Læsetid: 8 min.

Har medierne glemt klimaet i valgkampens hede?

Den kommende regering skal godt nok lede Danmarks indsats ved det store klimatopmøde til november. Men hvis en partileder helst vil undgå at forholde sig til miljøspørgsmål i valgkampen, er der rig mulighed for det, for medierne synes helt at have overset temaet
Hverken i tv-debatterne eller på de valgtest, der kan findes på de store mediers hjemmesider, ofres der mange – om nogen – spørgsmål på klimaet.

Hverken i tv-debatterne eller på de valgtest, der kan findes på de store mediers hjemmesider, ofres der mange – om nogen – spørgsmål på klimaet.

Carsten Andersen

5. juni 2015

At ingen af de store partier som Venstre og Socialdemokraterne har nogen nævneværdig lyst til at tale om klima og miljø, er måske ikke så mærkeligt. Den kyniske udlægning af, hvad deres arbejde går ud på, er at skaffe vælgere. Undersøgelser peger på, at klimaspørgsmål ikke står blandt de øverste punkter på vælgernes dagsorden.

Men hvad er så mediernes arbejdsbeskrivelse? Hvis det er at holde åbne mikrofoner for spidskandidaterne, går det godt. Er det derimod at stille de spørgsmål, som politikerne helst vil undgå, går det knap så godt. Det mener flere kritikere, der peger på, at spørgsmål om klima og miljø har fået en alt for lille plads i valgkampen.

Generalsekretær Gitte Seeberg fra WWF Verdensnaturfonden er en af dem.

»I de store debatter mellem partilederne har vi desværre set, at klimaet slet ikke har fået en plads. Og det er et stort problem, for hvis vi skal forsøge at overholde de klimamål, vi har sat, er vi nødt til at diskutere, hvordan vi kommer derhen. Ellers kommer det ikke til at lykkes,« slår Gitte Seeberg fast.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Torben Arendal
 • Mik Aidt
 • morten Hansen
 • Niels Møller Jensen
 • Jens Skovgaard Jensen
 • Ivan Hansen
 • Anne Schøtt
 • Erik Nissen
 • Michael Bruus
 • John Fredsted
 • Ejvind Larsen
 • Dorte Sørensen
 • Jan Svenson
Torben Arendal, Mik Aidt, morten Hansen, Niels Møller Jensen, Jens Skovgaard Jensen, Ivan Hansen, Anne Schøtt, Erik Nissen, Michael Bruus, John Fredsted, Ejvind Larsen, Dorte Sørensen og Jan Svenson anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvem mener, mennesket ikke påvirker klimaet?
Politikerne har i det store hele ikke opdaget klimaændringerne voldsomhed.

Niels-Holger Nielsen, Aksel Gasbjerg, Jens Lysdal og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Glemt er vist det forkerte ord her. Prøv med fortrængt. Hvis journalister og politikere skulle tage konsekvensen af en evt. bekymring for miljøet ville de ankomme til studiet på cykel.

Torben Arendal, morten Hansen, Anne Schøtt, Lise Lotte Rahbek, Erik Nissen, Aksel Gasbjerg, Ejvind Larsen, Peter Ole Kvint og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Vi mennesker har en besynderlig måde, at prioritere. Hvad nytter en ny fladskærm, hvis vi ikke kan trække vejret... :-(

Erik Nissen, Aksel Gasbjerg, Jens Lysdal og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Der er ingen gevinst (økonomisk) - men det er heller ikke nødvendigt at tage hele kampen på CO2 på globalt plan her - det var rigeligt at begynde med forurening, landbruget (der er problemer politisk) så både jordens dyrkning og dyreproduktion er holdbar.

Vi kan ikke bruge den "det er meget værre andre steder" til noget!
Det er lettere at vende det blinde øje til og snakke økonomi og love guld og mange milliarder til diffuse formål!

Thomas Christensen, Niels Møller Jensen, Niels-Holger Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Aksel Gasbjerg og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Personligt er jeg ret ligeglad især efter Cop 20 i Lima sidste år. Jeg fulgte mest Cop 20 på især Twitter, og husker billeder fra hhv. EU og Rasmus Helveg Petersen som meget sigende. På Twitter viste Rasmus Helveg fotos af tomme mødelokaler, mens både Miguel Cañete og EUs repræsentation i Peru viste bl.a. fotos af fyldte mødelokaler. Jeg tænkte, at Helvegs medarbejdere nok var søgt hen til Cañete.

Det bliver ikke bedre af, at dansk klimapolitik fortrinsvis sættes ind i en økonomisk kontekst med danske arbejdspladser som vigtigste mål.

Det er lidt ligegyldigt, at klimaet formelt er nedprioriteret i den nuværende Europa-Kommission. Ganske vist er der ikke længere en dedikeret klimakommissær, men det såkaldte klimadiplomati, som Connie Hedegaard brugte meget tid på, er flyttet til udenrigstjenesten, som har markant flere ressourcer at gøre godt med bl.a. i form af internationale repræsentationer.

"Men hvad er så mediernes arbejdsbeskrivelse? "

Den er ligegyldig. Klimaet ligger tydeligvis i EU-regi, og EU har generelt lav prioritet i danske medier.

"Og det er et stort problem, for hvis vi skal forsøge at overholde de klimamål, vi har sat, er vi nødt til at diskutere, hvordan vi kommer derhen. Ellers kommer det ikke til at lykkes,"

Det er ikke givet, det bliver så stort et problem, hvis nogle Europa-kommissærer stiller spørgsmål. Mogherini har besøgt Helle Thorning-Schmidt, og Šefčovič kommer til Danmark d. 18. juni med sin "Energy Union Tour".

Michael Bruus

Jeg har ved flere lejligheder påpeget at politikerne ikke kan komme ud af deres regnearkstænkning uden hjælp ude fra, og at medierne nok er denne eneste institution i samfundet som kan ændre på det, så jeg hilser artiklen meget velkommen.

Tak til Information for vågenhed og øje for prioritering.

Anna Sørensen, Torben Arendal, John Fredsted, Lise Lotte Rahbek og Erik Nissen anbefalede denne kommentar
Aksel Gasbjerg

2014 satte global varmerekord.
1. kvartal 2015 satte global varmerekord.
Lige nu har vi en kraftig El Nino, hvilket betyder, at 2015 højst sandsynlig vil slå 2014-rekorden.
Lige nu har vi rekord-lav udbredelse af den arltiske havis.
Lige nu har vi rekord-høj CO2 i atmosfæren (ca. 404 ppm)
Lige nu har vi rekordhøje mængder af metan i atmosfæren.
Lige nu har forureningen af vores miljø aldrig været højere (forurening af havene, jorden, luften).
Lige nu uddør dyr- og plantearter i rekordhøjt tempo.
Lige nu mindskes de nuværende dyr- og plantearter i rekordhøjt tempo.
Lige nu forberedes COP-21 mødet i Paris til december.

Lige nu er der valgkamp i Danmark og ovenståene er totalt fraværende.

Thomas Christensen, Anna Sørensen, leif voetmand, Andreas Suhr, Torben Arendal, Niels-Holger Nielsen, Mik Aidt, morten Hansen, John Fredsted, Erik Nissen og Finn Bendixen anbefalede denne kommentar
Aksel Gasbjerg

Hvis du mener, at økonomien er vigtigere end miljøet, så prøv at holde vejret mens du tæller dine penge.

Thomas Christensen, Anna Sørensen, Andreas Suhr, Erik Nissen, Torben Arendal, Niels-Holger Nielsen, morten Hansen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Godt at Information tager dette op, for det har også undret mig, at hele problematikken omkring bæredygtighed - og her aktuelt klima - er stort set fraværende i den politiske debat. Selvom det måske også her bare bliver til tomme løfter, som ikke må skade nogen. Jeg ved ikke, hvordan man skal bedømme det, men det tyder på en helt utrolig snæversynethed og mangel på udblik og tro på at Verdenshavet er begrænset til journalisternes egen Frederiksholms Kanal. Hvad med at løfte blikket og prøve at få øje på den reelle trussel, nedbrydningen af biosfæren og ødelæggelsen af klimaet udgør for dig, dit job, dine børn og Jeres mulige fælles fremtid. Så ville I nok ikke tale om så meget andet, selvom det også er vigtigt at få fordelt samfundets rigdomme på en ordentlig og anstændig måde.

Torben Arendal, Niels-Holger Nielsen, Anne Schøtt, morten Hansen, John Fredsted, Aksel Gasbjerg og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Anne Schøtt

Medierne prioriterer at bruge forholdsvis meget tid på at kommentere meningsmålinger. Så får de konkurrence-elementet ind i valgkampen, som en sportskamp. Også de manglende klimaspørgsmål kan undre. De adspurgte journalister i denne artikel synes at være et produkt af deres tid. Intet nyt under solen.

Niels Møller Jensen

Politikerne taler ikke om klimaet fordi der kun er en vej frem for et bedre klima, det er en fremtidig negativ vækst på verdensplan, det kan man ikke vinde et valg på, så debatten om kreative løsninger må vente. Medierne har ikke glemt klimaet i valgkampens hede, de er, som de har været længe et ukritisk folkefærd, så hele spørgsmålet må vente til det er for sent så skal medierne nok komme på banen. Tillykke med Grundloven alle sammen, er samfundets ansvarlighed nævnt i Grundloven?

Her på Grundlovsdag kan man foreslå, at Grundloven ændres, så den kommer til at indeholde paragraffer om bæredygtighed. Man kan sikkert blandt de kloge elitehoveder finde formuleringer, der gør, at det ikke er tilladt at sætte fremtidige generationers muligheder for et ordentlig liv i fare gennem handlemåder, der truer naturens basale balancer og den biosfære, vi kun har en af og som vi alle er afhængige af. Der bør være grundlovssikrede rettigheder for fødte og ufødte, så vores alles fælles livsgrundlag ikke ødelægges.

Aksel Gasbjerg

@Martin Spure
Tak for de rosende ord, som jeg med glæde vil sende videre.
Jeg må nemlig indrømme, at jeg ikke selv har fundet på "den geniale kommentar", idet den er tyvstjålet fra Guy McPherson's hjemmeside guymcpherson.com.
Iøvrigt kan jeg anbefale hans site. Han er en kontroversiel person, der har forladt sin professorstilling ved et universitet i USA og nu lever i en "mudhut" ude i Arizona's ødemark. Han har skrevet flere interessante bøger om miljø og klima, samt holder foredrag, som kan ses på hjemmesiden.

@Aksel: Hvad der er slående i forhold til vores folkevalgte politikeres manglende engagement – og dermed medskyld i den globale klimamisære – er, at der lige nu hvert minut overdrages 66 millioner kroner fra regeringer til den fossile brændselsindustry. Hvert minut. Det er mere, end de samme regeringer betaler til helbred og sundhed. (Kilde: IMF)
Og at de samme regeringer på globalt plan lige nu kun investerer to procent af deres forskningsmidler i forskningen i vedvarende energi.
Det er ikke bare grotesk – når det sammenholdes med hvad forskningen viser der er ved at ske med vores klode. Det gør vores politikerne til forbrydere, der skal stilles for en domstol.
Man kan dog ikke klandre politikerne for ikke at tage emnet op i deres valgkamp. Her kan man kun klandre journalisterne, som ikke har den viden og indsigt, som kræves for at kunne takle disse vigtige spørgsmål om klodens fremtid. Tak til Information for at gøre netop dette.

Knud Chr. Pedersen

Vi kan vel være enige om, at der er alt den viden i verden om klima og klimaforandringer, som man kan ønske sig. Tilvalget er let, hvis befolkning, politikere og medier ellers kunne få fingeren ud og begynde bare at interessere sig et minimum. Fravalget er endnu lettere. Hellere flue kneppe på størrelsen af bistandshjælp til fattigrøve og flygtninge i arbejde, end bare et minimum af interesse for den verden, som DK er en del af. Det er simpelthen ikke godt nok. Verdens bedste samfundssystem, demokrati med kapitalisme og markedsøkonomi, er efterhånden blevet så dekadent, at det ikke kan tage vare på egne helt umiddelbare interesser, holdt i gang af uduelige politiske distanceblændere og dovne ligegyldige medier. Når klimatopmødet i Paris til efteråret er overstået, er der alt mulig grund til at frygte endnu en fiasko, helt på linie med fiaskoen i København i 2009. De eneste, der havde rigtig succes var det danske politi, der demonstrerede en helt uovertruffen evne til at gennembanke demonstranter med gummibeklædte stålrør. Denne sag er alt, alt for vigtig at overlade til politikere og medier, med en enkelt hæderlig undtagelse.

Anna Sørensen

Medierne, herunder DR, tror den grønne omstilling er 'pisk' og har ikke opdaget guleroden ;o)
Grøn omstilling er en helhed, ligesom alt andet, når vi går dybt nok. At mishandle vores klode og natur som vi gør nu, er direkte usundt for os. Det kan vi ikke holde til, så enten kommer vi ind i kampen eller vi prøver at lukke øjnene, og lever endnu mere overfladisk, hurtigt og tomt.
Nogen har sagt at nullerne var en lang luksusfælde. Masser af luksus og en farlig fælde, for vi misbrugte både kloden og os selv. Blå blok er ikke klogere, end de stadig tror på den model...
Bæredygtighed, grøn bevidsthed, naturglæde, ja, erkendelse af at jeg og du, vi, er selv natur, her ligger kimen til ægte livsglæde ;o).

Rasmus Øjvind Nielsen

Hvis man skulle være interesseret i at få et nogenlunde troværdigt billede af danskernes tanker om klimaet og klimapolitikken, så kan man i dag følge verdens største øvelse i borgerinddragelse, World Wide Views on Climate and Energy, på http://climateandenergy.wwviews.org/. Dér kommer der løbende resultater ind om afstemningsresultater fra 100 borgermøder i 80 lande verden over. Lige nu, hvor landene i Asien er halvvejs igennem, siger 77% at de er 'very concerned' om klimaet. I Danmark er man nok så småt ved at have drukket morgenkaffen, hvorefter den danske afstemning så småt begynder at kaste resultater af sig. Måske kunne Julie og Emma følge op på historien her, når de samlede resultaterne ligger klar i morgen tidlig?

Jens Colding

Alle taler om vejret, men ingen gør noget ved det, sagde Storm P. Hvis nogen for blot 25 år siden havde sagt, at de kunne styre vejret, ville de betænksomt blive afhentet af den blå vogn og indlagt til vedvarende behandling for storhedsvanvid. Nu er det epidemi som raser selvpinerisk i den velhavende, vestlige verden. Længe leve flagellantismen!

Det ligner kun flagellantisme hvis man er dum som snot og i øvrigt kæmper med et ekstremt oppustet ego.
Det er en meget uheldig kombination: Afgrundsdyb ignorance og uhæmmet selvfedme. Men den er meget udbredt og er nok blandt de primære årsager til vores nuværende situation.
Men det er altid sjovt at grine af!

Holger Skjerning

Lidt sent så jeg denne debat, som indeholder ekstremt modsatte synspunkter om "de menneskeskabte klimaændringer". Jeg har det "handikap", at jeg er fysiker og underviste i fysikken bag klimaændringerne i 15 år på DTU. - Vi krævede, at de studerende ved mundtlig eksamen kunne forklare kvalitativt, hvorfor temperaturen stiger, når der kommer flere klimagasser i atmosfæren.
Så det er fysikerne faktisk enige med IPCC om. Uenigheden går alene på,hvor meget og hvor hurtigt temperaturen vil vokse. Det skyldes, at der både er forstærkende og formindskende bivirkninger, - men de kan kun give korrektioner til beregningerne.
At temperaturen ikke er steget ret meget i nu ca. 12 år skyldes, at der både er naturlige variationer og den menneskeskabte. Og så er det "logik for burhøns", at temperaturen stiger hurtigt, når begge går opad (som for 15 år siden), og næsten ikke stiger, når de går hver sin vej (som nu).
Om få år, når de igen begge går opad, så vil temperaturen stige ekstra hurtigt, og så vil vi fortryde, at vi ikke i tide omlagte elproduktionen fra kul til kernekraft - plus alle de andre kendte metoder til reduktion af CO2-udslippet.
Mere om dette ses på REO.dk.