Læsetid: 9 min.

’Metal leger altid med identitet’

Modsat den gængse forestilling har der i metalmiljøet altid været gender benders, drags og personaer i masker og læder, som forhandler om, hvad individet må og ikke må. Også på dette års Copenhell. For genrens ønske om frigørelse fra normerne kan også handle om køn
Keith Caputo skiftede navn til Mina Caputo i 2011 og er nu en stærk fortaler for en udvidelse af forståelsen af køn i metal. Hun er stadig forsanger i bandet Life of Agony, der havde deres storhedstid i 1990’erne, men har også en solokarriere, hvor hun blandt andet synger om det at være transkønnet.

Keith Caputo skiftede navn til Mina Caputo i 2011 og er nu en stærk fortaler for en udvidelse af forståelsen af køn i metal. Hun er stadig forsanger i bandet Life of Agony, der havde deres storhedstid i 1990’erne, men har også en solokarriere, hvor hun blandt andet synger om det at være transkønnet.

Michael Loccisano

19. juni 2015

»My mind is chaotic unless I choose to be free,« sang Keith Caputo i 1997 som frontmand i bandet Life of Agony. Alt fremstår som regel klarere i bagklogskabens lys, men tekstens ordlyd giver mening som mere end soundtracket til en fremmedgjort teenagers liv, når Caputo ved dette års Copenhell går på scenen og synger det samme. Nu som Mina.

Forsangeren fra et af 1990’ernes største metalbands sprang ud som transkønnet i 2011. Sidste år påbegyndte det gendannede Life of Agony så den første tour med Caputo i front som Mina, og det var medvirkende til, at Time Magazine kaldte 2014 for et historisk år for transkønnede.

Mina Caputo er ikke den eneste repræsentant fra metalscenen på Times liste. Også Laura Jane Grace fra punkrockbandet Against Me! identificerede sig engang som mand og udgav sammen med sit band sidste år pladen Transgender Dysphoria Blues. Er det udtryk for en tendens inden for metalmusikken – er den blevet queer?

Både ja og nej, mener Amber Clifford-Napoleone, der er professor i historie og antropologi ved det amerikanske Central Missouri University. Hun har netop udgivet bogen Queerness in metal.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu