Læsetid: 4 min.

Billeder af syrisk tortur udstilles i FN-bygningen

En række brutale fotografier, der viser ofrene for grusomheder begået af Assad-regimet, udstilles nu i FN-bygningen. De skal minde FN’s diplomater – der i dag fortrinsvis har deres opmærksomhed rettet mod Islamisk Stat – om, at lignende overgreb stadig bliver begået
30 fotografier udstilles for tiden i New York. Det er FN’s diplomater, der kan se billederne af ofre for Assad-regimets overgreb.

Lucas Jackson

16. marts 2015

Billeder af torterede, blodige og forslåede lig udstilles i denne uge i FN’s glitrende haller i New York som en påmindelse til FN’s diplomater og medarbejdere om ikke at »se bort« fra den humanitære krise i Syrien.

Udstillingen, Caesar Photos: Inside Syrian Authorities’ Prisons, af de brutale 30 fotografier er sponseret af 15 FN-medlemslande og viser tortur og grusomheder begået af Bashar al-Assads regime. Den vises i et af de mest travle hjørner af FN-bygningen i New York.

Selv om nogle detaljer er slørede, dokumenterer billederne dødsvold af den mest uhyrlige slags: Kvinder og børn – men dog flest mænd – eksponeres som torterede, udsultede, myrdede.

Selv om der er opsat advarselsskilte, kunne chokket, som fotografierne vækker hos flere af de forbipasserende, måske få nogle til at mene, at de i deres modbydelighed er for upassende til FN-institutionens højtidelige rammer. Men den effekt er præcis, hvad flere af sponsorerne håber på.

»Vi ved, at det er langt lettere at gå hurtigt ned ad denne korridor, at det er meget lettere at kigge væk,« sagde Michele J. Sison, en ledende amerikansk FN-diplomat, til skaren af diplomater og journalister.

»Disse billeder udpensler, hvordan Assad-regimet behandler sine borgere. Det er bydende nødvendigt, at vi i FN ikke kigger væk.«

Fotografierne indgår i en større samling på 55.000, som blev smuglet ud af Syrien på usb-nøgler sidste år – ’Cæsar’ er kodenavnet for en nu afhoppet syrisk militærfotograf, der fik det hverv at tage billeder af ligene af de mennesker, der var blevet dræbt i Assad-regimets lejre og fængsler. De tusinder af billeder er taget fra 2011 til 2013 og dokumenterer ifølge retspatologiske analyser mindst 11.000 drab. Cæsar og hans team er for nylig begyndt at uploade fotos fra samlingen på Facebook. Det sker for at hjælpe syriske familier med at identificere savnede pårørende.

Stærke beviser

Fotografierne blev af Cæsar bragt til USA i juli sidste år med hjælp fra Koalitionen for et Demokratisk Syrien, en ngo, der hjalp ham med at organisere flugten. Cæsar tog først til National Holocaust Museum i Washington (hvor 10 billeder for nylig blev udstillet i museets Genocide Prevention Center) for at få råd om, hvordan man bedst kan bevare og arkivere billederne, også med henblik på at lade dem indgå som bevismateriale i fremtidige retssager.

Senere samme måned afgav Cæsar vidneberetning til den amerikanske kongres. Fotografierne blev givet til FBI og Kontoret for den amerikanske ambassador-at-large for krigsforbrydelsesspørgsmål, Stephen J. Rapp.

»Der er ingen tvivl om ægtheden af ​​disse fotografier,« siger Rapp til The Guardian. »FBI har ikke fundet spor af forfalskninger.«

Billederne viser 27 mænd (nogle af dem ældre mænd), to børn og en kvinde i forskellige positioner. Næsten alle viser tegn på langvarig sult. Nogle har fået deres øjne stukket ud, andre har flået eller voldsomt blødende hud. En krop er helt forkullet. Alle fotografier har identifikatorer, herunder numre på de regimefacil- iteter, hvor de pågældende blev myrdet.

Fotosamlingen betyder, siger Rapp, at det internationale samfund råder over beviser, der er stærkere end bevismaterialet ved næsten alle tidligere domstole, herunder i krigsforbryderprocesserne mod Charles Taylor og Slobodan Milosevic.

»Assad-regimet indtager virkelig en særstiling her,« siger Rapp til Guardian. »Hvilke andre regeringer kender vi, der torterer sine borgere ihjel og vedlægger oplysninger om, hvor personen blev torteret ...? Det har selv leveret os disse overvældende beviser imod sig.«

»Det forhold, at de syriske myndigheder har givet ordre til at tage disse billeder for at få verificeret, at dets sikkerhedstjenester faktisk har dræbt de personer, de rapporterer som døde, er kendetegnende for dette regimes forsætlige, systematiske og gentagne forbrydelser mod sin egen befolkning,« siger Pascal Buffin, belgisk chargé d’affaires ved FN.

Det fortsætter

Udstillingen af Cæsars billeder kommer på et tidspunkt, hvor verdens opmærksomhed i nogen grad har forskudt sig fra Assad til truslen fra ekstremistiske grupper, først og fremmest Islamisk Stat, siger Najib Ghadbian, repræsentant for den syriske revolution og opposition for FN. Men her minder Ghadbian udstillingsgæsterne om, at Assads regime i det forløbne år har dræbt 32.507 mennesker – og af dem var 75 procent civile. I modsætning har IS dræbt 3.657 – 85 procent af disse var militære mål.

»Folk har hørt om Cæsar,« siger Ghadbian, »men de internerede som et element i den syriske konflikt er ikke blevet fremhævet som noget alvorligt problem.«

Et forsigtigt skøn anslår det antal syrere, som tilbageholdes i Syriens fængsler, til 150.000, men ifølge Ghadbian kan det reelle tal være så højt som 230.000. Alene i 2014 foretog regimet anholdelser af omkring 7.000 mennesker – herunder børn – mens 9.000 blev meldt savnet, siger Ghadbian.

»Det er meget tænkeligt, at der venter dem en skæbne lig den, vi ser på disse billeder,« tilføjer han.

Navne skal offentliggøres

Trods fotografiernes voldsomme karakter er deres tilstedeværelse i FN’s bygninger hovedsageligt symbolsk – hvorvidt de kan bidrage til at fremme en politisk og juridisk løsning, vil kun tiden vise. En foreslået sikkerhedsrådsresolution om at indklage Syrien for Den Internationale Straffedomstol blev nedstemt af et russisk og kinesisk veto sidste år. Dog vil FN’s efterforskere af krigsforbrydelser fra næste uge begynde at offentliggøre navne på personer mistænkt for at have begået grusomheder under hele den syriske krig.

»I Assads tilfælde er vor fjendes fjende blevet en større fjende,« siger Rapp.

»Men Assad er også ansvarlig for den udvikling, der har ført til ​​ekstremisternes fremkomst ... At glemme det ansvar kommer ikke på tale – men at drage ham til ansvar bliver ikke let.«

»For syrere er det svært at føle nogen form for tillid til FN,« siger Ghadbian. »Men for os – for de mange af os, der ved, at dette stadig foregår – har vi intet andet valg end at fortsætte.«

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjarne Nielsen

Endnu engang optræder Information som talerør for USA og terroristerne i Syrien.

Jeg har intet grundlag for at vurdere, hvem de udstillede torturofre er torteret af.
Men Information burde optræde mere kritisk end blindt at godtage påstande fra folk, der er parti i sagen og har interesse i krigspropaganda imod den syriske regering.

En kritisk tilgang til bevisbyrden omkring fotografierne ville være gavnlig for troværdigheden.

Artiklen går jo i sin helhed ud på at velsigne de hellige krigere i Syrien, som angriber politistationer og hugger hovedet af vantro, nogle af de mest bestialske barbarer, vi har set i nyere tid.

lars abildgaard, uffe hellum, Per Dørup Jensen, Torben Arendal og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Morten Pedersen

Bjarne, at du anklager Information for både at gå ærinder for islamister og USA viser at din kritik er forfejlet. Cæsars billeder har været i medierne før, og der er ingen tvivl fra nogen side om deres ægthed. At Assad-styrets bødler for fremvist deres modbydelige arbejde blåstempler ikke IS` lige så grove forbrydelser, hvorfor skulle de det? Fremstødet kunne hjælpe til at bødler ved, at deres tortur kan blive en retssag imod dem, og derved kan man håbe at begrænse tragedien - godt at nogen prøver den taktik.

Preben Haagensen, Robert Ørsted-Jensen og Jan Mogensen anbefalede denne kommentar

Helt generelt kan det undre at et regime, som foretager systematisk tortur og begår overlagte drab på sine borgere, selv dokumenterer dén slags og dermed producerer bevismateriale til ugunst for sig selv. Men når dét så er sagt/skrevet, skal det syriske regime naturligvis holdes til ansvar for de forbrydelser, det måtte have begået - sådan er det jo.

Har man i øvrigt haft billeder fra Guantanamo, Bagram eller Abu Ghraib oppe at hænge i et travlt hjørne af FN-bygningen? Nogle stykker af døde og mishandlede mennesker derfra ville jo kunne minde os om hvilke dobbelte standarder, en hel del af denne verdens globale magter arbejder efter ... og derigennem illustrere for FN hvilket komplekse og rabiate forhold, arbejdet for global fred er udfordret af/konfronteret med.

lars abildgaard, uffe hellum, Henrik Christensen, Torben Selch og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Ole C. Nielsen

Desværre må vi ikke informeres om de forbrydelser som Danmark har begået i de muslimske lande.

lars abildgaard, Torben Arendal og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Ole C. Nielsen

Desværre må vi ikke informeres om de forbrydelser som Danmark har begået i de muslimske lande.

Kære Bjarne Nielsen,

Det kan da ikke have undgået din opmærksomhed, at en britisk-syrisk organisation med kontor i Storbritannien, i sidste uge oplyste, at ca. 200.000 mennesker indtil nu var blevet tortureret i diktatorens fængsler under denne borgerkrig.

Denne organisation, med gode kontakter inde i landet, er etableret af frivillige med det formål, at kunne dokumentere forbrydelse på en sådan måde, at det vil holde ved en evt. krigsforbryderdomstol.

Derfor har man sikker og præcis identitet på de fleste af disse 200.000 mennesker, hvoraf et antal i øvrigt blev tortureret til døde. Og blandt disse døde har man helt præcise oplysninger om de 12.000 af dem. - Og Enkelte, men ikke mange, var faktisk børn ned til 9 år.

Og i øvrigt kan man jo spørge sig, som du også er inde på, hvem der er mest brutal. Og her behøver man da ikke at gå til Syrien - det rækker faktisk rigeligt med at se nærmere på lande som f.eks. Saudi og Emiraterne.

I Saudi trækker man dødsdømte ud på hjørnet af en offentlig parkeringsplads, og hugger hovedet af med et sværd. Og normalt falder hovedet efter højst 3 hug. - I fredags var det 2, i torsdags 1 og forrige torsdag var det 3 - i alt 46 personer indtil nu i år. Formodede tyve hugger man hænderne af, og andre kan få 1.000 virkelig voldsomme rap med pisken for mindre forseelser.

- Og som du nok ved, så fungerer retssystemet sådan, at den mistænkte først har tilstået hos politiet, og tilståelser fremkommer i øvrigt ved tortur. Således kommer retssystemet op på en tilståelsesprocent på mere end 99%.

Kan vi nu også stole på det vi bliver præsenteret for(?), vi kunne ikke stole på "masseødelæggelsesvåbnene" i Irak, som var årsagen til invasionen ledet af Amerika, og manden der skulle være sandhedsvidnet for Saddams atomvåben, er ikke til at få i tale, for lige så snart medierne nærmer sig han bopæl kommer sikkerhedstjenesten og fjerner dem.

Selvfølgelig er det en Amerikansk repræsentant i FN der står for udstillingen af disse billeder overfor verdensopinionen, - men FN har aldrig tidligere lavet udstilling om fangerne fra Abu Graib, og ingen i toppen er stillet til ansvar for disse krigsforbrydelser, for det er Amerikansk politik, at alle andre end dem selv skal stilles til ansvare oppe i toppen, mens det er de menige der skal stå til ansvar for Amerika.

En udstilling af fangemiljøet på Guantánamo med dets tortur mangler som modstykke til FNs samvittighed, ligesom der også mangler biller fra de torturofre, som Amerikanerne fragtede rundt i verden til de værste torturbødler, så FN folket kan få et mere nuanceret billede af torturofre rundt omkring i verden, - og ikke mindst hvem der er de værste torturtilhængere, for det er nemlig ikke sikkert det er Assad i Syrien eller Saddam fra Irak.

Billedernes adkomst er sikrer mod nyfigne øjne af det slet skjulte stempel "hemmeligt/fortroligt" og må ikke oplyses af hensyn til personens sikkerhed, - det plejer ellers ikke at være noget problem når det er "den anden vej rundt" for Amerika, - tværtimod!

Verden og FN må ikke lade sig nøje med ensidig Amerikansk propaganda, men også stille sig selv det spørgsmål, om ikke andre også har et problem med tortur og de metoder som disse "fredselskende" andre gerne vil stå for.

Mange steder i verden har Amerika ført sig frem enten direkte eller indirekte, og væltet demokratisk valgte præsidenter, og erstattet dem med højreekstremistiske præsidenter eller militære diktatorer, hvor der fulgte massefængslinger og torturrædsler i en flod af blod, som Amerika havde ansvaret for.

lars abildgaard, Henrik Christensen, Per Dørup Jensen, Torben Selch og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

En lille tilføjelse:

FN folkene kan ikke vende det blinde øje til Amerikansk tortur direkte som indirekte, og samtidig forarges over andres tortur, - den dobbeltstandard er totalt uhæderlig!

Henrik Christensen, Torben Selch og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Vagn Rasmussen

Ak, ja!

Den 25. Juli 2014 beskrev Wall Street Journal også disse billeder.

Man skrev blandt andet, at omkring 10.000 fotos af torterede ofre var blevet taget af en syrisk fotograf, som den syriske regering havde sat til at tage de mange billeder, hvorefter fotografen – ”Cæcar” – imidlertid flygtede til Vesten, hvor han offentliggjorde sine mange billeder.

Nu ville ethvert tænkende menneske spørge sig selv, hvad det dog var, der fik den syriske regering til ligefrem at dokumentere sine egne forbrydelser. Og hvis man studerer disse billeder af Assads ”forbrydelser” lidt nøjere, vil man også opdage, at billed”dokumentationen” er hentet mange steder fra - blandt fra nazistisk KZ-lejre.

Men i Information, som har gjort nedrakningen af det syriske regime til en dyd – jf. lederen i Week-end-avisen den 14.-15 marts med titlen, ”Syrernes endeløse tristesse”, og artiklen, ”Er Aleppo helvede på jord?” (læs de pågældende artikler andets sted på information.dk) – er der slet ingen grænser for dårskaben!

Nu er det desværre sådan, at ”den frie verdens” satellitter boykotter alle syriske medier, og derfor kræver det en smule arbejde at finde frem til andre oplysninger end dem, det usædvanligt forløjede Syrian Observatorium for Human Right – Vestens foretrukne kilde til at informere om Syrien – skriver.

Men det er alligevel ikke noget uoverkommeligt arbejde - især ikke for en journalist som formentlig gerne vil være bare en lille smule troværdig!

Med udgangspunkt i John Kerrys udtalelser til CBS og på basis af syriske og alternative kilder, som findes i rigt mål på Internettet, har STS i hvert fald fundet frem til en helt anden forklaring end den, som Information har: http://www.intersol.dk/syrien-den-nye-amerikanske-politik/

Men er der da slet ingen steder, hvortil en journalist kan læne sit trætte hoved?

Hvad med Den Arabiske Liga? Det kommer i høj grad an på om man spørger ligaen selv – eller den undersøgelseskommission, man af vanvare kom til at sende til Syrien omkring årsskiftet 2012-2013:
http://www.intersol.dk/da-den-arabiske-liga-besoegte-syrien/

Mens jeg er rygende uenig med Informations journalister – er jeg forbløffende enig i denne rapport, som klart viser, hvem der er de mest voldelige i Syrien.

lars abildgaard, Niels-Holger Nielsen, Michal Bagger, Per Dørup Jensen, Rune Petersen og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Et tip.
Når 'nyheden' udvælges og lanceres af en notorisk koldkriger på Informations redaktion, og sværmen af 'the usual suspects' med det samme dukker op med deres overivrige og hetzende bifald, så kan det betale sig lige at vende skråen, inden man lader sig overbevise.

lars abildgaard, Niels-Holger Nielsen, Henrik Christensen, Rune Petersen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Morten Pedersen

@ Vagn. "..hvis man studerer disse billeder af Assads ”forbrydelser” lidt nøjere, vil man også opdage, at billed”dokumentationen” er hentet mange steder fra - blandt fra nazistisk KZ-lejre"
Det var en grov anklage du kommer med, disse fotos er fake….!?

Torben Arendal

Verdensbanken gør alt for at vældte de socialistiske arabiske regeringer. Verdensbanken står bag invasionen i Irak, samt det arabiske forår i flere Arabiske lande. De er kun interesseret i en ustabil mellemøsten fordi

Og hvorfor? verdensbanken er et privat drevet bank som i kraft af deres navn driver bankvirksomhed. Socialisme er fuldkom i mod deres DNA. VB skal lån penge til det aller højeste rente og er ligeglade med verdenssamfundets velfærd. Cool business as usual.

Verdenbankens mål i Irak er vel dokumenteret! Hvem har ellers finanseret de private elite undergravende angrebsenheder i hele Mellemøsten under det Arabiste forår? Mossad måske?!

Vagn Rasmussen

Ja – det er grove anklager jeg kommer med vedr. disse billeder. Men læg mærke til, at det kun er 15 medlemslande, der har sørget for at anbringe dem.

Og med fare for at blive udelukket af debatten her, vil jeg dog alligevel bringe en analyse af Politikens og Informations troværdighed i forbindelse med angrebet med Sarin i Ghouta i Syrien, som begge aviser gav Assad skylden for. Artiklen er lavet af medieoplysning.dk
http://www.intersol.dk/politikens-og-informations-giftgasdaekning/

Vi har føjet vores egen kommentarer til: http://www.intersol.dk/om-ghouta-og-giftgasangrebet/

Hele den lange og udførlige artikel med kildehenvisninger en masse kan ses her:
http://www.intersol.dk/vished-frem-for-viden-informations-og-politikens-...

I lederen den fra den 14. marts mistænkeliggør ”e” Assad, når han til en portugisisk tv-station siger, at ”det er den syriske hærs opgave at beskytte hver enkelt borger uanset politisk tilhørsforhold, religion, sekt, etnicitet osv.”

Men det er ikke bare Assad, der siger sådan. Det er der mange andre der også gør:
http://www.intersol.dk/vold-i-syrien/

Hvis ”e” bare kunne løsrive sig en smule fra de vestlige mainstreammedier, som han synes at bygge alle sine informationer på, og gav sig til at undersøge sagen så nogenlunde til bunds vil han opdage, at Damaskus stadig er Mellemøstens største kristne by – og at de ældste kristne menigheder i denne verden også ligger i Syrien!

Jeg synes, det er mere end besynderligt at Information tør fortsætte denne koldkrigspropaganda. Den risikerer nemlig gang på gang at blive overhalet af virkeligheden.

Virkeligheden er, at USA i den amerikanske politik i de seneste måneder har lidt to store nederlag:

I Ukraine led planen om at indsætte en regering, der har tætte forbindelser til nynazisterne, nederlag, fordi folkerepublikkerne slog Kievs forsøg på et erobre Donbass så eftertrykkeligt tilbage, fordi ukrainerne selv mistede utroligt mange mennesker under nazismens sidste fremstød mod Øst under Anden Verdenskrig (hvor 4,5 millioner ukrainere derfor kæmpede i Den Røde Hær mod de tyske og ukrainske nazister), og fordi Rusland heller ikke ville acceptere det. Ifølge de sidste tal mistede over 40 millioner sovjetborgere livet i kampen mod Andens Verdenskrigs nazisme.

Toppræmien for koldkrigsargumentation bør dog gives til en store tyske tv-station, ZDR, som for ganske nylig påtog sig at ”bevise”, at der var russiske tropper i Ukraine. Det gjorde man ved at bringe billeder af russiske tanks, der i 2008 på vej i en konvoj i Sydostenien:
http://www.intersol.dk/german-tv-channel-under-fire-over-fake-russian-ta...

Det andet sted hvor USA har lidt et knusende nederlag er i Syrien. Trods fire års energiske forsøg fra USA, fra Vesten og fra de arabiske diktaturstater, er det ikke lykkedes at vælte den syriske regering.

Nu gætter jeg dog på, at vi inden for den nærmeste tid alligevel vil se Information ændre en smule ved sin holdning, fordi USA også er i gang med at skifte holdning. De vestlige mainstreammedier vil begynde at skrive anderledes både om Iran og om Assad i Syrien. Denne holdningsændring vil sikkert også komme til at omfatte Information.

Vagn Rasmussen - Er det dit svar til Morten Pedersen: Ja – det er grove anklager jeg kommer med vedr. disse billeder. Men læg mærke til, at det kun er 15 medlemslande, der har sørget for at anbringe dem. ? Du har vitterligt ikke andet til at underbygge påstanden om, at der skulle være billeder fra nazisternes KZ-lejre?

Robert Ørsted-Jensen

Engelsted skriver
"Når 'nyheden' udvælges og lanceres af en notorisk koldkriger "

Og her gik jeg og troede at den kolde krig var overstået for snart et kvart århundrede siden. Er det ikke snarere sådan at nogen af jer har det lige som i Pentagon, at I savner den så meget at i hele tiden er nød til med djævlens vold og magt at genopfimnde den?

Vagn Rasmussen

I øvrigt gætter jeg på, at den organisation, som Gert Romme omtaler, er Syrian Observatorium for Human Rights (SOHR).

SOHR er et enkeltmandsfirma, der drives af den syriske flygtning, Rami Abdulrahman, fra en mindre villa i Birmingham. Skønt Abdulrahman ikke har været i Syrien siden 2000 hævder han at have sine oplysninger fra omkring 200 personer, som kan kontakter per telefon – en særdeles farlig kontaktform for de implicerede syrere, da de må vide, at al telekommunikation i en krigstid bliver overvåget af de syriske sikkerhedsstyrker.

Abdulrahman får stærkt støtte af Al Jazeera, som ejes af emiren i Qatar. Det er lidt vanskeligt at afgøre hvilke af de to parter, der egentlig står for nyhedsdækningen.

Men ingen kan beskylde de to parter for at mangle fantasi.

Hvis nogen skulle tvivle så læs bare denne historie:

http://www.intersol.dk/syrien-hvordan-levende-babyer-fra-egypten-bliver-...

I de svenske medier er man begyndt at skrive om kilden til disse mange historier som kommer fra SOHR i en lind strøm, at kilden holder med oppositionen. Men endnu har jeg ikke set noget tilsvarende i danske medier, som tager alt, hvad SOHR fortæller om stemningen i Syrien for gode varer.

SOHR er stadig den mest anvendte kilde i den vestlige presse til at ”informere” om forholdende i Syrien.

Vagn Rasmussen

Til Tom Sietam
Da historien første gang blev nævnt af Wall Street Journal gjorde jeg mig den ulejlighed at se nogle af disse omkring 10.000 (!) billeder igennem. De var meget forskellige, men jeg er altså sikker på, at nogle viste tortrede fanger i KZ-lejre.

Jeg bliver ekstra forsigtig med at tro på denne "dokumentation", når jeg tænker på de mange lande, der er med i FN - og at kun 15 af dem står bag den.

Vagn Rasmussen - Du er klar over, at det er en rimelig alvorlig anklage, du kommer med, så hvori består din sikkerhed?

Niels Engelsted

Robert
Og her gik jeg og troede at den kolde krig var overstået for snart et kvart århundrede siden.

Kom nu ind fra bushen, Crocodile Jensen.