Læsetid: 9 min.

Med en æselrygs rekvisitter gennem Guantánamos bjerge

Guantánamo er andet end tilholdsstedet for en amerikansk militærbase. Siden 1991 har en cubansk teaterkaravane hvert år bragt scenekunst ud til befolkningen i den fjerne provins, hvor kunst er en social nødvendighed – og i år fik karavanen deltagelse af danske teatre. Tag med på et road trip til udkanten af Cuba
Nørregaards Teater spiller forestillingen ’Rejsen’ i en skolegård lidt uden for landsbyen Los Llanos. Meget af den cubanske provins måtte se deres kulturinstitutioner forsvinde, da Sovjet kollapsede, og Cuba mistede sin sponsor, men turneteatret La Cruzada Teatral holder kunsten i live – også med udenlandsk hjælp.

Torben Stig Hansen

22. april 2015

Capero!« Advarslen lyder flerstemmigt fra en klynge skuespillere med udsigt hen over førerhuset på den gyngende lastbil, og som rutinerede trucksurfers dukker vi hovederne, inden palmegrenene fejer gennem luften over os.

Vi er omkring 60 teaterfolk, som støtter os til hinandens kroppe for at holde balancen på ladet af den militærgrønne russiske truck, som skramler gennem junglen ad smalle og absurd hullede rødjordsveje. Den sejlivede maskines trofaste følgesvend skimtes længere bag os: en lyseblå lastbil med sit overdådige læs af 14 teatergruppers scenografi og kostumer, rygsække og madrasser, plus køleskab og sække med ris og bønner. Middagssolen brænder, og hen over himlen kredser de sorte gribbe med deres enorme vingefang.

Efterhånden som en lille forsamling træhuse kommer til syne på en bakketop i det fjerne, mærker jeg en stille, koncentreret jubel brede sig blandt køretøjets ladning af skuespillere fra Cuba, Colombia, Spanien og Danmark. Denne festival kan noget særligt. Den giver spillerne mulighed for at præsentere deres scenekunst for befolkningen i Cubas allerfjerneste afkroge: landsbysamfundene i den bjergrige Guantánamo-provins.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Per Hørning
  • Ervin Lazar
Per Hørning og Ervin Lazar anbefalede denne artikel

Kommentarer