Klumme
Læsetid: 2 min.

Judas’ fejltagelse

Amos Oz læste i sin tid Det Nye Testamente for bedre at kunne forstå renæssancen, Bach og Dostojevskij, men han snublede over Judaskysset, som han fandt utroværdigt
Kultur
20. marts 2015

Mens den israelske valgkamp rasede, var Israels største nulevende forfatter, Amos Oz, æresgæst på Bogmessen i Leipzig med sin roman, Judas.

Oz’ bøger ikke er politiske. Vil han ytre sig politisk, skriver han en rasende artikel, har han sagt. Hans seneste artikel – mere tænksom end rasende – bringer vi i dag på side 8-9; den er skrevet kort før valget. Det israelsk-palæstinensiske ’hus’ må deles op i to mindre lejligheder med »en passende skillevæg, der kan bidrage til det gode naboskab,« mener han. Amoz Oz går ind for en tostatsløsning og en deling af Jerusalem. Tidligere har han også erklæret, at bosættelserne må fjernes. Men han er på det rene med, at israelere og palæstinensere »har gjort hinanden så meget ondt«, at fredelig sameksistens i én stat i lange tider vil være illusorisk.

Det skal blive interessant at høre hans reaktion på Netanyahus angstdrevne valgsejr den 17. marts. Men indtil da kan man lytte til hans Judas.

Amos Oz læste i sin tid Det Nye Testamente for bedre at kunne forstå renæssancen, Bach og Dostojevskij, men han snublede over Judaskysset, som han fandt utroværdigt, fortæller han Die Zeit. Hvorfor skulle den velhavende Judas sælge Jesus for 30 sølvpenge (600 euro har Oz omregnet det til!) – og så gå hen og hænge sig? Hans svar er, at Judas stolede på Jesu guddommelighed, det var Jesus, der tvivlede.

Engang jeg interviewede Amos Oz, ville jeg høre, hvad han selv mente om Jesus, da han ofte brugte udtryk som at ’vende den anden kind til’ eller lade ’den, der er ren, kaste den første sten’.

»Jesus var en vidunderlig jøde, en af de allerstørste, og jeg sætter hans ord højt,« svarede han. Men altså kun et menneske! Judas’ tragedie var, ifølge Oz, at han ville frelse verden her og nu og derfor troede, at Jesus var mere end et menneske. Ikke et direkte memento til Netanyahus fanatisme – han tror vel kun på brutal magt – men nok til alle mellemøstlige galninge, som tror, de har gudgiven ret til at frelse verden her og nu.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen M. Mollerup

Oz læsning af historien om Judas er en fejllæsning. Judas ville have Jesus til at bruge magt. Det afviste Jesus. Det rige som Jesus forkyndte frembruddet af, Gudsriget, var i men ikke af denne verden. Magten og magtens korrumpering blev tilføjet senere, da Konstantin den Store gjorde kristendommen til en statsreligion, til et magtinstrument.