Læsetid: 5 min.

Pionerfeministen indtager verden

Else Marie Pade har endelig i en alder af 90 fået en velfortjent retrospektiv genudgivelse på internationalt – og nyrestaureret – plan. Informations musikredaktør forsøger at fatte og favne hendes ånd og opfindsomhed
I dag står Else Marie Pade som et kvinde- og musikerikon, som en frygtløs pioner i såvel national som international musikhistorie. I dag er hun 90 år, men hendes værk larmer stadig lige frydefuldt, fra sit udspring i tidlig elektronisk musikhistorie og helt herop i nutiden.

Liv Høybye

1. april 2015

I sin hyldest til Else Marie Pade skriver den svenske kunstner og musiker Carl Michael Von Hausswolff, at denne danske elektroniske pioner er en af de uopdagede store komponister, som er dukket frem af det, han beskriver som et bjerg ved navn »History of Recorded Composed Music«.

Det krævede i hvert fald dynamit at få hende gravet frem af musikkens stolte bjerg. Først i 2001 dukkede hun frem fra under glemselens klippeformationer. Genopdaget i foråret 2001 med Ingeborg Okkels og Henrik Marstals artikel »Else Marie Pade – Den konkrete musik og virkelighedens lydkuppel« i Dansk Musik Tidsskrift. Året efter remixes hun af en yngre generation på albummet 7 Cirkler: 5 remix af Else Marie Pades værk (Resonance), og i 2003 får hun De Danske Musikkritikeres hæderspris, Steppeulven.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Hugo Barlach
 • Anne Eriksen
 • Gert Selmer Jensen
 • Majbritt Nielsen
 • Per Meinertsen
 • Hans Larsen
 • Morten Pedersen
 • Ingrid Uma
 • Helge Rasmussen
 • Steffen Gliese
 • Joen Elmbak
Hugo Barlach, Anne Eriksen, Gert Selmer Jensen, Majbritt Nielsen, Per Meinertsen, Hans Larsen, Morten Pedersen, Ingrid Uma, Helge Rasmussen, Steffen Gliese og Joen Elmbak anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tak for en velskrevet og nysgerrighedsvækkende artikel.
Udover Pade er den mest kendte komponist af elektronisk klassisk musik i DK nok Gunner Møller Pedersen (1943- ), der bl.a. skrev det store arbejde "Et Lydår" til Ny Carlsberg Glyptoteks have, i en lettere tilgængelig stil.

Steffen Gliese, Per Meinertsen, Tue Romanow og Morten Pedersen anbefalede denne kommentar

Hvorfor handler halvdelen af Informations artikler om feminisme? Hvorfor så mange? Der sker så mange ting i verden, men Informations dækning af emner i vores verden er af et umådeligt ringe omfang. Det er jo altid de samme 4-5 emner, Information skriver om. Jeg vil gerne opfordre Information til at tage fat på nogle andre og flere emner, end de sædvanlige. Bliver altså som at lytte til en LP med ridse i. Nyt stof, ny tænkemåde, nye vinkler, tak!

Herman Hansen

Ole Hansen
03. april, 2015 - 15:54

Det er et spørgsmål om kvoter min gode mand M/K.

Nærmere betegnet kønskvoter ikke at forveksle med mælkekvoter, som afskaffes 15. april.

Herman Hansen

En god ven skulle lige et smut på WC. Da han kom tilbage var han 70. Ak ja, livet går alt for hurtigt. Knap er det begyndt før det er slut.

Jørn Andersen, Steffen Gliese og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Ellen Birgitte Rasmussen

Hm, jeg har aldrig tænkt på Pade som feminist. Hun er en kvinde, der i den grad har været pioner inden for sit område, og hun har kæmpet med alt det kvindelige pionerer kæmper med, nemlig fordomme, at man skal være dygtigere end mænd for at blive accepteret, lavt selvværd pga. ovenstående ect. Men først og fremmest har hun bare BRÆNDT FOR MUSIKKEN, for sit særlige udtryk. Hun fortjener al den hæder, hun kan nå at få. Jeg synes faktisk, at det er ærgerligt, at overskriften skygger for musikken!
Ellen Birgitte Rasmussen, komponist (og kvinde)

Sascha Olinsson, Anders Jensen, Morten Jespersen, Nike Forsander Lorentsen, Joen Elmbak, Jørn Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jørn Andersen

........og så har hun medbragt sit gamle Lyrec båndmaskinesæt på plejehjemmet , som også var mit arbejdsredskab en stor del af min tid i Danmarks Radio og nostalgien ligger og lurer ,jeg er nemlig også lige kommet ud af det W.C. som gør 'en 70 år gammel sådan lige pludselig!

Nogle trænger til at få gjort klart hvad en feminist er :
Feminisme er ideen om kvindekønnets besluttende og udøvende dominans. At kvindelige beslutninger og implikationer pr. definition befordrer 'civilisationen' bedre end mandlige.
At kvinders stemmer kunne tælle lidt ekstra end mænds ved valg, f.eks. er en naturlig feministisk tanke, men har intet med ligestilling at gøre. For nu at skære det ud i pap for alle de tosser der tror de er feminister fordi de går ind for 'ligestilling', er kvinder eller tror de kan score sådanne ved at besværge sig det.
Else Marie Pade er i øvrigt, såvidt vides, katolik.

Det er jo det, jeg mener, Odd: hvori skulle behovet være for at arbejde for kvinders ligestilling i et samfund, hvor manden åbenlyst er undertrykt og diskrimineret på baggrund af sit køn alene? Hvorfor begynder Information ikke at skrive artikler om mandens undertrykkelse og kvinders hetz mod mænd? Jeg ser ikke, der er behov for ovenstående artikler, derimod ser jeg et behov for artikler om ligestilling for mænd.