Læsetid: 5 min.

Den homoseksuelle er altid død på forhånd

For nylig kom tredje bind af den svenske bestseller ’Tør aldrig tårer bort uden handsker’ på dansk. Romanen følger en gruppe bøsser i 1980’ernes Stockholm, hvor de fleste af dem dør af AIDS. Mads Ananda Lodahl har læst bøgerne, set tv-serien, der bygger på dem, og talt med kønsforsker Michael Nebeling om, hvordan de kan forstås
22. juni 2015

»Den homoseksuelle har i kulturen traditionelt været en dødens figur. Det homoseksuelle liv er blevet set som umuligt liv, og den homoseksuelle måtte dø, for at det rigtige liv kunne gå videre. Se bare på Herman Bangs og mange af Christian Kampmanns karakterer eller en film som Philadelphia, hvor fremstillingen af den homoseksuelle måske er mere sympatisk end førhen, men hvor forbindelsen til døden, ulykken og det tragiske stadig er ubrydelig.«

Sådan siger Michael Nebeling. Han er kønsforsker ved Syddansk Universitet og har skrevet ph.d. om den homoseksuelle figurs udvikling. Han mener, at den homoseksuelle figur i en dansk kontekst bredt set har bevæget sig fra dødens domæne over i livets, en udvikling, der blev skudt i gang med indførelsen af det registrerede partnerskab i 1989.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ingrid Uma
Ingrid Uma anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu