Nyhed
Læsetid: 1 min.

Forfatteren Inge Eriksen er død

Forfatteren Inge Eriksen døde i går 79 år gammel, og en både original og raspende litterær stemme er dermed blevet tavs
Forfatteren Inge Eriksen døde i går 79 år gammel, og en både original og raspende litterær stemme er dermed blevet tavs

Erik Jepsen

Kultur
14. marts 2015

Inge Eriksen debuterede relativt sent som skønlitterær forfatter i 1976 med romanen Victoria og verdensrevolutionen, der også blev et publikumsmæssigt gennembrud. Forinden havde hun vakt berettiget opsigt som uortodoks venstreorienteret aktivist, der aldrig var bleg for at også at tale meningsfæller midt imod. Hvis hun var feminist, var det af den udogmatiske skole, og i hendes romaner gav hun oplevelseslystne og interessante kvindeskikkelser taleret. Som politisk debattør var hun forfriskende direkte i et billedsprog, der gnistrede – som da hun i et journalistisk essay i de tidlige halvfjerdsere skildrede den radikale politiker Sven Skovmand som ’en bamse, nogen har glemt i et sofahjørne’.

Inge Eriksen var vidt berejst, hun kunne føle sig spærret inde i Danmark, som hun sagde i et interview.  Inge Eriksen modtog flere litterære priser, SFC-prisen (1986), Georg Brandes-Prisen (1994), Martin Andersen Nexø-prisen (1999) og Otto Gelsted-prisen (2001). 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Brian Pedersen

øv

morten Hansen, Jens Carstensen, David Zennaro, søren ploug og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Curt Sørensen

Inge Eriksen var en klog og modig kvinde, der turde gå op mod tidens strøm af had og xenofobi