Klumme
Læsetid: 3 min.

Det frie ords frie dialog

I 1984 var ytringsfrihed i min verden en selvfølge i modsætning til Østblokken på den anden side af jerntæppet. Men i 1989 da det iranske præstestyre udstedte en fatwa mod Salman Rushdie, rykkede det pludselig nærmere
Kultur
20. februar 2015

YTRINGSFRIHED! Er det mediernes hyppigst brugte ord de sidste 10 år? Da jeg begyndte at skrive i 1980, var det ikke noget, jeg tænkte over. Men for mange af de digtere, jeg læste, havde en indskrænket eller ikkeeksisterende ytringsfrihed været virkelighed. Dette vilkår udfordrede de med deres skrift. Den russiske digter Osip Mandelstam mistede først sin frihed og derpå livet, da han skrev satirisk om Stalin. Broby-Johansen måtte i retten for sin bog Blod (1922), som blev anklaget for at være pornografisk. I 1964 begyndte retssagen mod Burroughs’ Nøgen frokost, og først i 1966 blev den renset for alle anklager om obskønitet, og her sluttede censur af litteratur i USA. At nå dertil, hvor vi står i dag i vores del af verden, har ikke været omkostningsfrit.

I 1984 var ytringsfrihed i min verden en selvfølge i modsætning til Østblokken på den anden side af jerntæppet. Men i 1989 da det iranske præstestyre udstedte en fatwa mod Salman Rushdie, rykkede det pludselig nærmere. Det var bizart og chokerende, at en islamisk stat som Iran kunne fremture i forsøget på at knægte en forfatters ytringsfrihed i et helt andet land. Det var en krigserklæring med bogbrænding, forbud i flere lande, oprør og mord til følge.

Langt de fleste af os går ind for ytringsfrihed, men vi er dybt uenige om, hvordan vi bør udøve den. Under ytringsfrihedens tema gemmer sig andre politiske dagsordener, som splitter os. At fremprovokere en sådan polarisering er et af ekstremismens og terrorens mål. Vi har en pligt til, mener jeg, at bestræbe os på at mødes på tværs af uenighederne i forsøget på at bevare og udvikle dette samfund, hvor det meste stadig er muligt. Til gengæld tror jeg også, at truslen mod ytringsfriheden er et vilkår, vi må leve med i mange år frem. Jeg tror på, det må være muligt at arbejde for en bedre integration uden at give køb på ytringsfriheden. Situationen er kompleks. Vi er en del af en globaliseret verden, og dele af den er i krig, og vi deltager selv i disse krige. Tingene hænger sammen.

Dogmatisk religion er dybt problematisk. At Gud og samtlige profeter ikke er større, end at en lille tegning kan krænke, er for mig en gåde og appellerer ikke til min respekt. Det er nok, fordi fundamentalistisk religion snarere end individuel tro drejer sig om magt, ensretning og kontrol. Vi kan som samfund naturligvis aldrig acceptere, at religion ikke skal kunne være genstand for kritik. Dog finder jeg det heller ikke nødvendigt konstant at slynge om sig med hån, spot og latterliggørelse. Man må sgu da tænke sig om. Det handler om at finde en måde at leve sammen på, og det må foregå i et rum, hvor enhver kritik og enhver ytring er en ret. Vi må holde fast i det frie ords frie dialog. »Jeg er uenig i, hvad De siger, men jeg vil til døden forsvare Deres ret til at sige det.« (Evelyn Beatrice Hall).

Sproget er ikke statisk, det udvikler sig med tiden, med os. At skrive er også at lytte til virkeligheden. Derfor må forfatterens sprogarbejde hele tiden være i bevægelse. Opmærksomt, antiautoritært, udogmatisk, kritisk, humoristisk. Visse digtere mener, at der er ord og ting, man af forskellige politiske grunde ikke bør skrive. Jeg er uenig. Alle ord er brugbare. Det afhænger af sammenhængen. Et ord kan synes rigtigt i en tekst, men helt forkert og usmageligt i en anden. Sådan er det jo at skrive, man vælger til og fra. Det vil være misforstået at undlade at skrive dette eller hint, fordi en politisk agenda derude dikterer det. Det vil være (selv)censur. Og den frie digtnings død. Og dermed også vejen mod det frie samfunds ophør.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her