Baggrund
Læsetid: 2 min.

Nekrolog: Fortrolig med avisens ånd

Informations tidligere kulturredaktør Palle Koch er død, 94 år gammel
Kultur
12. februar 2015

Information bragte i maj 2010 et portræt af avisens tidligere kulturredaktør Palle Koch under overskriften ’Den generøse redaktør’ i anledning af dennes 90 års fødselsdag.

Ernst Nielsen

1920-2015: Uløseligt knyttet til Informations interne historie – og gennem mange år til avislæseres erindring – er journalist og forfatter Palle Koch, som døde i går 94 år gammel. Fra 1951 og 40 år frem var han en både stilfærdig og handlekraftig medarbejder, nært knyttet til Børge Outze, avisens grundlægger og chefredaktør.

Når man hørte dem i samvær, lød det som noget i retning af en musikalsk duet, et fynsk forår af stemmeklang som følge af deres geografiske herkomst. Begge arbejdede de i samme journalistiske, personligt forfinede tonart med den underklang af humor, som overskud af viden og humanitet kan give. Som en selvfølge blev Palle Koch derfor medudgiver af det store udvalg i bogform af Outzes legendariske ledere.

Hans ungdomsoplevelser var mindre dramatiske end Outzes, med et eget lune nedfældet i erindringerne Verdenskrigen på Sydfyn (1982), hvor han lærte journalistik ved de lokale Svendborg-aviser og kom med i illegalt arbejde. Mens tid var: Brudstykker af en mediedegns dagbog (1984) fortæller bl.a. om hans tid som programmedarbejder på tv i fjernsynets første år og om bladmandens reportagerejser verden rundt. Grønland kom til at stå hans hjerte nær, udtrykt i hans bog om Knud Rasmussens slæderejser og i Kaptajnen, om polarforskeren Ejnar Mikkelsen.

Eventyr i lasten

Som særligt fortrolig med avisens ånd og uregerlige medarbejderskare var han en suveræn kulturredaktør 1968-90 med diplomatisk styr på de ambitiøse spinatfugle, en fast støtte for alle kulturens skriverkarle i halvfjerdsernes ideologiske ballader inden- og udenbords.

Den roligt overbliksvante redaktør havde et iltert temperament og en spruttende harme i reserve, som rejsende vant til høj sø, ironisk stolt af sin eksamen som sætteskipper. I pauser udfoldede den arbejdsomme, jernflittige skriver og læser sine mundtlige evner som fortæller.

Af eventyr havde han nok i lasten. På vej fra Ørbæksgård i Odsherred lagde han som pligt og underholdning gerne vejen om ad Klareboderne med en pakke manuskripter, læst i egenskab af højt værdsat konsulent for Gyldendal.

Fantasi og realverden udfoldede han privat sammen med sin kone, keramikeren Annette From, og deres voksne børn, Louise og Rasmus. Den smukke gård, de istandsatte, dannede jævnlig ramme, også professionelt, for mærkedage og store medarbejdermøder. Palle Koch holdt kursen med beundret sejlføring. Han kunne dø roligt, omgivet af sin familie.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her