Analyse
Læsetid: 1 min.

En ordentlig begmand

Danmarksmesteren Allan Stig Rasmussen blev trynet i Reykjavik
Kultur
16. marts 2015

I Reykjavik er man godt i gang med en stor åben skakturnering med deltagelse af flere superstormestre – folk, der har +2.700 i rating. Efter seks af de ti runder er den højest ratede af dem, Shakhriyar Mamedyarov fra Aserbajdsjan, i spidsen for det godt 270 mand store felt med 5,5 point, men han må dele føringen med brasilianeren Alexandr Fier og Erwin L’ami fra Holland.

Den efterfølgende, noget større gruppe på fem point anføres af en anden af forhåndsfavoritterne, den tjekkiske stormester David Navara, mens en endnu større gruppe på 4,5 point rummer den bedst placerede dansker, IM Simon Bekker-Jensen.

Den forsvarende Danmarksmester, GM Allan Stig Rasmussen, ligger lige efter med en score på 4 point. Det kunne være blevet til mere, hvis han ikke i femte runde ret uventet var blevet trynet af den relativt ukendte amerikaner Justin Sarker. Allan Stig foretog en sorgløs afbytning og fik en ordentlig begmand med de sorte brikker:

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Sf3 Sf6 4.Sc3 e6 5.Lg5 h6 6.Lh4 dxc4 7.e4 g5 8.Lg3 b5 9.Le2 Lg7 10.e5 Sh5 11.a4 a6 12.Se4 0–0 …

Det er på kanten af det dumdristige, men vist nok spilleligt, at rokere kort i denne stilling.

13.Dc2 Sxg3?

Men frivilligt at åbne h-linjen må være en alvorlig fejl, og stillingen kollapser hurtigt for Allan Stig.

14.hxg3 Te8 …

Se diagrammet.

Sort har med sit seneste træk skaffet kongen et flugtfelt, men:

15.Txh6!

Dette må Danmarksmesteren have overset, og herefter kan stillingen næppe reddes, selvom det følgende træk næppe er det stærkeste:

15. - f5?! 16.Sf6+ Kf8 17.Tg6 Kf7 18.Sxg5+!

Og Allan Stig opgav videre kamp.

Danmarksmesterskabet, der traditionelt spilles i påsken, arrangeres i år i Svendborg, og turneringen har unægteligt fået en særlig kolorit i og med, at Curt Hansen stiller til start. Han repræsenterer den nye komet i dansk skakliv, Philidor, og hans score i sæsonens holdkampe, syv af syv, har åbenbart givet ham appetit på mere. Et spændende comeback.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her