Læsetid: 11 min.

... og så dansede de til de døde

Vi forbinder normalt dans med sociale begivenheder og kunstneriske oplevelser. Men dans kan også være et medium for trancer, ekstaser og metafysiske erkendelser. Information har forsøgt at spore den spirituelle dans – fra Nyborg til Malmø og hele vejen tilbage til et af middelalderens store mysterier: danseplagen i Strasbourg i 1518
Danseepidemier brød ud flere steder i Centraleuropa fra det 14. til 17. århundrede. Den mest veldokumenterede fandt sted i Strasbourg i 1518. Maleren Pieter Breugel den Ældre oplevede og forevigede et andet udbrud af dansemani, som fandt sted i Molenbeek i Flandern i 1560’erne. Stregtegningen har titlen ’Danseepidemien i  Molenbeek’ og er fra 1564.
24. april 2015

På en smal gade midt imellem stalde, værksteder, smedjer og boder træder en kvinde ud i dagslyset og begynder at danse. Alene og uden musik vrider hun sin krop i den hede julivarme, tilsyneladende ude af stand til at stoppe sig selv. Der er ingen glæde at spore i hendes ansigt, ingen lyst at finde i hendes øjne. Det er, som om en vred og voldelig dæmon har overtaget hendes krop og ikke vil slippe den igen. Forbavset stimler folk sammen og betragter det sære optrin, formentlig i den forventning, at det snart vil høre op. Men Frau Troffea, som kvinden hedder, holder ikke op. Hun bliver ved. I flere dage fortsætter hun sin trancelignende dans, indtil hendes udmattede, dehydrerede legeme til sidst kollapser midt på gaden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jørn Andersen
  • peter fonnesbech
Jørn Andersen og peter fonnesbech anbefalede denne artikel

Kommentarer

olivier goulin

Ja, min første association var også Windings og Nesgaards 'Dansuenza', som jeg husker fra min barndom. Måske de havde den derfra?

/O