Klumme
Læsetid: 2 min.

At løbe tør for fortid

Kultur
19. februar 2015

Den elektriske guitar er vor tids skrivemaskine ... lp’en er vor tids roman,« er den danske rockpoet Eik Skaløe kendt for at have sagt engang i 1967. Men hvad i himlens navn kan vi bruge det udsagn til i en tid med streaming, internet og computermusik? Og er den biografaktuelle film Steppeulven måske ikke bare endnu et udslag af den retromani, der siden engang i 1970’erne har præget vores kulturforbrug og kulturproduktion? Man kan undre sig over, hvorfor vi stadig slæber rundt på dette næsten tvangsmæssige behov for at gå tilbage og granske fortiden i minutiøse detaljer. Kritikere af retrokulturen – som den britiske musikskribent Simon Reynolds – har indvendt, at vores kultur er forkalket af ophobet fortid. Vi kører simpelthen rundt i den samme rille af sjælden vinyl indkøbt i dyre domme på eBay.

Man kan indvende, at der i efterkrigstiden skete så intens og hastig en ophobning af vigtige kulturprodukter, at det har taget mange årtier at gennemtygge og fordøje dem. At der i sagens natur stadig gemmer sig skjulte skatte og hemmelige fortællinger, som mangler at komme for dagens lys. Men tænk nu, tænk nu, hvis vi en dag ikke alene løber tør for fossile brændstoffer, men også løber tør for fortid – og samtidig opdager, at vi i vores nærsynede og nostalgiske tilbageskuen har mistet blikket for fremtiden.

»Steppeulvene var den sidste ungdomsfascination, jeg havde tilbage. Nu har jeg visket tavlen ren,« sagde filminstruktøren Ole Christian Madsen, da jeg talte med ham om hans film om Danmarks sagn omspundne, men kortlivede beatorkester Steppeulvene.

Og det er næsten, som om retromanien har karakter af en slags eksorcisme – som om vi skal have bearbejdet og fordrevet fortiden fra vores kroppe, før vi kan tænke nyt og skue mod fremtiden. Men tænk, hvis vi en dag fik opbrugt fortiden? Det ville være en slags historisk nulpunkt, en slags tabula rasa, hvor vi ikke længere behøver at belemre os selv med endeløse strømme af 6-cd-bokssæt, murstensbiografier, biopics, dokumentarer, retrospektive udstillinger, rockmuseer og internetarkiver. Sikke en lettelse det ville være.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her