Baggrund
Læsetid: 8 min.

Nød lærte cubanerne at opfinde

Da Sovjetunionen faldt, knuste det Cubas økonomi og tvang cubanerne til at udtænke kreative løsninger på alt fra husindretning til parabolantenner. Kunstneren Ernesto Oroza indsamler de cubanske hverdagsopfindelser, som han mener er udtryk for en særlig ’teknologisk ulydighed’. Men kan den innovative ånd overleve mødet med USA, der efter 55 år ønsker at normalisere forholdet?
Kultur
10. april 2015
Cubanerne har i mange år været tvunget til stor opfindsomhed med hensyn til at reparere ting og finde nye måder at anvende dem på.Fotos: Ernesto Oroza og P. De Bozzi

Cubanerne har i mange år været tvunget til stor opfindsomhed med hensyn til at reparere ting og finde nye måder at anvende dem på.
Fotos: Ernesto Oroza og P. De Bozzi

For at bygge en cubansk rikimbili skal du bruge en cykel (f.eks. den kinesiske ’Flyvende Due’-model, der er nem at få fat i), en 1,5 liters vandflaske, en benzinmotor fra en motorsav og pumpen fra en ukrudtssprøjte. Til nøds kan bruges en AC-generator fra en ældre russisk tank. Men så er det no problemo – cubanerne er drevne til at samle rikimbilien, den motoriserede cykel, der futter rundt over alt på øen fra Havana og til Baracoa mod øst, hvor Christopher Columbus gik i land i 1492.

Rikimbilien er blevet et symbol på den cubanske opfinderånd, der er boblet op af murbrokkerne i Cubas økonomiske ruin, siden Sovjetunionens sammenbrud ramte øen som en donhammer. På det tidspunkt var Cuba dybt afhængig af billige leverancer fra Comecon, østblokkens svar på OECD, så da Muren faldt i 1989, mistede Cuba med ét 90 pct. af sin olieimport, 80 pct. af sin vareimport og 80 pct. af sin eksport. Bilerne stod stille i gaderne, og simple hverdagsgenstande blev umulige at få fat i for størstedelen af landets 11 millioner indbyggere.

Rikimbili, gør-det-selv motorkøretøj, fotograferet i Havana, Cuba. Foto: Ernesto Oroza og P. De Bozzi

Rikimbili, gør-det-selv motorkøretøj, fotograferet i Havana, Cuba. Foto: Ernesto Oroza og P. De Bozzi

Hvad cubanerne ikke selv kunne bygge, måtte de undvære. Rikimbilien blev en af utallige ’gør det selv’-opfindelser, som voksede ud af krisen, fortæller den cubanske kunstner Ernesto Oroza. Han har brugt de seneste 15 år på at indsamle cubansk innovation for eftertiden.

»Jeg var netop blevet færdig med mine studier i industrielt design, da krisen tog fat i start-90’erne. Jeg havde brugt tre år på at designe eksperimentielle møbler á la italienske Archizoom og troede, at det var min fremtid. At jeg skulle lave radikalt design. Men det var helt skizofrent i forhold til virkeligheden omkring mig,« forklarer Ernesto Oroza til Information.

»En dag så jeg min svigermor reparere ventilatorerne i huset, dekorere strømstikkene og forberede måltider til familien nærmest uden nogen form for mad, drevet af kreativitet og desperation. Jeg indså, at det var hende, der lavede radikalt design, ikke jeg. Og da jeg forstod dét og så, hvordan folk overlevede krisen, begyndte jeg at dokumentere de her processer og objekter i samfundet omkring mig.«

Til venstre en bordventilator repareret med en gammel vinyl-LP. Til højre en tvantenne lavet af metalbakker fra kantinen. Fotos: Ernesto Oroza og P. De Bozzi

Til venstre en bordventilator repareret med en gammel vinyl-LP. Til højre en tvantenne lavet af metalbakker fra kantinen. Fotos: Ernesto Oroza og P. De Bozzi

Teknologisk ulydighed

Ernesto Orozas omfattende samling tæller alt fra hjemmelavede ventilatorer bygget af telefoner og ødelagte LP-plader, til hackede opladere, der kan puste nyt liv i normalt ikkegenopladelige batterier til høreapparater. Det handler om at ombygge den eksisterende teknologi og genanvende de knappe ressourcer. Oroza har udviklet et begreb for det: ’teknologisk ulydighed’: »Når cubanerne skiller objektet fra hinanden, adskiller de også opfattelsen af objektets naturlige begrænsninger. Teknologisk ulydighed handler om at sætte spørgsmålstegn ved produktets identitet og bryde med den autoritet, det er blevet indpodet med fra fabrikken. Cubanerne har udviklet en systematisk mangel på respekt for nutidens kapitalistiske og kommunistiske industrielle objekter og deres indlejrede logik,« forklarer Ernesto Oroza.

Dermed bryder de cubanske opfindelser med forbrugersamfundets indbyggede paradoks – at objekter bygges til at skulle gå i stykker. Ifølge dokumentarfilm som The Lightbulb Conspiracy (2010) er det ikke tilfældigt, at iPhonen altid bliver ubrugeligt langsom, når den nye udgave er kommet på markedet, eller hjemmeprinteren altid bryder sammen efter to år. Det er ressourcespild, skabt af markedets behov for at kunne sælge nye produkter for at holde tandhjulene i gang. Men hvor vi i Vesten automatisk smider udtjente produkter på lossepladsen, flår cubanerne indmaden ud og bygger om.

»De cubanske opfindelser er resultatet af omhyggelig dissektion af industrielle logikker og livscykler, der er præinstalleret ind i dagligdagsprodukter. Dermed sætter de spørgsmålstegn ved hele den industrielle kultur,« forklarer han.

Teknologisk ulydighed ser han som et opgør med »hemmelighedskræmmeriet«, som er kendetegnende for moderne industriprodukter. De er designet til forbrugeren, men ekskluderer reelt forbrugeren fra at forstå, hvordan produktet virker. Dermed bliver vi dummere og mindre selvstændige, snarere end klogere, mere kreative og opfinderlystne.

Hjemmelavet batterioplader.

Hjemmelavet batterioplader.

Vinglas lavet af sodavandsemballage.

Vinglas lavet af sodavandsemballage.

Grønspættebogen

Allerede i 1960’erne opfordrede Fidel Castros regering cubanerne til at tillære sig maskinel viden, efter at USA trak sig ud og tog stort set alle øens ingeniører med sig. Blandt andet blev Den Nationale Bevægelse for Innovatører og Rationalister etableret, så der var et fundament at bygge videre på, da krisen brød ud i 1989. I 1990 udgav den cubanske hær bogen Libro de Familia (Familiens bog) med en lang samling artikler fra videnskabsmagasiner som Popular Mechanics. Libro de Familia kan læses som en grønspættebog for cubanerne og indeholder råd om alt fra plantemedicin, vejledninger til at reparere elektronik og manualer til at bygge en hårdtslående slangebøsse.

Bogen blev så stor en succes, at det begyndte at strømme ind med nye ideer og opskrifter fra hele Cuba. I 1992 udgav regeringen en samling af de bedste ideer i bogen Con Nuestros Propios Esfuerzos (Med vores egen indsats), indledt med et citat af Fidel Castro:

»Intet er umuligt for den, der kæmper«.

Blandt bogens bedste ideer er den nyklassiske opskrift på Bistek de Toronja – en fattigmandssteak lavet af skorpen fra en grapefrugt, hvidløg, friskkværnet sort peber, æg og rasp.På papiret lyder de to bøger som revet ud af et kommunistisk eventyr. Folket, der løfter sig ud af krisen gennem ukuelig opfindsomhed og samarbejde. Derfor kan det undre, at Fidel Castro har udviklet et skizofrent forhold til den cubanske gør-det-selv-ånd i 90’erne , som officielt og meget newspeak-agtigt kaldes ’den specielle periode i fredstiden’.

»I 2005 filmede jeg Fidel Castro til nationalt tv, hvor han rakkede ned på folkets opfindelser. Med på scenen havde han nogle hjemmelavede ventilatorer, som han hånede. Et par minutter senere stod han som en anden fjernsynssælger og reklamerede for kinesiske produkter i stedet,« fortæller Ernesto Oroza.

For mange cubanere er opfindelserne da også udtryk for noget skamfuldt, et tegn på fattigdom og nød.

»Når jeg har fundet en spændende opfindelse, skal jeg ofte bruge lang tid på at overbevise skaberen om, at jeg er interesseret i deres kreativitet og opfindsomhed, for ellers skammer de sig og gemmer opfindelserne væk. Når regeringen hader opfindelserne, skyldes det, at det får dem til at se ineffektive ud,« mener Oroza.

Biler, som har været ødelagt i trafikuheld, kan ’gen-bygges’ og genregistreres, så længe bilen har 60% af de originale egenskaber bevaret. Her er et eksempel på en af Havanas mange ’60-procent biler’. Foto: Ernesto Oroza og P. De Bozzi

Biler, som har været ødelagt i trafikuheld, kan ’gen-bygges’ og genregistreres, så længe bilen har 60% af de originale egenskaber bevaret. Her er et eksempel på en af Havanas mange ’60-procent biler’. Foto: Ernesto Oroza og P. De Bozzi

Havana-artikektur

Den cubanske gør-det-selv-kultur finder ikke bare sit udtryk i opfindelser og ombygninger, men også i arkitekturen. Det er især tydeligt i hovedstaden, Havana, hvor mange huse er blevet om- og tilbygget i flere generationer. Det forklarer Maja Asaa, konsulent i strategisk innovation i ingeniørvirksomheden Grontmij og forfatter til bogen Editing Havana (2011) om byens pulserende arkitektur.

»Cubanerne har indtil for nylig været underlagt en boliglov, der gjorde, at man ikke kunne sælge sin bolig, men kun bytte den til en anden med få variationer fra ens egen. Det havde den naturlige konsekvens, at det var stort set umuligt at få et hus, der var større end det, man allerede havde. Så når der var familieforøgelse, blev familierne nødt til at være kreative med den bolig, de havde,« forklarer hun.

Den stramme boliglov har utilsigtet virket som en form for »dogmeregler« for arkitekturen i Havana, og resultatet er ifølge Maja Asaa en dynamisk arkitektur, der konstant udvikler sig. Den har stor indflydelse på det levende bybillede og den indvendige byvækst, der er unik for Havana. Storbyen er kendetegnet ved, at befolkningstilvæksten og boligmassen er vokset støt, uden at byens grænser er blevet udvidet.

»Over alt ser du de her organiske knopskydninger og mutationer af byhusene, såsom udvendige svalegange, lukkede altaner eller den klassiske Barbacoa – en konstrueret hems, der giver en horisontal opdeling af rummet og dermed ekstra plads. Det er meget organisk – og dermed markant anderledes fra i Danmark, hvor vi sammenlignet med de cubanske forhold arbejder med en mere statisk og planlagt arkitektur- og byudvikling.«

Det særligt cubanske byggefænomen er dog hurtigt på vej til at uddø, forklarer hun.

»Det var meget presserende for mig at udgive Editing Havana. Det var forudsigeligt, at boligreglerne ville blive løsnet, og fænomenet ville uddø proportionelt med det latente behov for politisk forandring. Og tro ikke, at cubanerne selv synes, det er romantisk. De vil da altid vælge et skinnende nyt hus frem for en hjemmelavet, potentiel farlig ombygning,« siger Maja Asaa og fortsætter:

»Cubanerne er blevet mestre i selv at redesigne deres omgivelser, fordi de ikke har kunnet gå ud og købe nyt design hele tiden. Innovationen vokser ud af nødvendigheden. Fænomenet ville aldrig opstå, hvis ikke cubanerne havde et konkret behov, der skulle opfyldes. Det er helt omvendt i Danmark, hvor vi køber nyt design, der tilgodeser behov, vi nærmest ikke har, og som faktisk bare skaber nye behov.«

Gør-det-selv lejetøjsbiler.

Gør-det-selv lejetøjsbiler.

Legetøjshelikopter.

Legetøjshelikopter.

Kommer kapitalismen?

Både Maja Asaa og Ernesto Oroza advarer mod at forherlige eller romantisere de cubanske opfindelser.

»Turisterne er fascineret af de ’eksotiske’ objekter,« fnyser Oroza.

Men de er vigtige kulturproduktioner, der fortæller om Cubas historiske, politiske og samfundsøkonomiske forudsætninger. På samme måde som Nationalmuseets udstilling Danmarkshistorier 1660-2000, der blandt andet giver et indblik i danske brugsgenstande fra 1890’erne eller en typisk dansk stue fra 1940’erne.

Og noget tyder på, at det er vigtigt at indsamle opfindelserne nu, før de forsvinder for altid. Efter 55 års fejlslagen isolationspolitik er USA nemlig langsomt begyndt at løsne op for handelsembargoen mod Cuba. I efteråret udvekslede de to lande fanger, og USA planlægger at åbne en ambassade i Havana til maj, lige som det skal være nemmere for amerikanske turister at rejse til Cuba. I Havana er Fidel Castro nu 88 år gammel, mens lillebror Raoul er 83. Spørgsmålet er, hvad der vil ske med cubanernes opfinderiver og gør-det-selv-teknologi, når USA en dag åbner sluserne helt op og begynder at investere massivt i landet.

»Ingen kan sige, hvor hurtigt det kommer til at gå, men alle kan mærke, at der er forandringer undervejs i Cuba. Og der er ingen tvivl om, at de særegne opfindelser og arkitekturen vil ophøre med at eksistere den dag, Cuba bliver et normalt kapitalistisk samfund,« mener Maja Asaa.

Ernesto Oroza er forsigtigt håbefuld på vegne af sine landsmænd.

»Jeg tror, der er kreative og ulydige produktionsformer i andre lande, også i kapitalistiske lande. Der er globale kreative fænomener i gang, såsom ’Maker’-bevægelsen, som cubanere kan påvirke og lade sig inspirere af. Forhåbentlig vil Cuba blive en del af den nye produktive revolution. Uden at den, som tilfældet er i dag, er drevet af dyb fattigdom og armod.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

henrik hansen

"»I 2005 filmede jeg Fidel Castro til ationalt tv, hvor han rakkede ned på folkets opfindelser. Med på scenen havde han nogle hjemmelavede ventilatorer, som han hånede. Et par minutter senere stod han som en anden fjernsynssælger og reklamerede for kinesiske produkter i stedet,« fortæller Ernesto Oroza."
Vrøvl og sludder! Det, der skete, var, at mange af de opfindelser, folk havde lavet, var stærkt strømslugende. og pga Sovjets sammenbrud var Cuba tvunget ud på verdensmarkedet for at købe olie. Cuba var på det tidpsunkt fyldt med gamle amerikanske køleskabe, hjemmelavede ventilatorer/varmeaggregater etc...alt sammen meget strømforbrugende, så i 2005 gik man i gang med en energireform, hvor alle fik udskiftet deres el-pærer til el-sparepærer, og derefter gik man i gang med at udskifte alle gamle energislugende køleskabe, ventilatorer, airconditions etc. Alle de nye energibesparende apparater fik man så til netto pris, men mod at aflevere ens gamle udstyr. Siden har man - i forbindelse med energi reformen - begyndt udbygning af sol- og vindenergi. Men der var ALDRIG noget "skizofrent" forhold til folks opfindelser....og det er manipuleret sludder...ligeså vrøvlet, som det er at skrive, at "USA trak sig ud og tog stort set alle øens ingeniører med sig". USA trak sig ikke bare ud: De lavede en total blokade af Cuba, og forbød amerikanere (i bedste overensstemmelse med frihedsbegrebet og menneskerettighederne???) at rejse til USA. På det tidspunkt (1961) bestod Cuba's samhandel med USA af ca 80 % af den samlede udenrigshandel. 'Kuppet' mislykkedes pga Østblkolandene, der overtog Cuba's sukkerexport, der før var gået til USA. Men det er rigtigt, at USA næsten tømte Cuba for veluddannede samt rige. Formålet var at få den cubanske økonomi til at brase sammen. Derfor findes der også den dag i dag - som det eneste sted i hele verden - en amerikanske lov, der gør det muligt for enhver cubaner, der sætter sine ben på amerikansk jord, at få opholds- og arbejdstilladelse fra dag 1. Pt deporteres der ca ½ millioner latinoer fra USA pr år, men der er ikke én cubaner blandt disse. Privilegeret status!!
Så der har ikke været ulydighed i de cubanske opfindelse, men ren og skær overlevelse fra 2 økonomiske sammenbrud. Og det skyldes det høje uddannelsesniveau i Cuba. Cuba har det bedste uddannelsessystem i hele Latinamerika og al uddannelse er gratis. CEPAL har netop udtalt, at kun satsning på højtuddannede er eneste vej ud af fattigdom for i Latinamerika. Det, Cuba har bevist, er, at med satsning på uddannelse kan ikke engang en amerikansk blokade (samt den forudsigelige mediemaskine, der følger trop - heriblandt Information) stoppe et land. På en fabriksbygning i Habana står følgende José Martí citat : "En skyttegrav af idéer er bedre end en skyttegrav af sten"

Dorthe Jørgensen, Jeppe Petersen, Benjamin Bach, Torben Selch, Søren Kristensen, Olaf Tehrani, Jakob Silberbrandt, Bo Carlsen, Rasmus Kongshøj, Johannes Lund, Rune Lund, Holger Madsen, Per Torbensen, Karsten Aaen, Bill Atkins og John T. Jensen anbefalede denne kommentar
Ahmed Mannouti

Henrik,

det er ikke helt rigtigt. Meget af det du skriver er rigtigt, men det paranoide cubanske regime har i høj grad fremprovokeret en omfattende teknologisk ulydighed. Nemlig med hensyn til adgang til internettet. Noget af det der slog mig sidste gang i Havana var den opfindsomhed så mange udviste, for at omgå den cubanske blokade af information. Pudsigt nok virker det som om det er mere teknik og underholdning de søger, mere end undergravende politisk propaganda men det er jo ofte irrelevant for de regimer der er bange for information...

Jakob Silberbrandt, Rasmus Kongshøj og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Cuba bliver et normalt kapitalistisk samfund,« .... Ernesto Oroza er forsigtigt håbefuld på vegne af sine landsmænd....

..."et normalt kapitalistisk samfund?" ...med privatbetalt skoleundervisning og hospitaler, uden loft over fødevarerpriserne og husleje, arbejdsløshed og selvfinansieret pension. Ja de "kloge" narre de naive ... og lever fedt på deres bekostning.

Dorthe Jørgensen, Rasmus Kongshøj og Rune Lund anbefalede denne kommentar
Ahmed Mannouti

Bill

Jeg er nok een af mange der håber at cubanerne kan finde den rette balance. At de kan smide et-parti staten, undertrykkelsen, den gigantiske sorte økonomi, den massive prostitution, turist-apartheit og så videre ud, _uden_ at ende som en parodi på USA. Måske er det netop Cuba der kan og vil vise vejen og rammen den balance verden har brug for.

Benjamin Bach, Torben Selch, Søren Kristensen, Jakob Silberbrandt, Rasmus Kongshøj og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Ahmed, hvem understøtter sådan en udvikling i dag?

Ahmed Mannouti

Bill

Jeg tror ikke der er nogen grydeklar model men netop derfor kunne det være forfriskende at der var et land der turde finde nye veje selv.

Jeg har altid haft et svagt punkt for Cuba, siden de som det eneste land sendte læger til mit barndoms Algeriet og satte massevaccinationer mod børnesygdommene i gang. Rent statistisk kan jeg nok takke Cuba for en stor procentdel af de af min slægt der overlevede til voksne. Bagsiden af medaljen var de politiske rådgivere der kom med og som endte i en unødig konflikt med Algiers. Men tiden lægede sårene og de gode sider af samarbejdet har overlevet.

Torben Selch, Tue Romanow, Bo Carlsen, Rasmus Kongshøj, Per Torbensen, Karsten Aaen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Det jeg kender til det cubanske samfund er, at jeg har vandret adskillige nattekilometer, også på ensomme steder (sær vane), bl.a. lettere overrislet efter et karneval i Havana, hvor jeg ikke kunne finde lige hjem. Jeg har trods mit germanske udseende, kun mødt venlighed ...omend en kende nysgerrigt.

Ahmed Mannouti

Bill,

Frem til mit 30. år var Cuba det eneste land udenfor Nordafrika, med undtagelse af Frankrig og Sovjet, jeg havde besøgt, og selvom man kan sige meget andet om Cuba, så er jeg enig, Personligt har jeg aldrig oplevet andet end venlighed og den racisme, der altid var en del af Frankrig og i endnu mere ekstrem grad Sovjetunionen's Moskva, var fuldstændigt fraværende i Cuba.

olivier goulin

Det er helt sikkert sidste udkald for dem, der gerne vil opleve tidslommen Cuba.
En æra er ved at rinde ud - og det kommer til at gå stærkt. Rigtig stærkt.
De er sultne efter kapital. USA ved det og har kastet maddingen ud.
Det bliver ikke kønt.

/O

Michael Kongstad Nielsen

Hjælp, jeg vil tilbage til min nød.

henrik hansen

@ Ahmed Mannouti: "men det paranoide cubanske regime har i høj grad fremprovokeret en omfattende teknologisk ulydighed. Nemlig med hensyn til adgang til internettet"

Rundt om Cuba ligger der optiske amerikanske kabler....og Cuba har ikke kunne koble sig på disse kabler, hvad har tvunget dem til dyre satelit-forbindelser. Du nævner ordet "paranoid"...Jeg vil foreslå sig dig at læse bogen Killing Hopes af William Blum, så vil du lære at forstå noget om, hvorfor nogle lande bliver "paranoide", når USA erklærer sig fjende af dem.

Godt råd: Du skal nok ikke bruge Killing Hopes som godnat-læsning. Du får mareridt!

Desuden skriver du "At de kan smide et-parti staten, undertrykkelsen, den gigantiske sorte økonomi, den massive prostitution, turist-apartheit og så videre ud"
Gider du uddybe....blot for , at jeg ikke skal mistænke dig for stadig at tro på, at" Vi-ved-at-Irak-har-masseødelæggelsesvåben"
Følger du med i AOS topmødet? Det skulle du gøre: Obama har fået supertæsk af et Latinamerika, der - modsat EU! - ikke falder på knæ for en hegemonisk magt.

Dorthe Jørgensen, Torben Selch, Karsten Aaen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
henrik hansen

JEg glemte at fortælle i min forklaring til energireformen, at den cubanske stat subsidierer el-forbrug, så en typisk el-regning lyder på ca 4 kr pr md, hvorfor det naturligvis er i statens interesse, at el-artikler er så økonomiske i brug som muligt! I den aktuelle miljødebat burde dette også have prioritet!

Ahmed Mannouti

henrik

Jeg ved ikke hvor meget du har rejst på Cuba, men som turist er der masser af mulighed for at få internetadgang på udvalgte hoteller.Men den adgang der er for cubanerne selv er underlagt helt andre restriktioner. Censur. Så derfor er der masser af satcom'er i omløb hvor de fiffige cubanere selv sætter access op, udenom statens centraler.

Hvilken del af det jeg skriver er du i tvivl om? Et-parti staten? Undertrykkelsen? Den gigantiske sorte økonomi? Den massive prostitution? Turist-apartheit? Hvor mange gange har du været på Cuba udenom de guidede og regime-styrede potemkinture?

Lad nu være med at tro på alt du læser i Granma. Man kan sagtens være kritisk overfor både USA's røverkapitalisme og Castro's undertrykkelse.

Jakob Silberbrandt og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
henrik hansen

@ Almed: Der er internet-adgang på hoteller (med meget svingende kvalitet), for det kræver turisten! Der er visse cubanere, der har direkte adgang fra deres hjem via det statslige ENET system, men det er stadig meget begrænset pga USA's blokade af Cuba OGSÅ på dette område. Du aner simpelt hen ikke, hvor omfattende den blokade er...men var naturligvis også tiltænkt til strangulere den cubanske økonomi...mhp indre utilfredshed...mhp oprør...mhp USA som intervenerende politi....etc...den historie burde du kende fra mange andre USA interventioner!!

Censur: Læs den danske straffelovs kap 12 om forhold, der træder i kraft i DK hvis trusler fra en ydre fjende. Omvendt virker danske medier underlagt censur....amerikansk censur, for det er meget svært at genkende det billede af Cuba - eller for den sags skyld resten af verden- , som kommer frem i de fleste danske/vestlige medier....Vi kunne eksempelvis kalde vestens mediecensur for "euro-centrerings-censurering"....eller måske "nykolonialisme"....eller "imperialisme"...eller

Ahmed, du må meget gerne beskrive, hvad du ved om den cubanske "etparti-stat"...om "undertrykkelsen", "turist-apartheid". Vedr den sorte økonomi: Det er et fattiglandsproblem: I Mexico bruger de lidt hårdere metoder: Her kalder man det Plata-o-plomo (Tag mod bestikkelse eller du er en død mand).
Massiv prostitution: Joh, det er også typisk fattiglandsproblematik. Forskellen mellem cubanske prostituerede og de fleste andre landes er, at de cubanske ikke er ved at dø at sult, de har et sted at bo og mange mange studerer endda på universitetet.

Lidt 3.verdensforståelse, hr Mannouti...men fremfor alt lidt kendskab til USA-hegemoni....eller ser du virkelig USA som verdens "politi"???

Jens Thaarup Nyberg

" ... Vi kunne eksempelvis kalde vestens mediecensur for "euro-centrerings-censurering"....eller måske "nykolonialisme"....eller "imperialisme"...eller" ... selvspin !

Ahmed Mannouti

henrik

Du begår den almindelige sort-hvid fejl: Hvis man kritiserer X så må man elske Y. I dit tilfælde, hvis man kritiserer Cuba for blot det mindste, så må man elske USA's hegemoni. Det er lige så intetsigende som når man på FoxNews udskriger enhver kritiker af USA til at være en fanatisk "commie". Så prøv at forstå at verden er meget mere nuanceret end den slags FoxNews eller omvendt FoxNews verdensopfattelse du her giver udtryk for.

Jeg har besøgt Cuba utallige gange siden 1984, og jeg elsker - stadigt - landet og menneskerne. Men det er også netop derfor jeg er kritisk overfor meget af et der er sket - og sker. Næste gang du er derude så prøv at snak med _både_ de der støtter styret og de der er kritiske over for det. Det er den måde man lærer mest om et land på.

Cuba har nogle fantastisk gode sider, _og_ nogle fantastisk dårlige. Det er vel ikke urimeligt at man diskuterer begge?

Ahmed Mannouti

henrik

Undertrykkelsen/et-parti-staten: Kan du pege på et uafhængigt - lovligt - politisk parti der er i opposition på Cuba? Kan du pege på - lovlige - oppositionelle medier på Cuba? Og hvorfor får man kun adgang til et meget begrænset udvalg af muligheder når man bruger det officielle cubanske internet. Hvis problemet er båndbredde og elforsyning, hvorfor er det så ikke det man rationerer i stedet for? Og lad være med at give mig Granma-undskyldningen igen.

Turistapartheit: Vagter der skal sikre at kun turister kommer ind bestemte steder, og den ulækre magt man har hvis man har dollars på hånden i stedet for pesos. Jeg finder begge dele afskyligt.

henrik hansen

Nu skal jeg undlade at kaste bolden tilbage i dine arme vedr sort-hvid syn, men du har tilsyneladende en stor mangel i historiske viden. Jeg håber altså, du gør noget ved det, for det er vigtig for at forstå den hegemoniske verden, vi lever i.
Undertrykkelsen har du stadig ikke beskrevet. Et-parti-staten: Der findes et parti, men partiet har INGEN indflydelse på valgprocessen til parlamentet, og det er parlamentet, der er den lovgivende forsamling. At der kun findes ét parti kan du (igen) takke USA for. USA's aggressioner mod Cuba i starten af 60'erne tvang landet til at danne et-parti (og i øvrigt også tilkoblingen til østbloklandene skyldes ene og alene USA's aggressioner). Du må for min skyld godt se dette som sort-hvidt. Jeg vil blot bede dig læse historien godt og grundigt....og så må du gerne dømme bagefter. USA's blokade og invasion af Cuba tvang landet i selv forsvar, hvorfor begrebet "enhed" blev vigtigt! (hvad også Jose Martí mente - der startede den .2 uafhænighedskrig mod Spanien i 1895) og derfor et-parti systemet. DEn samme "enhed" er det, du oplever, at Latinamerika snakker om idag. I nat foreslog Ecuador's præsident, at Latinamerika og Carribien fortsætter som uafhængige stater, men i AOS skal de stå sammen som én blok. Han forlangte derudover, at USA ikke blot straks ophæver blokaden mod Cuba, men også giver Cuba en officiel undskyldning for alle de skader, som USAhar pådraget landet (hvoraf du nævner adskillige, blot uden at se dem i en sammenhæng). Og derudover - sagde han - bør USA give hele Latinamerika en undskyldning for deres meddelagtighed i indstættelse af diktaturer i næsten samtlige latinamerikanske lande. Dét, Ahmed, er Latinamerika's historie...hvem der er sort-hvid, vil jeg overlade til dig at bestemme, men lad være med KUN at læse Information, for så forstår jeg godt, at du udvikler det verdenssyn, du giver udtryk for her!
Historien er vigtigt. Obama prøvede på AOS topmødet at forklare, at man skulle glemme historien, og tænke fremad. Og det er også den tanke, du giver udtryk for, Ahmed. Du ser ikke historiens sammenhæng med nutiden, fuldstændig som Obama…og han blev haglet ned af de fleste latinamerikanske ledere….AOS topmødet har uden tvivl været Obama’s største nederlag (selvom det naturligvis i vestlige medier vil blive fremlagt som en stor succés!!!..og vi har jo ALTID ret i Vesten...Derfor Irak-/Aghanistan-/Libyen-/Syrien-/Ukraine-/Rusland-/Iran-/Palæstina-konflikterne. Nå, jeg skal stoppe min hån mod Eurocentrisme
Internetbegrænsning: Jeg har også prøvet at opleve, at der er sider, man ikke kan gå ind på, men nu har jeg altså prøvet at forklare dig situationen i Cuba og vil bede dig læse kap 12 i den danske straffelov...eller den amerikanske Patriot Act
Turist apartheid: Indtil 1990’erne var det muligt for alle cubanere at bruge hoteller og det var billigt. Så kom dollariseringen af den cubanske økonomi (for dollars er jo nødvendige, når man skal ud på det internationale marked og købe olie oa), og så var der pludselig nyrige cubanere, der fik sendt penge fra USA/andre steder…og måske derfor ikke gad arbejde til de lave statslønninger. Og dvs i et socialistisk land, hvor dem, der har penge, men ikke arbejder, er dem, der har råd til at gå på hotel. Man forbød ikke cubanere at komme på hoteller, men det blev fra da af kun muligt via en god arbejdsindsats på de statslige arbejdspladser. At systemet så blev misbrugt nogle gange pga korruption, fortæller igen noget om den økonomiske situation, landet har gennemgået. I 2008 blev denne ordning ophævet og fra da af er det muligt for almindelige cubanere at betale sig ind på ALLE hoteller. Men fordi det nu er tilladt, gør det ikke mere retfærdigt…eller hvad synes du?
Din ”ulækre smag” i munden, fordi du har dollars: Endnu engang Ahmed: LÆS HISTORIEN….LÆS 3.VERDENSHISTORIE.
Og gå ind på www.gwu/~archiv og læs om USA's interventioner forskellige steder i verden. Det er en webside fra Georg Washington University, der samler alle frigivne dokumenter fra amerikanske institutioner som Pentagon/CIA/FBI etc

henrik hansen

Nu skal jeg undlade at kaste bolden tilbage i dine arme vedr sort-hvid syn, men du har tilsyneladende en stor mangel i historiske viden. Jeg håber altså, du gør noget ved det, for det er vigtig for at forstå den hegemoniske verden, vi lever i.
Undertrykkelsen har du stadig ikke beskrevet. Et-parti-staten: Der findes et parti, men partiet har INGEN indflydelse på valgprocessen til parlamentet, og det er parlamentet, der er den lovgivende forsamling. At der kun findes ét parti kan du (igen) takke USA for. USA's aggressioner mod Cuba i starten af 60'erne tvang landet til at danne et-parti (og i øvrigt også tilkoblingen til østbloklandene skyldes ene og alene USA's aggressioner). Du må for min skyld godt se dette som sort-hvidt. Jeg vil blot bede dig læse historien godt og grundigt....og så må du gerne dømme bagefter. USA's blokade og invasion af Cuba tvang landet i selv forsvar, hvorfor begrebet "enhed" blev vigtigt! (hvad også Jose Martí mente - der startede den .2 uafhænighedskrig mod Spanien i 1895) og derfor et-parti systemet. DEn samme "enhed" er det, du oplever, at Latinamerika snakker om idag. I nat foreslog Ecuador's præsident, at Latinamerika og Carribien fortsætter som uafhængige stater, men i AOS skal de stå sammen som én blok. Han forlangte derudover, at USA ikke blot straks ophæver blokaden mod Cuba, men også giver Cuba en officiel undskyldning for alle de skader, som USAhar pådraget landet (hvoraf du nævner adskillige, blot uden at se dem i en sammenhæng). Og derudover - sagde han - bør USA give hele Latinamerika en undskyldning for deres meddelagtighed i indstættelse af diktaturer i næsten samtlige latinamerikanske lande. Dét, Ahmed, er Latinamerika's historie...hvem der er sort-hvid, vil jeg overlade til dig at bestemme, men lad være med KUN at læse Information, for så forstår jeg godt, at du udvikler det verdenssyn, du giver udtryk for her!
Historien er vigtigt. Obama prøvede på AOS topmødet at forklare, at man skulle glemme historien, og tænke fremad. Og det er også den tanke, du giver udtryk for, Ahmed. Du ser ikke historiens sammenhæng med nutiden, fuldstændig som Obama…og han blev haglet ned af de fleste latinamerikanske ledere….AOS topmødet har uden tvivl været Obama’s største nederlag (selvom det naturligvis i vestlige medier vil blive fremlagt som en stor succés!!!..og vi har jo ALTID ret i Vesten...Derfor Irak-/Aghanistan-/Libyen-/Syrien-/Ukraine-/Rusland-/Iran-/Palæstina-konflikterne. Nå, jeg skal stoppe min hån mod Eurocentrisme
Internetbegrænsning: Jeg har også prøvet at opleve, at der er sider, man ikke kan gå ind på, men nu har jeg altså prøvet at forklare dig situationen i Cuba og vil bede dig læse kap 12 i den danske straffelov...eller den amerikanske Patriot Act
Turist apartheid: Indtil 1990’erne var det muligt for alle cubanere at bruge hoteller og det var billigt. Så kom dollariseringen af den cubanske økonomi (for dollars er jo nødvendige, når man skal ud på det internationale marked og købe olie oa), og så var der pludselig nyrige cubanere, der fik sendt penge fra USA/andre steder…og måske derfor ikke gad arbejde til de lave statslønninger. Og dvs i et socialistisk land, hvor dem, der har penge, men ikke arbejder, er dem, der har råd til at gå på hotel. Man forbød ikke cubanere at komme på hoteller, men det blev fra da af kun muligt via en god arbejdsindsats på de statslige arbejdspladser. At systemet så blev misbrugt nogle gange pga korruption, fortæller igen noget om den økonomiske situation, landet har gennemgået. I 2008 blev denne ordning ophævet og fra da af er det muligt for almindelige cubanere at betale sig ind på ALLE hoteller. Men fordi det nu er tilladt, gør det ikke mere retfærdigt…eller hvad synes du?
Din ”ulækre smag” i munden, fordi du har dollars: Endnu engang Ahmed: LÆS HISTORIEN….LÆS 3.VERDENSHISTORIE.
Og gå ind på www.gwu/~archiv og læs om USA's interventioner forskellige steder i verden. Det er en webside fra Georg Washington University, der samler alle frigivne dokumenter fra amerikanske institutioner som Pentagon/CIA/FBI etc

henrik hansen

Nu skal jeg undlade at kaste bolden tilbage i dine arme vedr sort-hvid syn, men du har tilsyneladende en stor mangel i historiske viden. Jeg håber altså, du gør noget ved det, for det er vigtig for at forstå den hegemoniske verden, vi lever i.
Undertrykkelsen har du stadig ikke beskrevet. Et-parti-staten: Der findes et parti, men partiet har INGEN indflydelse på valgprocessen til parlamentet, og det er parlamentet, der er den lovgivende forsamling. At der kun findes ét parti kan du (igen) takke USA for. USA's aggressioner mod Cuba i starten af 60'erne tvang landet til at danne et-parti (og i øvrigt også tilkoblingen til østbloklandene skyldes ene og alene USA's aggressioner). Du må for min skyld godt se dette som sort-hvidt. Jeg vil blot bede dig læse historien godt og grundigt....og så må du gerne dømme bagefter. USA's blokade og invasion af Cuba tvang landet i selv forsvar, hvorfor begrebet "enhed" blev vigtigt! (hvad også Jose Martí mente - der startede den .2 uafhænighedskrig mod Spanien i 1895) og derfor et-parti systemet. DEn samme "enhed" er det, du oplever, at Latinamerika snakker om idag. I nat foreslog Ecuador's præsident, at Latinamerika og Carribien fortsætter som uafhængige stater, men i AOS skal de stå sammen som én blok. Han forlangte derudover, at USA ikke blot straks ophæver blokaden mod Cuba, men også giver Cuba en officiel undskyldning for alle de skader, som USAhar pådraget landet (hvoraf du nævner adskillige, blot uden at se dem i en sammenhæng). Og derudover - sagde han - bør USA give hele Latinamerika en undskyldning for deres meddelagtighed i indstættelse af diktaturer i næsten samtlige latinamerikanske lande. Dét, Ahmed, er Latinamerika's historie...hvem der er sort-hvid, vil jeg overlade til dig at bestemme, men lad være med KUN at læse Information, for så forstår jeg godt, at du udvikler det verdenssyn, du giver udtryk for her!
Historien er vigtigt. Obama prøvede på AOS topmødet at forklare, at man skulle glemme historien, og tænke fremad. Og det er også den tanke, du giver udtryk for, Ahmed. Du ser ikke historiens sammenhæng med nutiden, fuldstændig som Obama…og han blev haglet ned af de fleste latinamerikanske ledere….AOS topmødet har uden tvivl været Obama’s største nederlag (selvom det naturligvis i vestlige medier vil blive fremlagt som en stor succés!!!..og vi har jo ALTID ret i Vesten...Derfor Irak-/Aghanistan-/Libyen-/Syrien-/Ukraine-/Rusland-/Iran-/Palæstina-konflikterne. Nå, jeg skal stoppe min hån mod Eurocentrisme
Internetbegrænsning: Jeg har også prøvet at opleve, at der er sider, man ikke kan gå ind på, men nu har jeg altså prøvet at forklare dig situationen i Cuba og vil bede dig læse kap 12 i den danske straffelov...eller den amerikanske Patriot Act
Turist apartheid: Indtil 1990’erne var det muligt for alle cubanere at bruge hoteller og det var billigt. Så kom dollariseringen af den cubanske økonomi (for dollars er jo nødvendige, når man skal ud på det internationale marked og købe olie oa), og så var der pludselig nyrige cubanere, der fik sendt penge fra USA/andre steder…og måske derfor ikke gad arbejde til de lave statslønninger. Og dvs i et socialistisk land, hvor dem, der har penge, men ikke arbejder, er dem, der har råd til at gå på hotel. Man forbød ikke cubanere at komme på hoteller, men det blev fra da af kun muligt via en god arbejdsindsats på de statslige arbejdspladser. At systemet så blev misbrugt nogle gange pga korruption, fortæller igen noget om den økonomiske situation, landet har gennemgået. I 2008 blev denne ordning ophævet og fra da af er det muligt for almindelige cubanere at betale sig ind på ALLE hoteller. Men fordi det nu er tilladt, gør det ikke mere retfærdigt…eller hvad synes du?
Din ”ulækre smag” i munden, fordi du har dollars: Endnu engang Ahmed: LÆS HISTORIEN….LÆS 3.VERDENSHISTORIE.
Og gå ind på www.gwu/~archiv og læs om USA's interventioner forskellige steder i verden. Det er en webside fra Georg Washington University, der samler alle frigivne dokumenter fra amerikanske institutioner som Pentagon/CIA/FBI etc

Søren Kristensen

Hvis der også er lys i taxidunken, tager jeg huen af :)

Apropos Henrik Hansens henvisning til de næsten samlede Latin amerikanske landes øredøvende lussinger til Obama kan læses om her:
http://rt.com/news/248969-summit-americas-obama-attitude/

Ikke meget de danske Cuba- og Sydamerika eksperter på universiteterne har til denne sag, men det undrer jo ingen efterhånden.

Men tak til både Henrik Hansen og Ahmed Mannouti for interessant debat.

Peter Nielsen

Har Cuba været forhindret i at handle med andre lande under USA´s blokade? USA´s blokade er en skændsel, det tror jeg alle er enige om, men det fritager ikke Fidel Castro for at have styret et land med både fløjlshandske og jernhandske.
Hvordan kan Fidel Castro retfærdiggøre at indbyggernes basale friheder skulle indskrænkes som de blev? Ja du har jo mange friheder såsom gratis uddannelse, læge osv., men du må ikke få adgang til at rejse fra landet hvis du har lyst til det, du må ikke frit søge oplysninger, og det er ikke muligt at opstille et parti til valget. Har du dollars så kan du få, har du ingen så må du gå.
Det kan jo ikke retfærdiggøres med at USA har en embargo / boykot af Cuba, det har noget at gøre med at man vil have kontrol med befolkningen. Sidder der ikke også ca. 8000 politiske fanger i Cuba stadigvæk?
Der er ingen tvivl om at såfremt Cuba bliver åbnet op for USA´s investeringer, så kommer der gang i hjulene, og velstanden vil stige med ekspres fart, men i samme takt vil det blive sværere og sværere for magteliten at holde på magten.
Nu taler vi meget og ofte om USA´s aggressive militære adfærd verden over ( meningerne er delte), men der kan ikke herske tvivl om at det mægtigste våben er økonomi.
Hvad ville du / I selv gøre hvis du / I var Cubaner...? Jeg skal ikke pudse min glorie, men jeg havde forsøgt at flygte fra landet og etablere mig et sted hvor jeg kunne forsørge mig selv og min familie bedst muligt - hvorfor var dette ikke tilladt af Fidel Castro - hvorfor skulle mulighederne for at rejse fra landet og skabe sig en tålelig tilværelse ikke være mulig? Fidel Castro led jo ingen nød, som alle andre diktatorer vi kender. Var det fordi man var bange for at landet endte med at være et stort spøgelsesland? Var regimet så overhovedet berettiget? De havde jo, indtil Sovjets fald, jo en "stabil" levefod, men alligevel var græsset grønnere på den anden side? var det udsigten til økonomiske friheder og intellektuelle friheder, eller var det bare fordi man ikke måtte rejse, at man så pine død skulle gøre alt for at stikke af fra Cuba?
Jeg har ikke selv været i landet, men jeg har, til trods for at jeg er tilhænger af kapitalismen på mange punkter, altid beundret Cuba, jeg har dog altid følt at,uanset alel gode intentioner, så forplumres billedet af én mand på toppen, som ignorerer folks lidelser.

Benjamin Bach

@Bill Atkins
>> Måske er det netop Cuba der kan og vil vise vejen og rammen den balance verden har brug for.
>
> Ahmed, hvem understøtter sådan en udvikling i dag?

Folket! Og hvis ikke, så er vi på spanden.

Ahmed Mannouti

henrik

Endnu en gang. Lad være med at tage at hvad der står i Granma alt for seriøst. Ja, formelt kontrollerer PCC ikke valget til parlamentet, men ingen tror at det har noget med virkeligheden at gøre. PCC sikrer fuldstændigt hvem der bliver valgt, og i øvrigt er det af mindre betydning, da PCC's monopol på magten er indskrevet i forfatningen, og PCC sidder på regeringsmagten. Og lige som alle andre de facto et-parti styrer jeg har oplevet - Algeriet, Sovjet, Syrien, .. - fungerer det ikke. Det er en motor der driver magtmisbrug og korruption, og hvis argument hele tiden er "andre". I Cuba's tilfælde altså USA.

Problemet er jo bare at et-parti styre i sidste ende altid nærer den fjende det selv påstår at være imod., som et hvert andet tryk afler modtryk.

Så lige som USAs embargo har styrket PCC i årtier, så har PCC's hårdhændede styre i samme grad styrket både eksilcubanerne og et stor minoritet af modstandere i selve Cuba. Hvilket igen også underminerer de masser af utroligt gode ting Cuba også har stået for.

Men jeg tror vi er ved vejs ende. Jeg skrev egentligt her fordi jeg selv har oplevet den teknologiske anarkisme der via sat forbindelser giver adgang til de websites PCC ikke vil have cubanerne ser på, som et eksempel på overskriften. Og vi har vel hver i sær placeret vores vidt forskellige holdninger til et-parti diktatur og censur som den cubanske. Og vi er vel enige om at vi aldrig bliver enige.

Ahmed Mannouti

Benjamin

Nemlig. Folket har ikke brug for Partiet. Partiet har brug for Folket.

henrik hansen

Nu har jeg desværre ikke så megen tid til at skrive...sidder pt og skriver speciale på KU (profil: Latinamerika...Ahmed, blot så du er orienteret!)
@Peter Nielsen: "Ja du har jo mange friheder såsom gratis uddannelse, læge osv., men du må ikke få adgang til at rejse fra landet hvis du har lyst til det, du må ikke frit søge oplysninger, og det er ikke muligt at opstille et parti til valget. Har du dollars så kan du få, har du ingen så må du gå. Det kan jo ikke retfærdiggøres med at USA har en embargo / boykot af Cuba, det har noget at gøre med at man vil have kontrol med befolkningen."...TJEK den danske straffelovs § 99. Der er ordet 'blokade' også nævnt: Livstidsstraf i DK for at støtte en ydre fjende/trussel med det!
"Politiske" fanger kan KUN ses i forhold til den udenrigspolitiske situation, for så vil DK også have politiske fanger i fald, vi blev truet af ydre fjender....og USA er altså ikke en hr-hem-som-helst-ydre-trussel. Du skulle virkelig prøve at tjekke de forskellige taler, der blev holdt på AOS topmødet.
"Har Cuba været forhindret i at handle med andre lande under USA´s blokade?" Tjek HelmsBurton loven (1996) samt Torricelli loven fra 1992....Hvis et dansk udviklet produkt indeholder mere end 10% cubansk nikkel, så er det forbudt at sælge det til USA. Et handelsskib, cruiser, der ligger til i cubansk havn, har karantæne et halvt år efter i amerikansk havn.
"Der er ingen tvivl om at såfremt Cuba bliver åbnet op for USA´s investeringer, så kommer der gang i hjulene, og velstanden vil stige med ekspres fart, men i samme takt vil det blive sværere og sværere for magteliten at holde på magten." Det får amerikanerne for det første ikke lov til. I Cuba er det staten, der ejer produktions midlerne. Man har åbnet op for udenlandske investeringer, men det bliver hele tiden staten, der bestemmer, hvem der må investere i landet.
Magtelite (og herunder Ahmeds manglende kendskab til det politiske system - beklager Ahmed): Om et par dage er der kommunevalg i Cuba. De opstillede kandidater er valgt ilokale zoner, hvor man foreslår folk fra lokal området (enkeltmandskredsprincippet som i England/USA). Derefter slås flere zoner sammen, hvor man så den 19. april skal stemmer om én af de zone.kandidater, der er blevet opstillede: INGEN valgkamp som sådan eksisterer, og PCC må OVERHOVEDET IKKE blande sig i valgprocessen. Om 2½ år er der så også valg til provins- samt nationalforsamling. Det, der er et vigtigt princip i det cubanske valgsystem, er, at de valgte REPRÆSENTERER deres vælgere! Det er en lang historie, som jeg ikke vil komme ind på nu, men derfor sidder der eksempelvis ca 47% kvinder i det cubanske parlament, og der er endog en transvistit, der er valgt på kommuneplan....Det er arbejdere, afro'er, unge/gamle, akademikere, der sidder i det cubanske nationale parlament....fordi det REPRÆSENTATIVE også forstås som at repræsentere faggrupper, etniske - og kønsgrupper, unge/gamle etc.... Og endnu en gang: PCC har INGEN indflydelse overhovedet i valgprocessen. Præsident vælges af nationalforsamlingen, der vælger sine ministre...fuldstændig som vores statsminister vælger sine ministre.....PCC er eneste tilladte parti...UNDER DE GIVNE FORHOLD (USA fjendsskabet). USA fremtvang selv denne situation i starten af 60'erne....men det er som sagt en lang historie...

henrik hansen

Glemte lige at sige, at ca 800.000 er medlemmer af PCC og de sidder kun på en del af pladserne i de respektive parlamenter!...og derigennem kan udøve en vis indflydelse…og i forfatningen står der også , at Cuba er en socialistisk stat…fuldstændig som der i den danske grundlov står, at private ejendomsret er hellig…det er bare forskellige ideologier!
Og så glemte jeg at sige, at Cuba selvfølgelig ikke er noget ideal, men deres situation kan ikke ses isoleret fra over 50 år USA-aggression. Deres deltagelse i AOS topmødet dette år var ikke med USA's gode vilje, men KUN fordi Obama vidste, at organisationen ville dø, fordi mange Latinamerikanske lande havde bebudet deres afbud, hvis ikke Cuba var med i år. I Latinamerika ses Cuba som forbillede for rigtig mange lande…Bolivias præsident sagde på et topmøde for ½ år siden, at Cuba er det mest humane land i verden! Men det hele kommer an på, hvordan man forstår verden: I vesten har vi 500 års tradition for Eurocentrisme…Latinamerika’s ”opdagelse” (alt glemt om indianerne, der allerede befandt sig der) betød vestlig civilisations udvidelse: Det betød til gengæld død og undertrykkelse af indianere og afrikanere.
Det er den historie, DK og USA og de fleste lande også fortæller i dag, og desværre, Peter og Ahmed, det er også de holdninger, I udtrykker…og jeg er dybt kritisk overfor disse - set med mine øjne – sort-hvide synsvinkler…eller måske temmelig manipulerede synsvinkler, der stadig skaber død og ødelæggelse i mange 3. verdens lande…

henrik hansen

Glemte lige at sige, at ca 800.000 er medlemmer af PCC og de sidder kun på en del af pladserne i de respektive parlamenter!...og derigennem kan udøve en vis indflydelse…og i forfatningen står der også , at Cuba er en socialistisk stat…fuldstændig som der i den danske grundlov står, at private ejendomsret er hellig…det er bare forskellige ideologier!
Og så glemte jeg at sige, at Cuba selvfølgelig ikke er noget ideal, men deres situation kan ikke ses isoleret fra over 50 år USA-aggression. Deres deltagelse i AOS topmødet dette år var ikke med USA's gode vilje, men KUN fordi Obama vidste, at organisationen ville dø, fordi mange Latinamerikanske lande havde bebudet deres afbud, hvis ikke Cuba var med i år. I Latinamerika ses Cuba som forbillede for rigtig mange lande…Bolivias præsident sagde på et topmøde for ½ år siden, at Cuba er det mest humane land i verden! Men det hele kommer an på, hvordan man forstår verden: I vesten har vi 500 års tradition for Eurocentrisme…Latinamerika’s ”opdagelse” (alt glemt om indianerne, der allerede befandt sig der) betød vestlig civilisations udvidelse: Det betød til gengæld død og undertrykkelse af indianere og afrikanere.
Det er den historie, DK og USA og de fleste vestlige lande også fortæller i dag, og desværre, Peter og Ahmed, det er også de holdninger, I udtrykker…og jeg er dybt kritisk overfor disse - set med mine øjne – sort-hvide synsvinkler…eller måske temmelig manipulerede synsvinkler, der stadig skaber død og ødelæggelse i mange 3. verdens lande…

henrik hansen

@ Ahmed: "Jeg har besøgt Cuba utallige gange siden 1984, og jeg elsker - stadigt - landet og menneskerne. Men det er også netop derfor jeg er kritisk overfor meget af et der er sket - og sker.
Cuba har nogle fantastisk gode sider, _og_ nogle fantastisk dårlige. Det er vel ikke urimeligt at man diskuterer begge?"
Nej, du har ret, men du er nødt til at forstå samfundsforholdene i sin rette kontekst...og ikke set med "danske" øjne/vestlige øjne...Vi har mindre end nogensinde mulighed for at kritisere andre lande...for vi bryder den ene internationale aftaler efter den anden...i vores overbevisning om, at VI er de civiliserede, VI har fundet den universelle sandhed....og det leder kun til én ting: Foghs krig mod Irak, USAs krig mod Cuba/Venezuela/Libyen/Syrien/Afghanistan/Irak....osv
Det var meget interessant at høre Christina Kirchners tale (argentinas præsident) ved AOS topmødet. Hun sagde: "Da mit land var styret af diktaturer, der ruinerede vores liv....blev de støttet af disse magter [USA + England]...Disse magter (USA/England) støttede de neoliberale politiske, og nu kalder de os for tyve, fordi vi udrydder sult, misere og fattigdom"
Kan du se, hvad jeg mener? Det er simpel hen milevid forskel i den filosofiske livsanskuelse!
Og det er dér, hvor du skal finde vestens forhold til Cuba...eller rettere USAs forhold til USA, der ukritisk (som så meget andet) er blevet overtaget af det Europa, som stadig ikke har fattet, at Rusland/Ukraine/Iran/Irak/Afhganistan/Libyen/Syrien ....og Latinamerika blot er amerikanske geopolitiske interesser....!

Vedr det politiske system manglede jeg at forklare, at politikere til enhver tid kan fyres, hvis 25% af en valgkreds ønsker nyafstemning....det hindrer levebrødspolitikere, der kun tænker i egeninteresser....og så bliver man ikek lønnet for sit arbejde om politiker...men beholder sit almindelige arbejde, for det er vigtigt at "bevare" benene på jorden, så man ikke udvikler DJØF helvedet!
God dag til alle, der stadig læser med her!

henrik hansen

@ Peter Nielsen: "Jeg har ikke selv været i landet, men jeg har, til trods for at jeg er tilhænger af kapitalismen på mange punkter, altid beundret Cuba, jeg har dog altid følt at,uanset alel gode intentioner, så forplumres billedet af én mand på toppen, som ignorerer folks lidelser."

Ush, Peter, du skulle lade være med at blande dig i noget, du intet aner noget om.

Det handler ikke om at forsvare Cuba med næb og kløer, men jeg må indrømme, at det er ikke særligt velfunderet det, der bliver sagt her....
Vidste du iøvrigt, Peter, hvorfor der ikke er kommet amerikanere til Cuba siden 1961? Fordi de blev forbudt siden JFK at besøge Cuba....Op til 10 års fængsel kan et besøg i Cuba koste for en amerikaner, der besøger Cuba....I "frihedens" navn, selvfølgelig! Er det en politisk dom? Politiske fanger...oh nej da!!!??? Er det i overensstemmelse med menneskerettighederne?
Er Cuba åbent for alle amerikanere nu? NEJ, stadig ikke!! Kun nogle bestemte grupper!

henrik hansen

Altså pga amerikansk lovgivning!

henrik hansen

Undskyld skrivesjusk: Jeg skrev kl 5.59: "eller rettere USAs forhold til USA, "...der skulle naturligvis har stået "USAs forhold til Cuba"

Peter Nielsen

Henrik Hansen, flot af dig at hævde at jeg intet ved omkring Cuba. Jeg anser ikke mig selv for ekspert på området, men jeg vil gerne bede mig fri for din jeg-alene-vide holdning, da det du giver udtryk for i dine indlæg bærer præg af at være en stor undskyldning for Fidel Castros USA påtvungne handlinger.
Din påstand om at Amerikanere ikke besøger Cuba er direkte forkert. Hvis du som indbygger i USA ønsker at holde ferie i Cuba, så rejser du via enten Canada, Mexico eller andre lande der kan agere mellemstation. Mig bekendt er der ikke fængslet én eneste USA statsborger for at holde ferie i Cuba.
Så vidt jeg ved er der ikke noget der hindrer Cuba i at handle med andre lande end USA, eksempelvis Rusland, Kina, Afrikanske lande sågar Europæiske nationer.
En af mine bekendte valgte at holde ferie i Cuba med sin familie. Det ønsker han ikke at gøre igen. Han havde dog et par gode kasser cigarer med hjem, flere end han måtte tage med, disse var i sin tid forbeholdt udelukkende for Castro... siger han... det er jo flot.
Hvofor må folk ikke forlade Cuba?
Hvorfor er der ikke en opposition i Cuba?
Hvorfor er der politiske fanger i Cuba?
Mht. udenlandske investeringer - så kan staten eje nok så meget. De vil uanset ønsket herom, bukke under for udenlandsk valuta, og der vil ske en omvæltning i Cuba som vi ikke har set siden murens fald.
Det er bemærkelsesværdigt at konstatere at Fidel lod sin magt gå i arv... ikke særligt demokratisk, og faktisk kun set et sted tidligere nemlig i Nordkorea.
Du kan, uanset boykot, ikke ignorere det faktum at selvom Cubanerne måske virker lykkelige, så vil der ske en omvæltning og en flugt fra landet i det øjeblik det bliver muligt. Der vil samtidig ske store investeringer i landet, og indenfor meget kort tid vil vi se et kapitalistisk samfund spire frem - hvad enten vil kan lide det eller ej.
jeg er villig til at sætte en kasse af Fidels cigarer på højkant. Hvis Cuba åbnes op og USA stopper sanktionerne, så skal du se en lavine.

Peter Nielsen

Henrik Hansen, hvis din afhandling indeholder informationer omkring Cuba, så tror jeg du bør inddrage HRW´s rapporter som kildemateriale, og en god idé vil være at gennemlæse disse.
Så kan vi tale sammen igen - selvfølgelig er mit syn farvet af mit politiske standpunkt, som dit velsagtens også er, men at du kan vende forholdende i Cuba til noget som USA alene ( nærmest) er årsag til, det er forkert.
Dine ovenstående indlæg bærer tydeligvis præg af et forsvar af det cubanske regime, og ikke megen kritik af de interne forhold som har kendetegnet landet siden revolutionen.
Så kan vi være nok så enige om USAs sanktioner mod Cuba, men det fratager jo ikke regimet muligheden for at give folket de basale friheder og muligheder som de ønsker, og er berettiget til jfr. international ret.
USAs krænkelse af international ret ifm. blokaden har været genstand for international kritik siden dens indførelse, og samtidig er det Cubanske styre også blevet kritiseret. Dette ville også klæde dig.

henrik hansen

@ Peter Nielsen: "Din påstand om at Amerikanere ikke besøger Cuba er direkte forkert. Hvis du som indbygger i USA ønsker at holde ferie i Cuba, så rejser du via enten Canada, Mexico eller andre lande der kan agere mellemstation. Mig bekendt er der ikke fængslet én eneste USA statsborger for at holde ferie i Cuba."
- Du ved altså ikke noget om Cuba, Peter...Det slår jeg endnu en gang fast! Det er rigtigt, at amerikanere i mange år har rejst via Canada/Mexico MEN netop fordi det har været forbudt at rejse direkte via USA. For et par år siden var det lige ved at koste Beyonce fængselsstraf pga besøg i Cuba, men hun blev reddet på målstregen af en "people-to-people" ordning, som Obama indførte og tillader visse kultur/religiøse grupper besøg i Cuba. Hvis du før som amerkanser rejste via Cuba fra Mex/Can, skulle du end ikke påtænke dig at medbringe cubanske cigarer/rom el ling, så straf. Jeg har heller ikke hørt om fængselsstraf men masser har fået bøde straf. Men loven giver mulighed for op til 10 års fængsel! Og det er altså - lige meget hvad du så påstår...eller forsvarer!! - politisk domme!
"Så vidt jeg ved er der ikke noget der hindrer Cuba i at handle med andre lande end USA, eksempelvis Rusland, Kina, Afrikanske lande sågar Europæiske nationer."
Det er sådan set rigtig nok. Men læs mine tidligere indlæg om Helms-Burton lov samt Torricelli lov.
"Han havde dog et par gode kasser cigarer med hjem, flere end han måtte tage med, disse var i sin tid forbeholdt udelukkende for Castro... siger han... det er jo flot." Ush, Peter....her er det, du viser din uvidenhed!!!...igen! Beklager at måtte sige det på den måde! DEt er decideret dum snak!
"Hvofor må folk ikke forlade Cuba?
Hvorfor er der ikke en opposition i Cuba?
Hvorfor er der politiske fanger i Cuba?"
Folk må gerne forlade Cuba. For et par år siden var der dog restriktioner herpå, så man skulle aftjene en slags "værnepligt" (tilbagebetaling for at have fået sig en gratis uddannelse) på typisk 2 - 3 år. Sundhedsuddannede (der er i høj kurs i udlandet) skulle vente 4 - 5 år. Dette er nu afskaffet. Men hvorfor disse regler: For nogle år siden foreslog Fogh Rasmussen, at alle danskere, der bosatte sig i udlandet og havde fået en uddannelse i DK skulle tilbagebetale deres uddannelse til den danske stat. Uddannelse er dyrt!! Og endnu dyrere for 3.verdenslande. Cuba har et højt uddannelsesniveau, men rigtig mange i disse kriseår har valgt at tage væk for Cuba pga lave lønninger i disse år! Typisk 3. verdensproblem! Og samtidig har USA indført - som tidligere beskrevet - den justerede cubanerlov, som giver alle cubanere, der ved egen hjælp sætter deres ben på amerikansk jord automatisk opholds- og arbejdstilladelse, og når de kan snakke engelsk, kan de søge om USAstatsborgerskab. Samtidig med dette deporterer USA ca ½ mill latinoer pr år i disse år. Ikke én cubaner er imellem disse pga denne lov! Det eneste sted i verden, at en befolkning har så privilegeret migrationsstatus!
Opposition: Joh, selvfølgelig er der det, men det er en lang snak. Hvad er opposition,og hvad er demokrati? Har vi demokrati? Er det engelske 2 kammersystem demokratisk? Er det amerikanske/engelske "first-past-the-post" system demokratisk....Hvornår er noget opposition? Skal der være "flerpartisystem" for at eksistere opposition? Er vores Schumpeter'ske elitemodel demokratisk...og i fald, hvem er deet inden for denne model, der er i opposition: Folk eller en politisk elite? Det åbner for mange spørgsmål. Men at det ikke findes et oppositionsparti i Cuba skyldes ene og alene USA. DEn politiske udvikling i Cuba kan ikke ses isoleret fra de amerikanske aggressioner .
"politiske fanger": Som skrevet ovenfor: og så prøv at sammenligne med udviklingen i USA efter 11.9. NSAovervågning, Patriot Act...
Derudover - som jeg nævnte med Argentina's præsident: USA har ikke har nogen som helst problemer med at støtte div diktaturer i Latinamerika, men nu er Venezuela kommet på USAs liste over lande, der truer USA nationale sikkerhed....fordi der sker en udviklinge, der i den grad går imod amerikanske interesser. Og det er lige præcis kodeordet: Amerikanske interesser. Alt andet er ligegyldigt, og det har det også været i forhold til Cuba. Hvorfor USAs trussel mod Cuba stadig gælder! Økonomisk og financiel blokade er IKKE ophævet! Financiel blokade: I marts 2015 blev tyske commerz bank dømt en både på næsten 2 milliarder US dollas af USA for bla at lave handels transaktioner for USA i dollars!
Nej, nu får du ikke mere, Peter....det er fuldstændigt overflødigt at skrive med dig....Din viden er MEGET begrænset og fyldt med ensidige eurocentriske fordomme...som vi kender fra Irak-/Iran-/Syrien-/Libyen-/etc...., der ikke sætter noget som helst ind i sin kontekst. Afghanistan kunne man retteligt sønderbombe, fordi vi skulle indføre den rette kultur og demokrati og give kvinderne ligeberettigelse: AHR!!!

henrik hansen

@Peter: "Mht. udenlandske investeringer - så kan staten eje nok så meget. De vil uanset ønsket herom, bukke under for udenlandsk valuta, og der vil ske en omvæltning i Cuba som vi ikke har set siden murens fald."
Kan du også spå om fremtiden...I guder!

Peter Nielsen

Henrik Hansen, ikke nogen grund til at hidse dig op. Men nok om det. Lad mig slå én ting fast og det er at såfremt Cuba åbner op for omverden så vil der komme investeringer i det land - det tror jeg godt vi kan blive enige om, ellers vil Cuba forblive i den armod de allerede befinder sig i. Når disse investeringer kommer, i dag, i morgen eller om 10 år, så vil det give folk muligheder de ikke har haft før, og gradvist, men formentlig meget hurtigt vil en forøget levestandard, større berøringsflade med demokratiske kræfter underminere etparti ssytemet. Det skal du ikke læse ret mange år for at vide, men blot se på de historiske fakta og Cuba vil ikke være anderledes.
Sidst jeg så efter har USA ikke bestemt hvilke partier der er i Cuba - måske ved du noget andet, men det er og bliver et land med et parti en ideologi og de deraf afledte følger. men læs op på HRW´s analyser af Cuba over de seneste adskillige årtier, og du vil være nødt til at anerkende at Cuba ikke er så skøn som du gør det til, og at USA ikke alene bærere ansvaret herfor, men at magthavereliten sørger for at holde befolkningen på et niveau der sikrer at de kan kontrolleres.
Den Politiske udvikling i Cuba er magtelitens valg. Det har stået dem frit for sidenr evolutionen at tillade andre partier og at indøre demokrati - Cuba er lige så demokratisk som Kina, og det er ikke ret meget.

henrik hansen

@ Peter: HRW: Joh, der sker anholdelser.....ligesom der også ville gøre i DK hvis ydre trussel mod landet (jvf den danske straffelovs kap 12). Men HRW rapportere om faktiske forhold....de analysere ikke årsager! "Vi" ( altså ikke jeg) kunne forstå USA's invasion af Afghanistan - som jo altså var jagten på OBL, men så tog man lige taliban-regimet med på vejen og indsatte en dybt korrupt men USA præsident. "Vi" ( altså ikke jeg) kunne forstå USA/DKs massakre på den irakiske befolkning i jagten på løgne om masseødelæggelsesvåben (el at Hussein var en "ond" diktator - og derfor var vi i vores "fulde ret" (godt nok i modstrid med international ret, men hva pokker!!) til at invadere landet. Men DU kan sagtens se splinten i Cuba's øje, fordi USAs aggressioner presser den cubanske stat til at forsvare sig (fuldstændig som det også ville ske i DK - ifølge kap 12) mod borgere, der samarbejder/eller skrive/udtaler sig på en måde, der kan udnyttes af fjenden. Der er sgu brug for at Rusland gør noget ved deres trusler mod DK, så vil det være interessant at følge din holdning til den danske stats "arbitrære" anholdelser!
Eurocentrisme er yderst fordummende! ;-)

henrik hansen

...dybt korrupt men USA venlig præsident....Beklager endnu en gang skrivefejl
Peter se hvad jeg har skrevet om det politiske system....selvom det er meget begrænset...Jeg slutter nu...har ikke tid mere!

Ahmed Mannouti

henrik,

Du giver mildest talt et meget naivt indtryk. Alt hvad Granma skriver referer du loyalt uden det mindste spørgsmålstegn eller tegn på kritisk sans.

Hvem kontrollerer den cubanske valgproces? CEN. Tror du CEN eksisterer i et vacuum? Hvor mange af CEN's godkendte kandidater er nogensinde blevet nedstemt? Hvor mange af CEN's godkendte kandidater har nogensinde fået mindre end de officielle 50% af stemmerne? Ingen.

Jeg tror du skulle sætte dig ind i hvordan det cubanske valg fungerer i praksis, og ikke bare hvordan de officielle cubanske medier fortæller det fungerer.

Sålænge PCC kontrollere regeringen og statsapperatet og CEN, så behøver de formelt ikke at kontrollere de enkelte medlemmer af forsamlingen eller at kræve at de er medlem af PCC. CEN sikrer alligevel at det er "de rigtige" der bliver opstillet og valgt, så de cubanske valg er i praksis lige så lidt frie og demokratiske som valgene var i Sovjetunionen eller i Hoxha-Albanien. Skal et valg give mening, så skal en vælger have noget at vælge imellem. Det er hele meningen med ordet "valg".

Det tragikomiske er at hvis PCC kastede håndklædet i ringen og tillod frie valg, så ville de alligevel få en stor opbakning. Problemet er bare i dag at selv mange der ellers bakker revolutionen og den cubanske model op, er ved at få nok fordi PCC nægter at give slip. "USA" er blevet et påskud for at fastholde et privillegiesystem hvor nomenklaturaen klarer sig, som igen bider sig selv i halen.

Benjamin Bach 13. april, 2015 - 18:10
Der er ingen tvivl om at Cuba har nogle vægtige argumenter omkring især udviklingslandes forhold til kapitalisme og imperialisme og at Cuba nyder stor anseelse i netop tredjeverdenslandene. Men heldigvis står Cuba ikke alene. BRIKS-landene har oprette deres egen udviklingsbank som svar på de imperialistiske institutioner World Bank, og IMF. Danmark har meldt sig ind i det nye økonomiske samarbejdsfond AIIB, og mon ikke det pludselige Cuba/USA tøbrud har baggrund i denne udvikling.

Peter Nielsen

Henrik Hansen, jeg kan godt forstå at du ikke har tid til at skrive mere, der må være meget du skal have læst op på angående Cuba. Der er ingen tvivl om at USA har forsøgt at kværke det Cubanske styre, at de har forsøgt at snigmyrde Castro, at de har invaderet, og at de har støtte forsøg på invasioner og på uendelig mange andre måder at undergrave det Cubanske styre.
Det er flot at du ser bort fra HRW´s og AI´s rapporter der i adskillige årtier har anklaget Cubas magtelite, i sidste ende Fidel Castro, og nu hans bror, for systematiske brud på basale rettigheder. Du fejer det ind under tæppet med henvisning til at de gør det for at beskytte sig mod fremmed aggression.. Nu må du vågne op af din tornerosesøvn.
At du kan stille et regnestykke op hvor du spørger hvad er demokrati, UK, Cuba, DK etc. det skriger til himlen at du ikke engang forstår de grundlæggende principper for frie valg.
DU trænger i alvorlig grad til et realitetstjek. Du er underlødig i din behandling af interne cubanske forhold, og Du forsøger at styrke disse vha. "den ydre trussel".
mere end 180 medlemmer af FN har stemt og erklæret at USAs blokade mod Cuba er i strid med al international ret.
Du må være forblændet af den illusion Fidel skabte ifm. revolutionen, og dette må åbenbart have ødelagt din evne til at forholde dig til den menige Cubaners vilkår - vilkår som både USA, men i særdeleshed det Cubanske styre får voldsom kritik for.
Der er ikke demokratiske valg i Cuba
Der er ikke basale friheder for pressen - herunder uafhængige græsrødders mulighed for offentlig debat.
Der er ikke frihed til forsamling såfremt styret kan rubricere en forsamling som en trussel mod styret selv.
Der er ikke frihed for kunstnere.
Der er ikke frihed til at rejse.
180.000 Cubanere rejste fra Cuba i 2013 jfr. HRW og AI. Det udgør 1,6 % af den samlede befolkning. Man forsøger at sende kritikere i eksil, og hvis ikke de vælger eksil bliver de fortsat holdt fængslet.
Der er adskillige eksempler på at sigtede ikke får den nødvendige bistand, at de ikke får at vide hvad de er sigtet for.
Folk føres til isolerede egne og efterlades af ren chikane.
alt sammen skulle efter din opfattelse kun ske fordi USA har isoleret landet... det er simpelthen for dumt. Det er styret der udøver terror mod oppositionen i forsøget på at fastholde magten.
Raoul arvede magten efter Fidel... hvor demokratisk er det?

Peter Nielsen, du har tydeligvis aldrig forstået hvordan den kolde krig fungerede, og fungerer i dag overfor Cuba, og du tror muligvis, at det borgerlige demokrati du hylder, som var det den guddommelige frihed, vil tillade at de goder som alle fattige misunder de socialistiske lande: loft over fødevarepriser og huslejer, gratis undervisning til alle, gratis hospitaler til alle, arbejde til alle og Statspension til alle, vil forsætte, efter at det borgerlige demokrati er indført?

Peter Nielsen

Bill Atkins, jeg ved mere om Cuba end du render rundt og tror. Tro det eller lad være men jeg har faktisk haft stor sympati for Cuba, og jeg har aldrig været tilhænger af USAs blokade mod landet.
Cuba knækkede jo fuldstændig sammen da muren faldt, og siden da har det været en daglig kamp for alle Cubanere ( undtaget magteliten) at opretholde bare et minimum af levestandard.
Jeg bortforklarer ikke noget som helst angående USAs blokade og uendeligt mange forsøg på at smadre landet både politisk og økonomisk.
Jeg angriber Cuba for årtiers brud på menneskerettigheder, etpartisystem, politistat, diktatoriske forhold, pressefrihed.
Hverken du eller Henrik Hansen kan fremføre ét eneste argument der kan forsvare disse forhold på saglig vis. Selv hvis man påstår at Cuba har en form for nødret, så skal vi lige slå én ting fast først... Hvis dette skulle gøres gældende så ville der være tale om at hele retssystemet tilsidesættes til fordel for et subsidierende system med andre retslige konsekvenser - dette er ikke tilfældet, og det understøttes af de forkølede forsøg man har gjort for at "åbne op". Pressen er stadig ikke fri - hvorfor er den ikke det? Hvorfor er det ulovligt at kritisere styret hvis man har lyst til det? mere end 98 % stemmer altid for det magthavende parti - goddaw mand økseskaft - det er ikke demokrati.
Hvad nytter det med et loft over fødevarepriserne hvis ikke man har noget at brødføde befolkningen med? Hvorfor har man dollar butikker, som kun er forbeholdt en eksklusiv del af befolkningen og tourister. Disse butikker mangler intet, og der er mange Cubanere der sagtens kan få adgang til Dollars.
Styret forsøger at kontrollere befolkningen i et jerngreb og der er virkemidlerne klassiske: sørg for at menneskerettighederne undertrykkes.
Bill - hvis du gider at læse mine indlæg, så har jeg også tidligere fremhævet at de har et unikt uddannelsessystem, og Cuba har vel nok det bedste sundhedsssytem i hele den del af verden. Men du ved jo godt at arbejde til alle, statspension til alle er en varm prut. Hvad nytter det at arbejde eller modtage pension når det alligevel ikke rækker. Jo det er da rart at din husleje ligger fast, men tænk engang på de eksempler der er i artiklen. Hvorfor ikke modernisere landet og lade industrien vokse der hvor man har forcerne. Cuba kunne være i stand til at skabe en vis eksport især indenfor landbrug, og de kunne gøre meget mere for Turisme ( det gør de vist allerede).
Hvofor frygter man at befolkningen for lov til at opleve almindelige friheder? Kan du forklare mig det med andet end at styret forsøger at beskytte sig selv... hvad er det de frygter? Deres egen illegitimitet? Hvad ville der ske hvis der var absolutte friheder til alle, men styret var fortsat socialistisk? At du og andre ikke kan gennemskue at der selvfølgelig ikke er folkelig opbakning til styret, er kun et tydeligt tegn på at I lever i en drømmeverden, de fleste Cubanere tvinges ind i, og hvor de en dag vågner og tager magten fra et forhadt styre. billige huse, mad eller ej.
Hvorfor et internettet begrænset?

Peter Nielsen, efter at have læst dit lange svar 07:51 kan jeg henvise til min kommentar 7.32. Du svare ikke på om du forstår de økonomiske politisk og militære konsekvenser af at være på den blokkerede side af den kolde krig, og du forholder dig ikke til den nødvendige indretning af et samfund der leverer loft over fødevarepriser og huslejer, gratis undervisning til alle, gratis hospitaler til alle, arbejde til alle og Statspension til alle.

Og det er nok den indre ignorance der er skyld i at du bevidstløst vælger at følge den inhumane markedsideologi.

Peter Nielsen

Bill Atkins, jeg behøver ikke at svare på økonomiske konsekvenser da jeg er ganske bevidst om disse, såvel som du og andre er. Men du undgår at forholde dig til om der reelt set er erklæret undtagelsestilstand i Cuba, som tilsidesætter mange basale demokratiske friheder.
Du beskytter den socialistiske elite ved at fremhæve gratis hospitaler, fødevarepriser, huslejer etc., men du undgår at komme ind på de punkter som fremhæves af HRW og AI.
Cuba påstår at det er et demokratisk samfund, men ikke desto mindre er beviserne for det modsatte overvældende. Hvad nu hvis man tillod frie valg, hvad nu hvis man tillod folk at ytre sig frit, hvad nu hvis man tillod fri ud- og indrejse, hvad nu hvis man tillod demonstrationer, hvad nu hvis man tillod folket selv at vælge deres fremtid uden statslig indblanding.
Du lever i dyb fornægtelse og forsvarer det med at det er konsekvensen af at være under blokade - det er utroligt tyndt, og det fritager ikke det Cubanske styre for noget som helst i relation til menneskerettigheder - de de IKKE har erklæret undtagelsestilstand.
Lad dog folket selv vælge - hvad har styret at frygte? Er det et legitimt styre når man som magthaver frygter konsekvensen af friheder til folket? Er det kun fordi du selv er venstreorienteret at du kan finde en undskyldning for styrets magtanvendelser?
se dét er ignorance så det batter.

Peter Nielsen

Bill Atkins - der er ikke tale om inhuman markedsøkonomi, men tale om inhuman socialistisk magtbegærlighed der for alt i verden ikke må stå prøven hos befolkningen. Illegitimt er det eneste ord der forklarer styret.

Peter Nielsen, nu er det sådan i Vestlig optik - og åbenbart også i følge din opfattelse af humanisme - at hvis et land åbner for Vestlige investorer og kapitalinteresser, så er det uanset demokratiniveau, ginikoefficient, og fattigdom: sult, arbejdsløshed, sygdomme og børnearbejde, et demokratisk og frit land. Sådan ser jeg og mange andre - især de der har det inde på livet - ikke på tingene.

Peter Nielsen

Bill Atkins, jeg har ikke sagt at Cuba nødvendigvis skal åbne sig for vestlige interesser, men jeg ser ikke nogen retfærdiggørelse af at styret ikke tillader frie valg og etableringen af en eventuel opposition. Jeg ser også problemer med de basale friheder du og jeg nyder godt af. Styret vil ikke tillade befolkningen selv at vælge deres fremtid og derfor er styret ikke legitimt og slet ikke demokratisk.
Du har åbenbart heller ikke stiftet bekendtskab med AI og HRW rapporterne - der begge lister talrige eksempler op, herunder sågar forskelsbehandling af Afro-Cubanere...
Jeg vil gerne forsøge at være helt konkret i min holdning til Cuba:
Et socialistisk styre indeholder mange gode hensigter - men hvad nytter det når styret ikke tør lade sig udfordre af befolkningen?
Fattigdommen er bl.a. en konsekvens af USAs blokade og kollapset af Sovjet, men hvorfor skal befolkningen fortsat fratages muligheder for frie valg og basale menneskerettigheder.
Frie behandlinger, lave fødevarpriser etc. er alt sammen nødvendigt for i det mindste ikke at ende i borgerkrigslignende tilstande. At tilgodese befolkningen med gratis sygehuse etc. var sikkert en smuk vision for Fidel Castro, men det sker på bekostning af menneskerettigheder i alle andre forhold.
Hvorfor undskylde for styret? Hvofor ikke blot konstatere at styret kun er ved magten fordi de har frataget befolkningen demokratiske grundprincipper og menneskerettigheder?
Når Cuba åbner op så skal vi ikke have den store studenterhue på for at regne ud hvad der sker. Landet vil blive oversvømmet af udenlandske investeringer, med deraf følgende gode og dårlige indvirkninger på den enkelte Cubaner. Jeg håber at styret formår at sikre at der sker en fornuftig transition fra lukket socialistisk elitært styre til en kontrolleret markedsøkonomi som vi kender den fra bla. Danmark. Vi er jo heller ikke gennemsyret kapitalistisk, men systemet fungerer ikke uden kapitalisme som finansieringsgrundlag for de velfærdsgoder vi har i Danmark ( forvaltningen af disse kan diskuteres).
Hvis Cuba formår dette vil det være en succes, men jeg vil antage at vi desværre kommer til at opleve vilde vest tilstande pga. folkets desperation.
Der vil formentlig også komme et opgør på Cuba - alt afhængig af hvor voldsom omstillingen vil blive, men mon ikke der med tid vil ske omvæltninger der vil koste eliten deres friheder.

Sider