Læsetid: 9 min.

Mette Høeg er en hvid mand

Hvis man mener, at det ikke betyder noget for de litterære værker, hvordan man er vokset op og har levet, ser man bort fra væsentlige lag. At Maja Lee Langvad er transnationalt adopteret betyder noget, ligesom det betyder noget, at Herta Müller er vokset op i et diktatur, og at Claude Simon deltog i Anden Verdenskrig
Hvis man mener, at det ikke betyder noget for de litterære værker, hvordan man er vokset op og har levet, ser man bort fra væsentlige lag. At Maja Lee Langvad er transnationalt adopteret betyder noget, ligesom det betyder noget, at Herta Müller er vokset op i et diktatur, og at Claude Simon deltog i Anden Verdenskrig

Ditte Ahlgren/iBureauet

30. maj 2015

Jeg vil indledningsvis beklage, at der ikke står en af de forfattere, der skriver fra det minoritetsperspektiv, som det handler om i dag, på min plads. Jeg ville også have sat pris på, at dagens program havde haft en mere ligelig kønsfordeling – af dagens i alt 10 debattører er de 9 mænd – og at de spørgsmål, som vi er blevet bedt om at debattere, var mindre antagonistisk formulerede.

Men jeg skal forsøge at råde lidt bod på det dels ved at forsøge at beherske min polemiske åre, dels ved at inddrage tekster af forfattere, som på den ene eller den anden måde har et minoritetsperspektiv, i mit oplæg, og det drejer sig om Yahya Hassan, Maja Lee Langvad og Athena Farrokhzad – altså forfattere som også spillede en væsentlig rolle i den debat, som kørte i 2014, og som fik navnet »hvidhedsdebatten«, og som handlede om identitets- og minoritetsspørgsmål primært i litteraturen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Vibeke Rasmussen
Vibeke Rasmussen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torsten Jacobsen

Det er urkomisk at Information præsenterer os for en tekst der handler om hvilken rolle forfatterens identitet spiller, mens man samtidig glemmer a fortælle os hvem Elisabeth Friis er. Der var en karakter ved navn Elisabeth Friis i Tv-serien Matador, men det er nok ikke hende der har forfattet denne tekst. Måske er det hende her?

http://www.sol.lu.se/person/ElisabethFriis

Torsten Jacobsen

Jo, det kan godt være jeg tog munden lidt for fuld ;).

Hvad med 'mildt lattervækkende'?