Interview
Læsetid: 4 min.

Nogle egyptiske satiretegnere er også Charlie

Doaa Eladl, satiretegner for den egyptiske avis Al Masry, har forsvaret sine dræbte franske kolleger og har ingen problemer med deres profetkarikaturer: De forestiller nemlig ikke den virkelige profet, påpeger hun
Egyptiske Doaa Eladl fortæller grinende om sin yndlingstegning fra Charlie-Hebdo: ’Man ser en IS-kriger, der vil myrde profeten Muhammed. ’Men jeg er jo profeten’, siger profeten. ’Måske, siger krigeren, men du er ikke muslim nok’.
Kultur
23. maj 2015

Karikatur- og satiretegnere har et kollegialt sammenhold, der går på tværs af kulturkredse: I flere arabiske lande fattede tegnere således tuschpennen for at udtrykke sympati for det franske satiremagasin Charlie-Hebdo, der – som det vil vides – fik dræbt sine bærende kræfter ved en terroraktion i januar.

Cheb Makhlouf, tegner for det liberale egyptisk dagblad Al-Masry Al-Youm, (Egypten i dag, red.) tegnede f.eks. et selvportræt, hvor han med overdimensioneret blyant værger for sig imod en grøn alien-skabning iført elefanthue, der truer ham med et oversavet jagtgevær. Den arabiske tekst lyder: »Til støtte for Charlie-Hebdo.«

Det franske satireblads ’respektløse’ Muhammed-karikaturer ufortalt kan også Mahkloufs prisbelønnede kollega Doaa Eladl erklære sig for Charlie – det gjorde hun i januar på sin facebookprofil. I denne uge var hun på gæstevisit som led i en studietur arrangeret af International Media Support. Et modigt synspunkt, der vækker begrænset genklang i arabisk offentlighed.

Hun gør grin med fanatiske IS

»Det er ikke rigtig trængt ind hos folk, at Charlie-Hebdo gør grin med alle, også med Jesus og andre profeter. Mange tror, de kun har været ude efter profeten Muhammed,« siger hun.

Et blik på et udvalg af hendes karikaturer eferlader ingen tvivl: Doaa Eladl ynder at ’skyde’ på samme mål som Charlie-tegnerne: jihadister i Islamisk Stat-stil bliver gennemgående genstand for hendes uærbødige billedsatire, eksempelvis afbildet som skæggede, evolutionært tilbagestående hulemænd.

»Jeg ved godt, hvordan det er at blive truet af islamister. Da Mursi (tidligere leder og egyptisk præsident fra Det Muslimske Broderskab, red.) var ved magten lavede jeg en karikatur af hans måde at angribe forfatningsprocessen på. Det var, efter at en sheik fra Broderskabet havde udtalt: ’I, som er med mig kommer i paradis, resten i helvede’. Det gjorde jeg grin med, og det indbragte mig dødstrusler. I lang tid foretrak jeg at arbejde hjemmefra, selv om avisens redaktion står under politibeskyttelse.«

Der er også andre yndlingsaversioner: Som en inkarnation af vestlig ’dobbeltmoral’ tager den amerikanske Onkel Sam sig højest uheldig ud i den 36-årige Eladls streg.

– Motiverne kan således variere, men hvordan finder du dem?

»Ved at læse aviser og følge med i medierne, også de udenlandske. Det er en del af jobbet at få mange forskellige perspektiver, og derfor har det interesseret mig at besøge Danmark og opleve danskernes syn på politiske spørgsmål. Det giver mig mere viden, jeg kan bruge i mit arbejde. Mine tegninger kommenterer den politiske udvikling og nyhedsdagsordenen. Jeg har nok en forkærlighed for spørgsmål, der er relevante for kvinder – men de temaer f.eks. omskæring er også stærkt politiserede i Egypten.«

Varsom med egyptiske ledere

Egypten oplevede efter sin ’forårsrevolution’ i 2011 en periode på nogle måneder med hidtil uset udvidede rammer for ytrings- og pressefrihed. Men den positive udvikling må i dag siges at være nulstillet. Censur og repressalier fra myndigheder siges at være på et værre niveau end i de sidste år af Mubaraks langvarige præsidentepoke.

Journalister uden Grænser opregner over mange sider sager om vilkårlige anholdelser, politiske retssager og langvarige fængselsdomme mod oppositionsjournalister. Det egyptiske militær sidder atter tungt på magten og bryder sig åbenlyst ikke om at blive modsagt. Det lyder som et farligt miljø at operere i for en satiriker, der vil kunne gøre grin med alt. Og det insisterer Eladl på, at hun gerne vil.

– Kan du også lave en satirekarikatur af Egyptens præsident, den tidligere generaloberst Abdul Fatah al-Sisi?

»Ja, det har jeg da gjort. Det gør jeg ikke tit, men hvis der er en anledning til det, så ja. Det er altså ikke forbudt, at du ved det. Men man skal alligevel passe på, for der er rigtig mange egyptere, der beundrer præsidenten højt,« siger Eladl, der opgiver at forklare joken i de satiretegninger, hun har lavet af præsidenten.

»Det bliver for indforstået, når man ikke kender egyptiske komedie-tv-serier,« hævder hun og erkender også, det ikke går at lave »direkte« karikaturer af det egyptiske militær.

– Hvad er vigtigst? At en karikaturtegning er kritisk? Eller at den er sjov?

»Jeg synes, det et vigtigst, at den har et budskab, der får folk til at tænke sig om. Det er derfor, jeg gør researchforarbejdet grundigt. Avisens karikaturer er også en vigtig del af vores opinionsmarkering. Derfor skal fakta altid være i orden. Men selvfølgelig skal den helst også få folk til at le.«

De danske tegninger ...

Når man har en egyptisk satiretegner på tomandshånd, er det næsten umuligt ikke at berøre Muhammedkrisen, små 10 år efter at Jyllands-Postens tegninger affødte reaktioner voldsommere end alle andre i avissatirens historie – med en grad af egyptisk tilskyndelse. Eladl er helt afklaret med det.

»Jeg er muslim, så selvfølgelig ærer og tror jeg på profeten Muhammed, men jeg tror også på ytringsfriheden. Jeg tegner ikke selv profeten, men jeg vil ikke være med til at sige til en anden tegner, at der er noget, du ikke må tegne. Jeg mødte nogle af de franske tegnere, der har tegnet profeten og diskuterede med dem. For mig er det indlysende, at ingen af de Muhammed-karikaturer, vi har set, forestiller den sande Muhammed. De forestiller Islamisk Stat-typer. Salafister. Jeg kender til den rigtige profet Muhammed, så jeg ved, at han ikke ligner manden på de karikaturer overhovedet. Alt, hvad det tegnere viser mig, er, at de ikke kender ham og ikke har forsøgt at finde ud af, hvem han er.«

Det har jihadisterne i Islamisk Stat heller ikke ulejliget sig med mere end antyder Eladl og fortæller grinende om sin yndlingstegning fra Charlie-Hebdo:

»Man ser en IS-kriger, der vil myrde profeten Muhammed. ’Men jeg er jo profeten’, siger profeten. ’Måske, siger krigeren, men du er ikke muslim nok’.«

Doaa Eladl har været i Danmark i forbindelse med en medietur støttet af International Media Support

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her