Læsetid: 5 min.

’Frygten for at skabe mislyde er blevet en fetish’

Dyrkelsen af det behagelige har ført til en ’farlig tavshed’ i den offentlige samtale i det hele taget, sagde den nigerianske forfatter Chimamanda Ngozi Adichie, da hun for nylig holdt en stor ytringsfrihedstale i New York
Tavshed og det at bryde tavshed som henholdsvis borger og forfatter var det Chimamanda Ngozi Adichies store tale kredsede om, da hun for nylig holdt de afsluttende Arthur Miller Freedom to Write-tale i forbindelse med PEN World Voices Festival i New York

Phyllis Christopher

23. maj 2015

På sin egen fredelige måde havde den nigerianske forfatter Chimamanda Ngozi Adichie krasse ord at sige om den tavshedskultur, der hersker i USA og i Vesten i det hele taget, da hun for nylig holdt det afsluttende Arthur Miller Freedom to Write-foredrag i forbindelse med PEN World Voices Festival i New York med særligt tema om Afrika.

Her »hersker en tavshedens kultur«, sagde hun til de 700 begejstrede mennesker i den store sal i Cooper Union i New York og tilføjede, at »beslutningen om at skrive er at afvise tavshed«. Tavshed og det at bryde tavshed som henholdsvis borger og forfatter var det, hendes store tale kredsede om.

Adichie byggede sin tale op omkring en række anekdoter fra sit eget liv for gradvist at bruge det personlige udgangspunkt til at pege på en større konflikt. Hun fortalte eksempelvis om forskellen på hospitaler i USA og Nigeria. Hun sagde, at i Nigeria handler et ophold på hospitalet ikke om det behagelige, men om behandling. Smerte og ubehag hænger naturligt sammen her, mens amerikanerne er lige så optagede af at gøre et ophold her så behageligt som muligt og bedøver patienterne med medicin og uhørt opmærksomhed.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu