Overhovedet.

Gert Selmer Jensen, Steffen Gliese, Søren Blaabjerg og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Er det ikke en hun?
Hjernevask kan man undgå, hvis man holder sig fri af det. Men hvis man tvangsindlægger sig selv til at se alle de i artiklen fremhævede amerikanske serier, så beder man selv om hjernevasken.

Amerikanerne er ikke dumme, det er bare tv 2 og dr plus 10000 andre kanaler i europa som labber amerikansk propaganda i sig.
De amerikanske tv serier og biograffilm, skal vise omverdenen, at alt fungere godt i USA, alt er lyserødt på overfladen, i Guds eget land er alt fantastisk, ingen fattigdom o.s.v
Det er hele formålet med tv.
Jeg kan ikke stå for palletten af forskellige karakterer i amerikanske serier og film, enten er figuren advokat, eller også læge, er det en ungdomsfilm, studerer de selvfølge alle jura eller medicin.

Der er ikke noget galt i, at være advokat, der er bare ikke så mange variabler i amerikansk propaganda, som desværre 8 ud af 10 idioter elsker, at se i tv.

Søren Blaabjerg

Der er ikke noget forkert i arbejde, for uden arbejdets værdiskabelse kan samfundet ikke fungere, men arbejde er en omkostning og må aldrig ses som noget mål i sig selv. Derfor er det også betænkeligt at se arbejdet som et middel til selvrealisering, selv om der selvfølgelig kan være prestige forbundet med at have visse typer - især vellønnet - arbejde. Egentlig selvrealisering opnår mn imidlertid kun, når det er en selv, der suverænt bestemmer, hvad man vil bruge det meste at ens vågne tilværelse på. Alle andre former for arbejde bør i alles og i særdeleshed miljøets interesse reduceres mest muligt for den enkelte, hvilket bl.a. kan ske ved at få fordelt det nødvendige arbejde (og de dertil hørende lønindkomster) lidt mere ligeligt, end det sker i øjeblikket.

Steffen Gliese og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar